ÖRGÜTSEL DAVRANIŞ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HÜLYA ATEŞOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. HURİYE ESRA KARATÜRK

Amaç: Öğrencilerin örgütsel davranış alanının temel kavramlarını bilerek konu ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve uygulamada kullanabilecekleri yeteneği kazandırmaktır. Öğrencilere örgütsel davranış hakkında bilimsel bir farkındalık yaratmak.
İçerik: Dersin içeriği; örgütsel davranışa giriş, örgüt içinde birey ve kişilik, duygular ve tutumlar, iş tatmini, örgütsel bağlılık ve örgütsel motivasyon, örgüt kültürü, örgütlerde grup ve grup süreçleri, örgütlerde liderlik ve teorileri, örgütlerde iletişim ve çatışma, örgütlerde stres ve yönetimi, örgütlerde güç ve politika, örgütsel öğrenme ve örgütsel adalet konularını kapsamaktadır.

Yönetim, yönetici ve örgüt kavramlarını öğrenir.
Kişilik,tutum kavramlarını açıklar.
Bilişsel ve sosyal öğrenme kuramlarını bilir.
İş tatmini, işe bağlılık ve örgüte bağlılık kavramlarını açıklar.
Motivasyon,liderlik ve iletişim konularında uygulamalı çalışmalar yapar.

1 Ders Kitabının İlgili Bölümü Ders Hakkında Genel Bilgi, Örgütsel Davranışa Giriş Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
2 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgüt İçinde Birey ve Kişilik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
3 Ders Kitabının İlgili Bölümü Duygular ve Tutumlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
4 Ders Kitabının İlgili Bölümü İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık ve Örgütsel Motivasyon Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
5 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgüt Kültürü Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
6 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütlerde Grup ve Grup Süreçleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
7 Ders Kitabının İlgili Bölümü Ara Sınav Genel Tekrarı Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
9 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütlerde Liderlik ve Teorileri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
10 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütlerde İletişim ve Çatışma Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
11 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütlerde Stres ve Yönetimi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
12 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütlerde Güç ve Politika Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
13 Ders Kitabının İlgili Bölümü Örgütsel Öğrenme, Örgütsel Adalet ve Örgütsel Davranışta Güncel Konular Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
14 Ders Kitabının İlgili Bölümü Genel Tekrar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi
15 Ders Kitabının İlgili Bölümü FİNAL Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi

Sığrı, Ü. ve Gürbüz, S. (2017). Örgütsel Davranış. İstanbul: Beta Yayınları.
Güney, S. (2012). Örgütsel Davranış. İstanbul: Nobel Yayınları
Şenturan, Ş. (2014). Örnek Olaylarla Örgütsel Davranış. İstanbul: Beta Yayınları
Özalp, E. ve Kırel, Ç. (2010). Örgütlerde Davranış. Bursa: Ekin Yayınevi
Sabuncuoğlu, Z. ve Tüz, M. V. (2016). Örgütsel Davranış. Bursa: Aktüel Yayınları.

İletişim Bilimi ile ilgili temel İnsan Kaynakları kavramlarını açıklar ve İletişim Biliminin teorik altyapısı ile ilişkilendirir.
İstatistik ve Psikoloji gibi kendi dalıyla ilgili konularında sahip olduğu kuramsal ve uygulamalı bilgileri insan kaynakları çözümleri için kullanır.
Kurumsal gereksinimleri analiz eder ve bu gereksinimler doğrultusunda gerçekçi uygulamalar altında iletişim modelleri tasarlar.
İnsan Kaynakları uygulamaları için gerekli olan modern teknik ve araçları seçer ve etkin olarak kullanmayı bilir.
İnsan Kaynakları alanında var olan uygulama alanlarını analiz eder, değerlendirir ve bunların gelişimine yönelik uygulamalar geliştirir.
İnsan Kaynakları alanında yer alan konulara uygun araştırma yöntem ve tekniklerini seçer, uygular.
Belirli bir kavramsal modeli modern insan kaynakları yöntemlerini kullanarak uygular.
Araştırma ve yöntem tasarlama, anket yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme, değerlendirme bilincine ve sorumluluğuna sahiptir.
Bireysel olarak etkin çalışmalar yürütebilir.
Bir ekip içerisinde etkin çalışabilme becerisi gösterir ve sorumluluk alır.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincine sahip, bilim ve teknolojideki gelişmeleri kitle iletişim araçları aracılığı ile takip edebilir ve kendini sürekli yenileyebilir.
Proje yönetimi, işyeri uygulamaları, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği konularında bilinçlidir.
Sosyal Sorumluluk çözümlerinin ve uygulamalarının evrensel ve toplumsal boyutlardaki etkilerinin bilincindedir ve bu konunun öneminin farkındadır.
Bir problemi sözlü ya da yazılı ifade edebilir ve etkin iletişim kurabilir ve en az bir yabancı dil bilgisine sahiptir.
İnsan Kaynakları Yönetimi, denetimi, gelişimi ve güvenliği/güvenilirliği hakkında bilgi sahibir ve bu bilgileri çalışmalarında uygulayabilir.
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine ile toplumda bu sorumluluğu yayma bilincine sahiptir.

Toplam İş Yükü / 25.5 6