MEDYA EKONOMİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

RTS347 MEDYA EKONOMİSİ 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. SARP BAĞCAN

Amaç: Dersin amacı öğrenciye medya sektörünün temel dinamiklerini ekonomi perspektifinden ele alarak, medya endüstrisinin gelişimi ve günümüzdeki yansımalarını aktarmaktır.
İçerik: Dersin içeriğini medya ekonomisinin tarihsel gelişimi, medya endüstrisinin devletle olan ilişkisi ve küreselleşme çağında medya endüstrisinin geldiği nokta gibi medya ekonomisine ait temel değerlendirmeler oluşturmaktadır.

Ekonomiye ait temel kavramları tanır ve medya ekonomisi bağlamında yorumlar.
Medyanın hem devletle olan ilişkisini hem de küreselleşme çağında yaşadığı dönüşümü tartışır.
Medya endüstri yapısını medya türlerine göre ilişkilendirebilir.
Medya endüstrisine dair güncel örnekleri değerlendirerek medyanın ekonomik yapısı hakkında genel bir hükme varabilir.
Medyanın ekonomi politik yapısının oluşumunda etkili olan başat faktörleri açıklayabilir.

1 Ders İzlencesinin Tanıtılması ve Giriş Tanışma ve dersin işleyişi hakkında bilgilendirme Anlatım
2 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Ekonomi kavramının kısa tarihi. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve Ürün Türleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
4 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ekonomisinin gelişimi. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
5 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ekonomisinin gelişimi. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve devlet ilişkileri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve tekelleşme. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
9 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve Piyasa türleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medyada rekabet. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve küreselleşme. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Konuyla ilgili kitap bölümü okuma Medya ve küreselleşme. Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
13 Sunuma hazırlık Öğrenci sunumları. Öğrenci Sunumları ve Sunumların Değerlendirilmesi
14 Sunuma hazırlık Öğrenci sunumları. Öğrenci Sunumları ve Sunumların Değerlendirilmesi
15 - Genel değerlendirme Soru-Cevap, Tartışma

Baytar, O. (2013). Teorik ve Pratik Açıdan Medya Ekonomisine Bakış. Konya : Çizgi Yayınları
Kuyucu, M. (2012). Türkiye'de Medya Ekonomisi. İstanbul: Esen Kitap
Sönmez, A. (2000). Medya Ekonomisi ve Türkiye Örneği. İstanbul: Boyut Yayın Grubu

KNOWLEDGE
Theoretical
Describe basic communication theories with the knowledge gained in public relations and publicity.
List the main features of communication in items.
Interpret the basic characteristics of communication and create a creative solution to ensure reconciliation in an existing communication problem.
KNOWLEDGE
Factual
Use the basic information in the field of Public Relations and Publicity in interdisciplinary studies.
Evaluate the knowledge related to social and natural sciences and produce projects in professional life.
Tell the basic concepts of public relations and advertising in detail.
SKILLS
Cognitive
Analyze and evaluate social events at national and international level in the light of current debates.
Use the leadership, communication and presentation skills in occupational events.
SKILLS
Practical
Follow the innovations in the field of communication and important written and oral communication tools related to the field.
Write press releases for the purpose of introducing the institution he/she works at or owns.
Create communication programs within the public relations and advertising campaign.
Autonomy & Responsibility
Use published domestic and foreign data sources related to public relations and advertising in the field of communication and communication area in his / her own works such as articles and projects.
Learning to Learn
Evaluate the planning processes of past communication programs, public relations and advertising practices.
Communication & Social
Use communication techniques in the right place, environment and time.
Occupational and/or Vocational
Plan communication programs in the awareness of ethical values in the professional work.

Toplam İş Yükü / 25.5 5