GLOBALIZATION AND INCOME DISTRIBUTION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. ONUR ÖZDEMİR
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi IRYNA SKAVRONSKA

Amaç: Bu dersle öğrencilere küreselleşmenin işsizlik, yoksulluk, kalkınma ve gelir dağılımı gibi birçok alan üzerindeki etkilerinin arka planında neler bulunduğunun ve küreselleşme ile beraber işgücü piyasasındaki değişikliğin gelir dağılımı üzerinde etkilerinin ne tür faktörlere bağlı olduğunun öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Dersin içeriği, küreselleşmenin başlangıcı ve gelişimi, gelir dağılımı ve ölçülmesinde kullanılan yöntemler, küresel gelir dağılımı endeksi, gelir dağılımı ile büyüme arasındaki ilişki, gelir dağılımının kalkınma üzerindeki etkisi, küreselleşmenin gelir dağılımı üzerindeki etkileri, küreselleşme ve gelir dağılımı eşitsizliğine yönelik yaklaşımlar, neoliberal yaklaşım açısından küreselleşme ve gelir dağılımı arasındaki ilişki, neoliberalizm karşıtı yaklaşımlar, küreselleşme sürecinde gelir dağılımı eşitsizliğinin sebepleri, küreselleşme sürecinde gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde gelir dağılımı eşitsizliği, uzaksamanın arkasındaki etmeler, ve yakınsama sürecinde geride kalan ülkeler için uygulanması gereken stratejiler konularını kapsamaktadır.

Gelir dağılımı ölçüm yöntemlerini analiz eder
Küreselleşme ile gelir dağılımı arasındaki ilişkiyi inceler
Gelir dağılımı, yoksulluk ve işsizlik arasındaki bağlantıyı kurar
Gelir dağılımı eşitsizliğini azaltmak için çözüm yollarını listeler

1 Kitap okuma Küreselleşmenin Başlangıcı ve Gelişimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Kitap okuma Gelir Dağılımı ve Ölçülmesinde Kullanılan Yöntemler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Kitap okuma Küresel Gelir Dağılımı Endeksi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Kitap okuma Gelir Dağılımı ile Büyüme Arasındaki İlişki Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Kitap okuma Gelir Dağılımının Kalkınma Üzerindeki Etkisi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Kitap okuma Küreselleşmenin Gelir Dağılımı Üzerindeki Etkileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Kitap okuma Küreselleşme ve Gelir Dağılımı Eşitsizliğine Yönelik Yaklaşımlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Kitap okuma Neoliberal Yaklaşım Açısından Küreselleşme ve Gelir Dağılımı Arasındaki İlişki Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Kitap okuma Neoliberalizm Karşıtı Yaklaşımlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Kitap okuma Küreselleşme Sürecinde Gelir Dağılımı Eşitsizliğinin Sebepleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Kitap okuma Küreselleşme Sürecinde Gelişmiş ve Gelişmekte Olan Ülkelerde Gelir Dağılımı Eşitsizliği Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Kitap okuma Uzaksamanın Arkasındaki Etmenler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Kitap okuma Yakınsama Sürecinde Geride Kalan Ülkeler İçin Uygulanması Gereken Stratejiler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Kitap okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi

Tadesse , B. and Yigezu, E. (2012). Determinant of Income Distribution. Saarbrucken, Germany: LAP Lambert Academic Publishing.
Wolff, E. N., (2009). Poverty and Income Distribution. Chicester, United Kingdom: John Wiley and Sons Ltd.
Heshmati, A. (2007). Global Trends in Income Inequality. New York, United States: Nova Science Publishers Inc.

Mikroekonominin ve makroekonominin temel kuramlarını, varsayımlarından ve aksiyomlarından faydalanarak tanımlar.
İşletmenin, muhasebe defterinde ve finansal bilançosunda yer alan kalemlerin neyi ifade ettiğini hatırlar.
Uluslararası ticaretin temel ve alt alanlarının kavramlarını, kuramlarını ve ilkelerini teorik arka plana bağlı kalarak tanımlar.
Uluslararası ticaret teorilerinin tarihsel gelişimlerini kronolojik sıraya bağlı kalarak özetler.
Uluslararası ticaret alanında edindiği kuramsal bilgileri mesleki uygulamalarda ve günlük hayatında kullanır.
Uluslararası ticaret pratiklerinde karşısına çıkan finansal ve hukuksal sorunları çözer.
İstatistiksel ham verileri bilgisayar programlarından faydalanarak değerlendirir ve kuramsal bilgilerin ışığında verileri birbirleriyle ilişkilendirir.
Aldığı ortak fakülte dersleri ışığında dünyadaki gelişmeleri entelektüel bir perspektifle değerlendirir.
Uluslararası ticaretle ilgili güncel olay ve olguları, edindiği ileri düzey bilgi ve becerilere dayanarak, analitik ve sistematik olarak bütüncül bir bakış açısıyla yorumlar.
İktisadi küreselleşme ve uluslararasılaşma ile ilgili bilgileri, alanında mevcut bilgilerle ilişkilendirir.
Edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerilerle uygulanan mevcut iktisadi politikaları eleştirel bir yaklaşımla sorgular.
Yabancı dil becerisini iş ve sosyal hayatında etkin biçimde kullanarak, taleplerini yazılı veya sözlü olarak açıklar.
Uluslararası ticaretle ilgili konularda bilgilerini, düşüncelerini ve çözüm önerilerini ilgili paydaşlara yazılı ve sözlü olarak ifade eder.
Sosyal yaşam becerilerini kullanarak, iş dünyasında kendisine sağlıklı bir iletişim ağı tasarlar.
Uluslararası ticaret ile iktisadın kuramsal ve tarihi bilgi birikiminden yararlanarak; güncel konu, olay ve sorunları analiz eder.
Ekonomik sorunları makro düzeyde belirleyerek uluslararası ticaret politikalarına yönelik öneriler geliştirir.
Dış ticaretin finansmanı ve yönetimi konusunda sahip olduğu bilgiler ışığında, uluslararası pazara dâhil olarak, ticari uygulamalar yapar.
Ticari ve finansal küreselleşme süreçlerinin, gelir dağılımına etkisini verilerden yararlanarak tartışır.

Toplam İş Yükü / 25.5 7,8