SPORDA İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. SERDAR GÜR
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. ŞAHZADE ARSLAN

Amaç: Dersin amacı; öğrencilere, spor örgütlerinde insan gücünün verimli kullanılması, iş gören beklentilerinin karşılanması ve sürekli gelişimlerinin sağlanması ile ilgili süreci değerlendirebilme ve insan kaynağını belirlerken uygun seçimleri yapabilme bilgi ve becerisi kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; temel kavramlar, insan kaynakları yönetiminin tarihsel gelişimi, insan kaynakları yönetimi planlaması ve analiz yöntemleri, personel ihtiyacı çeşitleri, iş gören bulma ve seçme, oryantasyon, eğitim yönetimi ve kariyer geliştirme, performans değerleme, iş değerlemesi ve ücret yönetimi, işçi sağlığı ve iş güvenliği, bürokratik işlemler ve bilgi sistemleri, spor örgütlerinde uygulanan İKY örnekleri konularını kapsamaktadır.

İnsan kaynakları yönetimi ile ilgili kavramları tanımlar ve açıklar
İnsan kaynakları bölümünün spor örgütü içindeki yerini ve diğer bölümlerle ilişkisini açıklar
Spor örgütlerindeki iş gerekleri ile iş gören arasındaki personel seçme sürecini düzenleyen uygulamalar arasında ilişki kurar.
Spor örgütlerinde insan gücünün verimli kullanılması, iş gören beklentilerinin karşılanması ve sürekli gelişimlerinin sağlanması ile ilgili süreci değerlendirir (evulation) ve insan kaynağını belirlerken uygun seçimleri yapar

1 - Dersin amacı ve içeriği hakkında bilgilendirme. İnsan Kaynakları Yönetimi ile ilgili temel kavram ve tanımlar Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
2 Kitap okuma İnsan Kaynakları Yönetimi Tarihsel Gelişim Süreci. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
3 Kitap okuma İnsan Kaynakları Yönetimi Amaç ve Özellikleri Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
4 Kitap okuma İnsan Kaynakları Planlaması ve Analiz Yöntemleri. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
5 Kitap okuma İş Analizi ve İş Tanımları, İş Gören Bulma ve Seçme. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
6 Kitap okuma İş Analizi ve İş Tanımları, İş Gören Bulma ve Seçme, Personel İhtiyacı Çeşitleri. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
7 Kitap okuma Oryantasyon Süreci Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
9 Kitap okuma Genel tekrar Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
10 Kitap okuma Eğitim Yönetimi ve Kariyer Geliştirme. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
11 Kitap okuma Performans Performans Değerleme, İş Değerlemesi ve Ücret Yönetimi. Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
12 Kitap okuma İşçi Sağlığı ve İş güvenliği, Bürokratik İşlemler ve Bilgi Sistemleri Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
13 Kitap okuma Spor Örgütlerinde Uygulanan İKY Örnekleri Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
14 Kitap okuma Spor Örgütlerinde Uygulanan İKY Örnekleri Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi
15 Kitap okuma Genel tekrar Anlatım Soru Cevap Tartışma Yöntemi

Ekenci G., İmamoğlu AF.(2012). Spor İşletmeciliği. Nobel Yayınevi, Ankara.
Aykaç B. (1999). İnsan Kaynakları Yönetimi ve İnsan Kaynaklarının Stratejik Planlanması. Nobel Yayın Dağıtım, Ankara.
Şimşek MŞ., Öge HS.(2011). İnsan Kaynakları Yönetimi. 4. Baskı. Eğitim Kitabevi, Ankara.
Geylan R., Zümrüt H. (2013). İnsan Kaynakları Yönetimi. Hediyem Kitapevi, Ankara.

Yönetim,spor yönetimi ve yöneticilik bilimi ile ilgili kavramları açıklar ve yönetim biliminin kuramları ile ilişkilendirir.
Spor yönetimi mevzuatını açıklar ve yönetim biliminin kuramları ile ilişkilendirir.
Spor organizasyonlarının gerçekleştirilmesi ile ilgili birikim edinir ve bunları organizasyonlarda kullanır.
Yönetim ve spor yönetiminin alt alanlarının temel olgularını, ilkelerini, süreçlerini ve uygulama alanındaki yöntemlerini açıklar, temel düzeyde analiz ve değerlendirmeler yapar.
Sporla ilgili sosyal bilim disiplinlerinde uzmanlaşmaya yönelik alt yapıya sahip olur.
Spor organizasyonlarının iç ve dış çevre analizini yapar, problemlerini çözer ve değişen kararlar alır.
spor ve sporla ilgili organizasyonların belli bir alanında uzmanlaşır ve uygulama yapar.
Uyuşmazlık durumlarında kendisinin ve kurumunun haklarını savunur.
Mesleki uygulamalarda inisiyatif alır.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir ve bunu gerçekleştirme becerisine sahip olur.
Mesleki gelişime inanır ve uygulamalarda bu özelliğini kullanır.
Yazılı ve sözlü sunum yapar, mesleki ve bireysel iletişim becerilerini kullanır.
Spor bilgisi, kültürünün kazanılması, olimpizm felsefesinin benimsenmesi ve bunun topluma yayılması becerisine sahip olur.
Spor yönetim süreçlerine hakim olur ve bunu kullanır.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9