TR EN

GIDA MİKROBİYOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GDP104 GIDA MİKROBİYOLOJİSİ 2 4 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. KÜBRA SAĞLAM
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Mikroorganizma ve gıda ilişkilerini açıklamak. Gıdalarda indikatör ve patojen mikrorganizmalar hakkında bilgi vermek. Gıda kaynaklı mikrobiyal hastalıklar ve nedenlerini açıklamak. Gıda muhafaza ilkelerinin mikrobiyal gelişme üzerine etkisini kavratmak. Gıdalarda ( et , süt, yumurta, meyve sebze, alkollü içki, konserve, hububat ) mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmaların gıdada neden olduğu değişimler ve muhafaza yöntemleri hakkında bilgi vermek. Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmaları tanıtmak. Su ve suda bulunan patojen mikroorganizmalar hakkında bilgi vermek. Gıdaların mikrobiyolojik analizlerinin hangi yöntemle yapılacağını öğretmek
İçerik: Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri. Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalarKonserve gıdaların mikrobiyolojik analizleri. Hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemler. Hububat ve hububat ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri. Diğer gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Diğer gıdaların mikrobiyolojik analizleri, Fermentasyonda rol oynayan mikroorganizmalar. Su analizleri. Gıda zehirlenmeleri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gıda mikrobiyolojisi laboratuvar kurallarını kavrar.
Gıdalarda bozulma yapan ve patojen mikroorganizmaları ve hangi gıdada nasıl bozulma nedeni olduklarını hatırlar.
Gıdaların mikrobiyolojik analizini hangi yöntemi kullanarak yapacağını açıklayabilir.
Gıdalara uygulanan koruma yöntemlerinin mikroorganizma gelişimine nasıl etki ettiğini kavrar.
Gıdada mikrobiyolojik analizi uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Mikroorganizma ve gıda ilişkileri. Gıdalarda önemli mikroorganizmalar. Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler. Anlatım, Soru-Cevap
2 Literatür araştırması Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar Anlatım, Soru-Cevap
3 Literatür araştırması Gıdalarda muhafaza ilkeleri. Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar Anlatım, Soru-Cevap
4 Literatür araştırması Et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Et ve et ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri Anlatım, Soru-Cevap, Uygulama
5 Literatür araştırması Süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri Anlatım, Soru-Cevap
6 Literatür araştırması Yumurta ve yumurta ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar Anlatım, Soru-Cevap
7 Literatür araştırması Meyve sebze ve meyve sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Meyve- sebze ve meyve sebze ürünlerinin mikrobiyolojik analizleri Anlatım, Soru-Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür araştırması Konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar. Konserve gıdaların mikrobiyolojik analizleri Anlatım, Soru-Cevap,Uygulama
10 Literatür araştırması Hububat ve hububat ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Anlatım, Soru-Cevap
11 Literatür araştırması Fermente alkollüiçeceklerde mikrobiyolojik bozulmalar Anlatım, Soru-Cevap
12 Literatür araştırması Diğer gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve patojen mikroorganizmalar ve muhafaza yöntemleri. Diğer gıdaların mikrobiyolojik analizleri Anlatım, Soru-Cevap,Uygulama
13 Literatür araştırması Su analizleri, kurutulmuş gıdaların, hazır yemeklerin Anlatım, Soru-Cevap,Uygulama
14 Literatür araştırması şarküteri ürünlerinin mikrobiyolojik analizi Anlatım, Soru-Cevap, Uygulama
15 Literatür araştırması Gıda zehirlenmeleri Anlatım, Soru-Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Turantaş, F., Ünlütürk, A.,(2015).Gıda mikrobiyolojisi.Meta basım.
Erkmen, O., (2010). Gıda mikrobiyolojisi.Elif Yayınevi.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda üretim yöntemlerini kavrayarak bu bilgilerini üretimde kullanabilir.
4
2
Gıda ürünleri, bileşimleri ve katkı maddeleri ile ilgili bilgi sahibi olarak bu bilgileri üretimde kullanabilir.
5
3
Gıda laboratuvar bilgisi ile elde ettiği sonuçları üretimde ve kalite kontrolde değerlendirebilir.
5
4
Gıda üretimi ve laboratuvarında yönetmelik ve mevzutların gereği olan koşulları sağlayarak risk oluşturan noktaları tespit edebilir.
4
5
Gıda ürün işlemede çağın getirdiği yenilikleri takip ederek Ar-Ge çalışmalarına katılabilir.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda işletme ve laboratuvar iş akışını bilgisayar sisteminde takip edebilecek düzeyde bilgisayar kullanabilir.
5
2
Gıda teknolojisindeki literatürü takip edebilecek ve meslektaşları ile iletişim kurabilecek düzeyde bir yabancı dil bilgisine sahip olabilir.
4
3
Gıda sektöründe önemli olan mikrobiyal ve kimyasal analizleri uygulayarak bir gıdanın insan sağlığı açısından risk oluştuşturup oluşmadığını tespit edebilir.
5
4
Gıda üretim, depolama, satış alanlarında üretim ve personel kaynaklı hijyen ve sanitasyon koşulları işe iş güvenliği koşullarını sağlayabilir.
4
5
Gıda mikrobiyolojik ve kimyasal analizlerle ilgili kuramsal bilgilerini deneysel araştırmalarla yorumlayabilir.
5
6
Gıda alanında, genel ahlaki ve mesleki etik değerleri benimsemiştir
5
7
Gıda alanında bağımsız olarak öğrenmeyi ve öğrendiklerini uygulayabildiğini gösterebilir.
5
8
Gıda üretimi ve yönetimi alanlarında uygun olmayan durumlarla ilgili sorunları belirleme ve çözüm arama yeteneğini kazandığını gösterebilir.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda teknolojilleri ve güvenliği ilgili araştırmalar yaparak elde ettiği verileri tanımlayıp çözüm önerileri geliştirebilir.
4
2
Gıda üretimi ve gıda güvenliği alanı ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
5
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda Teknolojisi alanında güncel teknikleri ve araçları ek teknik eğitim alarak kullanır.
4
2
Gıda Teknolojisi Laboratuvarlarında deney yaparak verileri toplar ve sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
5
3
Gıda alanındaki gelişmeleri takip edebilmek için bilişim teknolojilerinden etkin bir biçimde yararlanır.
5
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Bir gıda işletmesindeki riskleri belirleyerek önlemler alır.
5
2
Gıda laboratuvardaki temel laboratuvar cihazlarını kullanır.
5
3
Gıda üretimi, depolaması, ambalajlanması ve dağıtımını takip ederek kayıtlarını tutar.
5
4
Gıda hijyenine yönelik eğitimler planlayarak etkinliğini ölçer.
5
5
Gıda üretimi ve güvenliği konusunda takım çalışmalarında uyumlu ve etkin çalışır.
5
6
Gıda alanı ile ilgili sahip olduğu temel bilgi birikimini kullanarak verilen bir görevi bağımsız olarak yürütür.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanında yaşam boyu öğrenme kültürüne sahip olur.
5
2
Gıda alanı ile ilgili gündemdeki olayları ve gelişmeleri takip eder.
5
3
Gıda alanında mesleki gelişimi için gerekli eğitim programlarına katılır.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda alanındaki meslektaşları ile iletişim kuracak mesleki ve litaratürü takip edebilecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
5
2
Gıda alandaki fuarları ve mesleki gelişmeleri takip eder.
5
3
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlar.
2
4
Gıda alanı veya diğer konularda sosyal sorumluluk projeleri hazırlayarak uygulamaya katılabilir.
5
5
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkin biçimde kullanabilir.
5
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda mevzuatının belirttiği çeşitli gıda alanlarında çalışma yetkinliğine sahip olur.
5
2
Gıda sektörü ile ilgili mevzuatı takip ederek gereğini uygulayabilir.
5
3
Gıda sektöründe Kritik kontrol noktaları ve kalite güvence ile ilgili dökümantasyonu takip ederek acil durumlara ilişkin önlemler alabilir.
5
4
Gıda işletmesinde hijyen ve sanitasyon eğitimini planlayarak uygulayabilir.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 6 84
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 150
Genel Toplam 150
Toplam İş Yükü / 25.5 5,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0