PORT MANAGEMENT DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi KADİR MERSİN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi BİRAY KOÇAK

Amaç: Bu dersin amacı yükler, gemiler, limanlar, denizcilik işletmeleri gibi deniz ulaştırmasının temel unsurları hakkında öğrencilere bilgi ve beceriler kazandırmaktır.
İçerik: Bu dersin içeriği denizyolu ile taşınan yük türleri ve özellikleri, deniz ulaştırmasında kullanılan gemi türleri ve özellikleri, liman ve terminallerin olanakları ve hizmetleri, Gemi işletme türleri: tarifeli ve tarifesiz deniz taşımacılığı, sefer planlanması ve navlun hesabı, deniz ulaştırma aracıları, deniz ulaştırma işlemlerinde kullanılan dokümanları kapsamaktadır.

Yük, gemi, liman ve deniz taşımacılığı türleri arasındaki ilişkileri analiz eder.
Tarifeli ve tarifesiz deniz taşımacılığı piyasalarının özelliklerini karşılaştırır.
Sefer planlar.
Gemi işletimi ve gemi yönetimi ,limanlar, liman türleri, liman olanakları, liman işlemleri ve hizmetlerini açıklar.
Deniz ulaştırmasında gemiler ve gemi türlerinin özelliklerini hatırlar.

1 Kitap Okuma Denizcilik sektörünün yapısı ve unsurları.Temel denizcilik kavramları ve terimleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
2 Kitap Okuma Yük türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
3 Kitap Okuma Deniz taşımacılığında gemi türleri ve özellikleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
4 Kitap Okuma Gemi yönetimi ve gemi yönetim fonksiyonları Anlatım, soru-cevap yöntemi
5 Kitap Okuma Tarifeli ve tarifesiz gemi işletmeciliği / Gemi charter işlemleri ve charter türleri: Sefer esaslı kiralama, zaman charteri ve bareboat charter Anlatım, soru-cevap yöntemi
6 Kitap Okuma Sefer planlaması ve navlun hesabı Anlatım, soru-cevap yöntemi
7 Kitap Okuma Limanlar, liman türleri, liman olanakları ve hizmetleri, limanlarda yönetim Anlatım, soru-cevap yöntemi
9 Kitap Okuma Liman ve terminal işlemleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
10 Kitap Okuma Gemi acenteleri, gemi brokerleri ve freight forwarder’lerin deniz taşımacılığında rolleri ve hizmetleri Anlatım, soru-cevap yöntemi
11 Kitap Okuma Gemi acenteleri, gemi brokerleri ve freight forwarder’lerin deniz taşımacılığında rolleri ve hizmetleri 2 Anlatım, soru-cevap yöntemi
12 Kitap Okuma Deniz taşımacılığında kullanılan temel dokümanlar: Konşimento ve charter partiler. Çevresel faktörler ve teknoloji Anlatım, soru-cevap yöntemi
13 Kitap Okuma Deniz taşımacılığında kullanılan temel dokümanlar: Konşimento ve charter partiler. Çevresel faktörler ve teknoloji 2 Anlatım, soru-cevap yöntemi
14 Kitap Okuma Dünya deniz ticareti, ana rotalar ve yük akışları Anlatım, soru-cevap yöntemi
15 Kitap Okuma Genel Tekrar Anlatım, soru-cevap yöntemi

Packard W.V. (1984) Sea Trading Vol. I (The Ships), Lloyd’s Register Fairplay
Packard, W.V.(1985), Sea Trading Vol. II (Cargoes) Lloyd’s Register Fairplay
Packard, W.V. (1986), Sea Trading Vol. III (Trading) 1st Ed. Lloyd’s Register Fairplay.

Lojistik Yönetimi alanına ilişkin temel kavram ve kuramları açıklar.
Lojistik Yönetimi alanındaki kavram ve olguları, Sosyal Bilimlerin diğer alanları ile ilişkilendirir
Alanındaki olgular hakkında bilimsel ve disiplinler arası araştırma yapabilir
Geçmişten günümüze ticaret ve lojistik – taşımacılık yönetimi arasında kavramsal ve kuramsal bağlantılar kurar ve geleceğe yönelik öngörüler geliştirir.
Lojistik Yönetimi alanına ilişkin olguları incelemek için kaynak taraması yapabilir ve edindiği bilgileri çalışmalarında kullanabilir.
Güncel teknolojiyi kullanarak alanındaki olgular hakkında betimsel ve keşifsel araştırmalar yapabilir ve edindiği bilgileri çalışmalarında kullanabilir.
Alanıyla ilgili bir çalışmayı disiplin ve sorumluluk çerçevesinde kendi başına üstlenir ve sonuçlandırır.
Alanıyla ilgili bir ekip çalışmasında lider veya ekip üyesi olarak çeşitli görevler üstlenebilir ve bunları eksiksiz yerine getirir.
Lojistik Yönetimi alanına ilişkin bilgi ve bulguları sebep-sonuç ilişkisi ve eleştirel yaklaşım çerçevesinde analiz eder.
Lojistik Yönetimi alanına dair kuramsal veya uygulamadaki boşlukları tanımlar ve çözüm önerileri getirir.
Lojistik Yönetimi alanına dair bilgileri hedeflediği meslekte nasıl kullanacağı hakkında fikirler üretir
Lojistik Yönetimi alanına dair bilgileri etkili sunum ve iletişim teknikleri kullanarak aktarır.
Lojistik Yönetimi alanına ilişkin bilgileri proje, etkinlik ve sosyal sorumluluk faaliyetlerine yöneltebilir.
Yabancı dilde kaynak taraması yapabilir, gündemi takip edebilir ve yazılı-sözlü çalışmalar üretebilir.
Kaynaklardan edindiği bilginin işlenmesi ve aktarılmasında toplumsal, kültürel, bilimsel ve etik değerlere saygılı hareket eder.
Yaşamboyu öğrenme ilkesi çerçevesinde alanla ilgili güncel gelişmeleri takip eder ve çalışmalarını yönlendirir.

Toplam İş Yükü / 25.5 6,8