EGZERSİZ FİZYOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. SERDAR GÜR
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. SERDAR GÜR

Amaç: Dersin amacı; öğrencilere, egzersizin, tüm fizyolojik sistemler üzerine etkilerini inceleyebilecek bilgi birikimini kazandırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; fizyoloji bilimine ilişkin temel kavramlar, hücre, doku, enerji metabolizması, aerobik ve anaerobik enerji sistemleri, anaerobik glikoliz ve atp’nin yenilenmesi, enerji tüketimi, oksijen alımı ve eksikliği, laktik asit eşiği, spor branşları ve enerji kullanımı, egzersiz sonrası toparlanma, motor ünite çeşitleri, kasın yapısı, myofibril ve fibril kas hareketleri, iskelet kası ve hareketi, kas kasılma çeşitleri ve egzersiz ilişkisi, kas hipertrofisi, proporeseptörler, antrenmana nöromuscular adaptasyonlar ve fizyolojik sistemler konularını kapsamaktadır.

Egzersiz fizyolojisine ilişkin temel kavramları tanımlar.
Egzersiz sonrası toparlanma sürecini açıklar.
Aerobik ve anaerobik enerji sistemleri arasındaki ilişkiyi açıklar.
Kas kasılma tiplerini örnekleyen egzersiz uygulamalarını gösterir.
Egzersizin, fizyolojik sistemler üzerine etkilerini inceler.

1 Literatür tarama ve sunum hazırlama Dersin amacı-içeriği-işleyişi hakkında bilgilendirme. Fizyolojik temel kavramların incelenmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
2 Literatür tarama ve sunum hazırlama İnsan organizmasında bulunan yapılar; Hücre ve hücre özelliklerinin incelenmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
3 Literatür tarama ve sunum hazırlama İnsan organizmasında bulunan yapılar; Hücrede yer alan organel yapıların incelenmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
4 Literatür tarama ve sunum hazırlama İnsan organizmasında bulunan yapılar; Dokuların incelenmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
5 Literatür tarama ve sunum hazırlama İnsan organizmasında bulunan yapılar; Sistemlerin incelenmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
6 Literatür tarama ve sunum hazırlama Egzersiz sonrası toparlanma Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
7 Literatür tarama ve sunum hazırlama Motor ünite çeşitleri Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
9 Literatür tarama ve sunum hazırlama Kasın yapısı, myofibril ve fibrill kas hareketleri, İskelet kası ve hareketi, konuyla ilgili video gösterimi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
10 Literatür tarama ve sunum hazırlama Kas kasılma çeşitleri ve egzersiz ilişkisi, Kas hipertrofisi ve konuyla ilgili video gösterimi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
11 Literatür tarama ve sunum hazırlama Proporeseptörler, Antrenmana nöromuscular adaptasyonlar Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
12 Literatür tarama ve sunum hazırlama Solunum Sistemi ve Egzersiz ilişkisi, öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
13 Literatür tarama ve sunum hazırlama Dolaşım Sistemi ve Egzersiz ilişkisi, öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
14 Literatür tarama ve sunum hazırlama Sinir sistemi ve egzersiz ilişkisi, öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi
15 Literatür tarama ve sunum hazırlama Endokrin sistem ve egzersiz ilişkisi, öğrenci sunumlarının değerlendirilmesi Anlatım, soru-cevap, tartışma ve gösteri yöntemi

Kraemer, W.J., Fleck, S.J. ve Deschenes, M. R. (2011).Exercise Physiology: Integrating Theory and Application. Lippincott Williams ve Wilkins, USA.
Mcardle, W.D., Katch F.I., Katch, V.L. (2006). Essentials of Exercise Physiology. Lippincott Williams & Wilkins, USA.
Ergen, E., Demirel, H., Güner, R., Turnagöl, H., Başoğlu, S., Zergeroğlu, A.M., Ülkar, B., Hazır, T. (2015). Egzersiz Fizyolojisi. Nobel Tıp Kitapevleri, Ankara.

Yönetim,spor yönetimi ve yöneticilik bilimi ile ilgili kavramları açıklar ve yönetim biliminin kuramları ile ilişkilendirir.
Spor yönetimi mevzuatını açıklar ve yönetim biliminin kuramları ile ilişkilendirir.
Spor organizasyonlarının gerçekleştirilmesi ile ilgili birikim edinir ve bunları organizasyonlarda kullanır.
Yönetim ve spor yönetiminin alt alanlarının temel olgularını, ilkelerini, süreçlerini ve uygulama alanındaki yöntemlerini açıklar, temel düzeyde analiz ve değerlendirmeler yapar.
Sporla ilgili sosyal bilim disiplinlerinde uzmanlaşmaya yönelik alt yapıya sahip olur.
Spor organizasyonlarının iç ve dış çevre analizini yapar, problemlerini çözer ve değişen kararlar alır.
spor ve sporla ilgili organizasyonların belli bir alanında uzmanlaşır ve uygulama yapar.
Uyuşmazlık durumlarında kendisinin ve kurumunun haklarını savunur.
Mesleki uygulamalarda inisiyatif alır.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğini bilir ve bunu gerçekleştirme becerisine sahip olur.
Mesleki gelişime inanır ve uygulamalarda bu özelliğini kullanır.
Yazılı ve sözlü sunum yapar, mesleki ve bireysel iletişim becerilerini kullanır.
Spor bilgisi, kültürünün kazanılması, olimpizm felsefesinin benimsenmesi ve bunun topluma yayılması becerisine sahip olur.
Spor yönetim süreçlerine hakim olur ve bunu kullanır.

Toplam İş Yükü / 25.5 5,3