İKTİSADİ GÖSTERGELER DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

EKF360 İKTİSADİ GÖSTERGELER 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞEN FİLAZOĞLU ÇOKLUK

Amaç: Bu dersin amacı, öğrenciye bir ülkenin, iktisadi performansını temel göstergeler ile değerlendirebilmesini sağlamaktır.
İçerik: Temel İktisadi Göstergeler, Milli Gelir, İktisadi Büyüme ve İstihdam, Kalkınma Göstergeleri, Ödemeler Dengesi ve Cari Açık, İç ve Dış Borç / Kamu ve Özel Sektör Borcu gibi konuları içermektedir.

Bu dersi alan öğrencilerin ekonominin karşılaştığı iktisadi sorunları açıklar.(explain) (2)
Temel iktisadi göstergeleri tanımlar.(describe) (2)
Uluslararası ekonomik göstergeleri karşılaştırır.(compare) (4)
İktisadi göstergelerin amaçlarını listeler.(list) (1)
Milli gelir, İktisadi büyüme ve büyümenin işlevlerini ayırt eder.(distinguish) (4)
İktisadi Göstergeleri işlevsel özelliklerine göre değerlendirir.(evaluate) (5)
Makro mikro ve uluslararası ekonomik göstergeleri kullanarak, bir ülkenin iktisadi performansını değerlendir. (evaluate) (5)

1 Kitap Okuma Temel Kavramlar, Grafikler, Ekonomik Göstergelere Erişim Anlatım, Soru Cevap,
2 Kitap Okuma Endekslerin Hesaplanması ve Yorumlanması, Milli Gelir Hesaplamaları Anlatım, Soru Cevap,
3 Kitap Okuma Kalkınma Göstergeleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
4 Kitap Okuma Fiyat, Fiyat Endeksi, Enflasyon Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
5 Kitap Okuma Faiz Oranları Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
6 Kitap Okuma Nüfus, Konjonktür Dalgası ve Göstergeler Anlatım, Soru Cevap, İnceleme Yöntemi
7 Kitap Okuma Parasal Göstergeler Anlatım, Soru Cevap, İnceleme,
9 Kitap Okuma İstihdam ve İşsizlik Göstergeleri Anlatım, Soru Cevap,
10 Kitap Okuma Döviz Kuru ve Döviz Piyasası Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi
11 Kitap Okuma Ödemeler Bilançosu Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi
12 Kitap Okuma Mali İstatistikler Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi
13 Kitap Okuma Yoksulluk Göstergeleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi
14 Kitap Okuma Beklenti ve Güven Endeksleri Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi
15 Kitap Okuma Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, İnceleme, Problem Çözme Yöntemi

Çepni, E.(2019).Ekonomik ve Finansal Göstergeler Rehberi (8. Baskı), Seçkin Yayıncılık.
Akyıldız, F.(2022). Göstergeler ne anlatır Türkiye için İktisadi Göstergeler Rehberi (2. Baskı), İstanbul Bilgi Üniversitesi
Demir, O. & Yayar R. (2020). Ekonomik Göstergeler Ve Yorumları Teori – Uygulama (2. Baskı), Seçkin Yayıncılık.

Psikoloji ve yardımcı disiplinlerle ilgili, en etkin metotları ve güncel bilgileri içeren bilgi kaynakları, uygulama araç –gereçlerini, üst düzeyde kullanır. (use) (Blooms 3)
Psikoloji alanında sorunları belirler ve çözüm üretir. (determine and solve) (Blooms 3)
Normal ve anormal davranışları ayırt eder. (Blooms 2)
Psikoloji araştırmalarını yorumlar ve rapor eder. (interpret- report) (Blooms 3)