TR EN

HİJYEN VE SANİTASYON DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GDP103 HİJYEN VE SANİTASYON 1 2 2 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. ASLI MUSLU CAN
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Gıda üretiminin tarladan çatala bütün aşamalarında mevzuat ve hijyen kurallarına uygun olarak kişisel hijyen sağlama ve işletme temizlik ve dezenfeksiyon kurallarının önemini kavratmayı amaçlar.
İçerik: Gıda hijyeni, su ve hava hijyeni, personel hijyeni, işletme hijyeni, dezenfeksiyon ve dezenfektanlar, kontaminasyon kaynakları, atık maddelerin uzaklaştırılması, gıda işletmelerinde hijyen ve sanitasyon, pest kontrol, kalite güvence ve sanitasyon programları, HACCP ve toplu gıda üretim ve satış yapılan yerler için anlatılması, gıda güvenlik sistemlerinin hakkında bilgi verilmesi ve uygulanmasını içerir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Hijyen ve sanitasyon kavramlarını açıklar.
Gıdalarda zehirlenmeye veya bozulmaya neden olan mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörleri ve bunları nasıl engellenebileceklerini anlar.
Gıdaların mutfağa gelmeden önceki anında ve üretim aşamasında hijyen kurallarını yerine getirir.
Gıda güvenliği hususunda personel hijyeninin önemini anlar.
Kirlenme türlerine uygun deterjan türlerini bilerek üretim yerinde temizlik ve dezenfeksiyon işlemlerini yapar.
Gıda güvenliği yönetim sistemlerini ve önemini açıklar.
HACCP ve ISO 22000 sistemlerinin temellerini öğrenir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kaynakların İlgili Bölümleri Hijyen ve sanitasyonun önemi Anlatım, Soru-Cevap
2 Kaynakların İlgili Bölümleri Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi Anlatım, Soru-Cevap
3 Kaynakların İlgili Bölümleri Mikroorganizmalar ile sanitasyon ilişkisi Anlatım, Soru-Cevap
4 Kaynakların İlgili Bölümleri Mikroorganizmaların Yıkımlanması Anlatım, Soru-Cevap
5 Kaynakların İlgili Bölümleri Su hijyeni Anlatım, Soru-Cevap
6 Kaynakların İlgili Bölümleri Personel hijyeni Anlatım, Soru-Cevap
7 Kaynakların İlgili Bölümleri İşletme Hijyeni Anlatım, Soru-Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Kaynakların İlgili Bölümleri Pest Kontrol Anlatım, Soru-Cevap
10 Kaynakların İlgili Bölümleri Temizleme ve temizlik malzemeleri Anlatım, Soru-Cevap
11 Kaynakların İlgili Bölümleri Dezenfeksiyon, Dezenfektanlar Anlatım, Soru-Cevap
12 Kaynakların İlgili Bölümleri Temizleme ve Dezenfeksiyon İşlemleri Anlatım, Soru-Cevap
13 Kaynakların İlgili Bölümleri Kalite güvence ve sanitasyon programı Anlatım, Soru-Cevap
14 Kaynakların İlgili Bölümleri HACCP ve ISO 22000 temelleri ve uygulamaları Anlatım, Soru-Cevap
15 Kaynakların İlgili Bölümleri Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Kayardı, S. 2005;Gıda Hijyeni ve Sanitasyon, Manisa.
Lelieveld, H. L., Mostert, M. A., White, B., & Holah, J. (Eds.). (2003). Hygiene in food processing: Principles and practice. Woodhead Publishing.
Marriott, N. G., Gravani, R. B., & Schilling, M. W. (2006). Principles of food sanitation (Vol. 22). New York: Springer.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda üretim yöntemlerini kavrayarak bu bilgilerini üretimde kullanabilir.
5
2
Gıda ürünleri, bileşimleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri üretimde kullanabilir.
5
3
Gıda laboratuvar bilgisi ile elde ettiği sonuçları üretimde ve kalite kontrolde değerlendirebilir.
5
4
Gıda üretimi ve laboratuvarında yönetmelik ve mevzutların gereği olan koşulları sağlayarak risk oluşturan noktaları tespit edebilir.
5
5
Gıda ürün işlemede çağın getirdiği yenilikleri takip ederek Ar-Ge çalışmalarına katılabilir.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda işletme ve laboratuvar iş akışını bilgisayar sisteminde takip edebilecek düzeyde bilgisayar kullanabilir.
4
2
Gıda teknolojisindeki literatürü takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olabilir.
4
3
Gıda sektöründe önemli olan mikrobiyal ve kimyasal analizleri uygulayarak bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluştuşturup oluşmadığını tespit edebilir.
5
4
Gıda üretim, depolama, satış alanlarında üretim ve personel kaynaklı hijyen ve sanitasyon koşulları işe iş güvenliği koşullarını sağlayabilir.
5
5
Gıda mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerle ilgili kuramsal bilgilerini deneysel araştırmalarla yorumlayabilir.
4
6
Gıda alanında, genel ahlaki ve mesleki etik değerleri benimsemiştir
5
7
Gıda alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterebilir.
5
8
Gıda üretimi ve yönetimi alanlarında uygun olmayan durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterebilir.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda teknolojilleri ve güvenliği ilgili araştırmalar yaparak elde ettiği verileri tanımlayıp çözüm önerileri geliştirebilir.
5
2
Gıda üretimi ve gıda güvenliği alanı ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
5
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda Teknolojisi alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
5
2
Gıda Teknolojisi Laboratuvarlarında deney yaparak verileri toplar ve sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
5
3
Gıda alanındaki gelişmeleri takip edebilmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir biçimde yararlanır.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir gıda işletmesindeki riskleri belirleyerek önlemler alır.
5
2
Gıda laboratuvardaki temel laboratuvar cihazlarını kullanır.
3
3
Gıda üretimi, depolaması, ambalajlanması ve dağıtımını takip ederek kayıtlarını tutar.
5
4
Gıda hijyenine yönelik eğitimler planlayarak etkinliğini ölçer.
5
5
Gıda üretimi ve güvenliği konusunda takım çalışmalarında uyumlu ve etkin çalışır.
5
6
Gıda alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanında yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur.
5
2
Gıda alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip eder.
5
3
Gıda alanında mesleki gelişimi için gerekli eğitim programlarına katılır.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanındaki meslektaşları ile iletişim kuracak mesleki ve litaratürü takip edebilecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
3
2
Gıda alandaki fuarları ve mesleki gelişmeleri takip eder.
5
3
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlar.
5
4
Gıda alanı veya diğer konularda sosyal sorumluluk projeleri hazırlayarak uygulamaya katılabilir.
4
5
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkin biçimde kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda mevzuatının belirttiği çeşitli gıda alanlarında çalışma yetkinliğine sahip olur.
4
2
Gıda sektörü ile ilgili mevzuatı takip ederek gereğini uygulayabilir.
4
3
Gıda sektöründe Kritik kontrol noktaları ve kalite güvence ile ilgili dökümantasyonu takip ederek acil durumlara ilişkin önlemler alabilir.
5
4
Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon eğitimini planlayarak uygulayabilir.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 14 2 28
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 128
Genel Toplam 128
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0