TR EN

WORLD CUISINE AND DESTINATIONS DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
SKE240 WORLD CUISINE AND DESTINATIONS 3 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. TAHİR GÜRDİL
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu ders öğrencilerin önemli turizm destinasyonlarını tanımalarını, farklı mutfak kültürlerinı, bazı örnek yemekleri, içeriklerini ve pişirme tekniklerini öğrenmelerini amaçlamaktadır.
İçerik: Dünya Coğrafyasına, Yarımkürelere, Kıtalara ve Okyanuslara Giriş – Hafta Hedefi: MEKSİKA, İklim Bölgeleri ve Varış Noktalarının Mevsimselliği --- Hafta Destinasyonu: ARJANTİN, GMT Tanımı, UTC, Uluslararası Gün Çizgisi, Zaman Dilimleri, Enlem ve Boylam - Hafta Destinasyonu: BREZİLYA, Turistik yerler. Turist Çekicilik nedir? Gezi Yerlerinin Rolü ve Nitelikleri - Hafta Destinasyonu: COLUMBIA, Gezi Yeri Tipolojisi - Hafta Destinasyonu: KÜBA, Gezi Yeri Tipolojisi - Hafta Destinasyonu: VENEZUELA, Sürdürülebilir Bir Gelişim Biçiminin Sağlanması - Hafta Destinasyonu: HİNDİSTAN, Turizm Envanteri, Vizyon ve Hedef Belirleme - Hafta Destinasyonu: TAYLAND, Ziyaretçi ve Yerleşik Deneyimini Denetleme - Hafta Destinasyonu: JAPONYA, Rekabet Avantajı Kazanmak için Kümeleri Kullanma - Hafta Destinasyonu: LÜBNAN, Destinasyon Yönetimi Kurumsal Ortaklıklar Kurma - Hafta Destinasyonu: FAS, Destinasyon Pazarlama ve Konumlandırma Stratejilerini Geliştirme - Hafta Destinasyonu : İTALYA, Hedefin Dijital Çevrimiçi Varlığını Oluşturma, Ziyaretçi Bilgilendirme Programı - Hafta Destinasyonu: FRANSA, Dönem Genel Tekrar - Hafta Destinasyonu: BOSNA HERSEK – İSTANBUL

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Turizm destinasyonlarının iklim bölgelerini ve mevsimselliğini öğrenir
Turistik mekanların ne olduğunu açıklar
Başlıca turizm bölgelerini ve popüler yemeklerini tanımlar
Yemek turizminin ne olduğunu öğrenir ve çeşitli ülkelerin mutfakları arasındaki benzerlik ve farklılıkları tespit eder
Etnik mutfakların malzemelerini ve pişirme tekniklerini öğrenir

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Bölüm Okuma Dünya Coğrafyası, Yarımküreler, Kıtalar ve Okyanuslara Giriş – Hafta Destinasyonu: MEXICO CITY Sunum, anlatım, soru&cevap
2 Bölüm Okuma Destinasyonların İklim Bölgeleri ve Mevsimsellikleri--- Hafta Destinasyonu: ARJANTİN Sunum, anlatım, soru&cevap
3 Bölüm Okuma GMT, UTC, Uluslararası Gün Çizgisi, Saat Dilimleri, Enlem ve Boylam Tanımı - Hafta Hedefi: BREZİLYA Sunum, anlatım, soru&cevap
4 Bölüm Okuma Turistik yerler. Turist Çekicilik nedir? Gezi Yerlerinin Rolü ve Nitelikleri - Hafta Hedefi: KOLUMBIA Sunum, anlatım, soru&cevap
5 Bölüm Okuma Gezi Yeri Tipolojisi - Hafta Hedefi: KÜBA Sunum, anlatım, soru&cevap
6 Bölüm Okuma Gezi Yeri Tipolojisi - Hafta Hedefi: VENEZUELA Sunum, anlatım, soru&cevap
7 Bölüm Okuma Sürdürülebilir Bir Kalkınma Biçiminin Sağlanması - Hafta Hedefi: HİNDİSTAN Sunum, anlatım, soru&cevap
8 - ARA SINAV -
9 Bölüm Okuma Turizm Envanteri, Vizyon ve Hedef Belirleme - Hafta Hedefi: TAYLAND Sunum, anlatım, soru&cevap
10 Bölüm Okuma Ziyaretçi ve Yerleşik Deneyiminin Denetlenmesi - Hafta Hedefi: JAPONYA Sunum, anlatım, soru&cevap
11 Bölüm Okuma Rekabet Avantajı Kazanmak için Kümelerden Yararlanma - Hafta Hedefi: LÜBNAN Sunum, anlatım, soru&cevap
12 Bölüm Okuma Destinasyon Yönetimi Organizasyonel Ortaklıkların Kurulması - Hafta Destinasyonu: FAS Sunum, anlatım, soru&cevap
13 Bölüm Okuma Destinasyon Pazarlama ve Konumlandırma Stratejilerinin Geliştirilmesi - Hafta Destinasyonu: İTALYA Sunum, anlatım, soru&cevap
14 Bölüm Okuma Hedefin Çevrimiçi Dijital Varlığını Oluşturma, Ziyaretçi Bilgilendirme Programı - Hafta Hedefi: FRANSA Sunum, anlatım, soru&cevap
15 Bölüm Okuma Dönem Genel Tekrar - Hafta Hedefi: BOSNA HERSEK - İSTANBUL Sunum, anlatım, soru&cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Tourism and Hospitality Studies, Destination Geography, June 2013
Tourism Destination Management Achieving Sustainable and Competitive Results

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Takım çalışması becerisi
5
2
Mesleki uygulamada problemleri tanımlama ve çözme becerisi
3
3
Sosyal kültürel ve toplumsal sorumlulukları kavrama, benimseme ve uygulama becerisi
3
4
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu gerçekleştirebilme becerisi
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleki etik ve sorumluluk bilinci
3
2
Teorik alan bilgilerini uygulamada kullanabilme becerisi
3
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sektörel sorunlar hakkında bilgi sahibi olabilme becerisi.
3
2
Gereksinimleri karşılayacak biçimde bir süreci yönetme becerisi
3
3
Yasal düzenlemeler ve prosedürler çerçevesinde uygulama ve sorunlara çözüm bulur.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sivil havacılık alanı ile ilgili istatistiksel araştırma becerisine ve düşünme yeteneğine,alınacak kararların sonuçlarını öngörebilme ve stratejik yaklaşım geliştirebilme becerisine sahiptir.
3
2
Uygulamada karşılaşılan ya da öngörülemeyen sorunlar için ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Değişime ve yeniliğe açıktır.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Edindiği bilgi ve becerileri eleştirel olarak değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Temel ve mesleki İngilizeye hakim olup, mesleği için gerekli işletim sistemlerini aktif bir şekilde kullanabilecek yeterliliğe sahiptir.
4
2
Gelişmeleri, trendleri takip eder ve öngörü sahibi olur. Alanı ve mesleği ile ilgili güncel gelişmeleri takip eder.
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Etik sorumluluk ve bunu mesleğine yansıtma becerisine sahiptir.
3
2
Alana ilişkin bilgileri analiz etme, yorumlama ve değerlendirme becerisine sahiptir.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 0 0 0
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 0 0 0
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0