İNOVASYON VE TEKNOLOJİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

UTI432 İNOVASYON VE TEKNOLOJİ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. ŞENOL DURGUN

Amaç: Bu dersle öğrencilere iş ve üretim süreçlerinde, firmaların gerek maliyetlerini düşürmesi; gerekse de ürün farklılaştırması yapması için ihtiyaç duyulan teknoloji faktörünün genel çerçevesinin, ve teknolojik yeniliklerden faydalanarak ve teknoloji-kökenli girişimler gerçekleştiren firmalardan örnekler vererek, modern işletmelerde teknolojik olanakların kullanımının ne kadar önemli olduğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Dersin içeriği, teknoloji ve inovasyona giriş, teknoloji ve inovasyonla ilgili temel kavramlar, bilişim sistemleri, yaratıcı düşünme, bilgi yönetimi, inovasyon yönetimi, enformasyon toplumunda girişimcilik, fikri mülkiyet hakları, Ar-Ge yönetimi, tedarik zinciri yönetimi, yeni ürün geliştirme ve tasarımı, proje yönetimi, ve teknoloji yönetiminde liderlik ve yaratıcılık konularını kapsamaktadır.

Teknoloji ve inovasyonla ilgili temel kavramları günümüzdeki örneklerle ilişkilendirerek değerlendirir
İşletmelerde inovasyonu etkileyen faktörlerin neler olduğunu değerlendirir
İnovasyon süreci ve bu sürecin yönetilmesine ilişkin mekanizmalar hakkında öneride bulunur
Rekabet avantajı sağlamada inovasyon ve teknolojinin neden çok önemli olduğunu değerlendirir
İnovasyon ve teknolojinin; iş dünyası ve toplum üzerindeki etkilerini karşılaştırır

1 Kitap okuma Teknoloji ve İnovasyona Giriş Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Kitap okuma Teknoloji ve İnovasyonla İlgili Temel Kavramlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Kitap okuma Bilişim Sistemleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Kitap okuma Yaratıcı Düşünme Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Kitap okuma Bilgi Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Kitap okuma İnovasyon Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Kitap okuma Enformasyon Toplumunda Girişimcilik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Kitap okuma Fikri Mülkiyet Hakları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Kitap okuma Ar-Ge Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Kitap okuma Tedarik Zinciri Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Kitap okuma Yeni Ürün Geliştirme ve Tasarımı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Kitap okuma Proje Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Kitap okuma Teknoloji Yönetiminde Liderlik ve Yaratıcılık Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Kitap okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi

Emiroğlu, A. (2017). İnovasyon ve Teknoloji Yönetimi. 1. Baskı, Bursa: Ekin Basım Yayın.
Baykara, T. (2014). 21. Yüzyılda Teknoloji & Yenilik: İnovasyon ve Yönetimi. Ankara: Nobel Yayınevi.
Luecke, R. (2008). İş Dünyasında Yenilik ve Yaratıcılık. Çeviri: Turan Parlak, 2.Baskı, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
Top, S. (2008). İşletmelerde Yenilik ve Yaratıcılık Yönetimi. 1. Baskı, İstanbul: Beta Basım Yayın.
Drucker, P. F. (2011). Innovation and Entrepreneurship. New York, NY, United States: HarperCollins Publishers Inc.
Kavak, Ç. (2009). Bilgi Ekonomisinde İnovasyon Kavramı ve Temel Göstergeleri, Akademik Bilişim’09 - XI. Akademik Bilişim Konferansı Bildirileri, ss.617-628.

İktisadi, idari ve beşeri bilimlerle ilgili temel kavramları tanımlar.
İdarenin genel yapısını, işleyişini ve kamu politikası oluşum sürecini açıklar.
Siyasi davranış, örgütlerde davranış ve liderlik konularında ilke ve kuralları birbiri ile ilişkilendirir.
Ekolojik, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğe ilişkin bilgileri alanı ile ilgili bilgilerle ilişkilendirir.
Alanı ile ilgili bilgileri meslek hayatı ve gündelik hayatta kullanır.
Ekolojik, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirliğe ilişkin bilgileri meslek hayatında ve gündelik hayatta kullanır.
Siyaset Bilimi ve kamu yönetimi alanındaki bilgileri kullanarak güncel siyasi ve idari gelişmeleri ve demokratik sistemin işleyişini yorumlayabilir.
Yönetim, kentleşme, çevre politikaları, siyaset ve hukuk bilimleri alanlarının temel kavramlarını tanımlar.
Yönetim, kentleşme, çevre politikaları, siyaset ve hukuk bilimleri alanlarına ilişkin mesleki bilgilerini evrensel değerler ile ilişkilendirir.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanına ilişkin kuramsal bilgilerini kullanarak idari yapıları ve ülke yönetim modellerini karşılaştırır.
Kamu, özel sektör ve gönüllü kuruluşlar arasında etkinlikler düzenler.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanındaki kaynak kişilerle işbirliği yapar.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi disiplinindeki bilgi birikimini kullanarak, siyasi ve idari konularda; proje, etkinlik ve sosyal sorumluluk faaliyetlerini yönetir.
Evrensel hukuk normlarını ve idari yapıları temel alarak mevcut yapıları eleştirel yaklaşımla analiz eder.
Kişisel ve mesleki yaşantısında yazılı veya yazılı olmayan hukuk kurallarını ve etik kodları uygular.
Siyasi ve idari gündemi ve gündeme ilişkin yazılı-sözlü çalışmaları takip ederek, kendini geliştirir.
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi alanına ilişkin bilgileri, çok kültürlü ortamlarda farklı hedef kitleler ile tartışır.
Alanın mevcut tarihi ve kuramsal bilgi birikiminden yararlanarak; güncel konu, olay ve sorunları yorumlar ve analiz eder.
Siyasi ve bürokratik kurumların işleyişini yönlendirecek özgün plan ve programlar üretir.
Sürdürülebilir ve etkin kamu politikalarının yapımı ve uygulanmasında, alternatif kamu politikası önerileri geliştirir.
Siyasi ve idari örgütlerin işleyişini daha etkin kılmaya ve geliştirmeye dönük reform programları tasarlar.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9