AIRPORT MANAGEMENT AND PLANT DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞEN FİLAZOĞLU ÇOKLUK

Amaç: Dersin amacı; Bu ders havayolu sektöründe profesyonel hizmet verebilecek, havayolu yönetim ve donanım fonksiyonlarına hakim, profesyonel bakış açısı ile ekip kurabilecek ve yönetebilecek, etkin iletişim kurabilen, analitik düşence ile yönetim taktik ve stratejilerini teknolojik gelişmelere paralel kurum kültürüne uyumlu yönetici adayları yetiştirmeyi amaçlamaktadır.
İçerik: Dersin içeriği; Havayolu organizasyonel yönetim ve departman bilgileri, Liderlik teorileri, Havayolunda zaman ve çatışma yönetimi gibi konular dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Havayolu organizasyonel yönetim yapısı ve departman bilgileri tanımlar.
Havayolu yönetiminde misyon, vizyon ve etkin iletişim, algı yönetim teknikleri açıklar.
Liderlik teorileri açıklar.
Havayolu lider yönetici kişilik tanımı, liderlik haritası ve yetkinlikleri açıklar.
Havayolunda kuyruk teorisi ve simulasyon modelleri tanımlar.

1 Sunum Havayolu organizasyonel yönetim ve departman bilgileri Sunum ve uygulamalı takım oyunu
2 Sunum Havayolu yönetiminde misyon, vizyon ve etkin iletişimle yönetim teknikleri Sunum ve uygulamalı takım çalışması, film gösterimi
3 Sunum Liderlik teorileri Sunum ve uygulamalı takım çalışması, fotoğraf analizi
4 Sunum Havayolu lider yönetici kişilik tanımı, liderlik haritası ve yetkinlikleri Sunum ve uygulamalı takım testi
5 Sunum Türkiye’de ve dünyada başlıca havalimanı türleri Sunum ve havalimanı haritalarından örnekler gösterimi
6 Sunum Havayolunda kuyruk teorisi ve simulasyon modelleri Sunum ve uygulamalı takım çalışması
7 Sunum Havayolu yönetiminde yalın bakım kavramının önemi Sunum ve uygulamalı takım çalışması
9 Sunum Havayolu yönetiminde Puko tekniği, Havalimanı görüntü donanım sistemleri Sunum ve uygulamalı takım çalışması
10 Sunum Havayolu yönetiminde share point programı - dash board sistem Sunum, dash board örneklerinin incelenmesi ve uygulamalı takım çalışması
11 Sunum 3. Havalimanı güncel tanıtımı Sunum ve uygulamalı takım çalışması, imkanlar dahilinde havalimanına gezi düzenlenmesi
12 Sunum Örgütsel kültür kavramı ile yönetim teknikleri Sunum ve uygulamalı takım çalışması
13 Sunum Havayolunda zaman ve çatışma yönetimi Sunum ve uygulamalı takım çalışması, film gösterimi
14 Sunum Havayolu yönetim ve donanım sisteminin tekrarı soru cevap
15 Tüm konuların püf noktalarını gözden geçirme Havayolu yönetim ve donanım sisteminin tekrarı sunum

DHMİ : ‘Yönetim Sistemleri Eğitim Kitabı’ (2018) : Havacılık Eğitim Dairesi Başkanlığı İşletme Eğitim Planlama ve Uygulama Müdürlüğü
Koçel, Tamer (2018) : İşletme Yöneticiğili, Beta Basım Yayım
Oktal, Hakan (Ed.) (2016); Havaalanı Sistemi, Anadolu Üniversitesi AÖF Yayını, Yayın no: 2108, Eskişehir.
Neufville, Richard de, Amedeo R. Odoni (2013); Airport Systems Planning, Design, and Management, Second Edition, McGraw-Hill, New York.
Wells, Alexander T., Seth B. Young (2004); Airport Planning and Management, Fifth Edition, McGraw-Hill, New York.

Psikoloji ve yardımcı disiplinlerle ilgili, en etkin metotları ve güncel bilgileri içeren bilgi kaynakları, uygulama araç –gereçlerini, üst düzeyde kullanır. (use) (Blooms 3)
Psikoloji alanında sorunları belirler ve çözüm üretir. (determine and solve) (Blooms 3)
Normal ve anormal davranışları ayırt eder. (Blooms 2)
Psikoloji araştırmalarını yorumlar ve rapor eder. (interpret- report) (Blooms 3)