ENTEGRE YÖNETİM SİSTEMLERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. LEVENT BAKIR
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. GÖKHAN ÇAKICI

Amaç: Uluslararası ve Ulusal standartların bir araya getirilerek emniyetli ve güvenli bir entegre yönetim sistemi kurulması, işletilmesi ve kontrolü hakkında bilgiler vermek.
İçerik: Uluslararası Standartlar (ISO), ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi, ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi, ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi, OHSAS 18001 - ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi, ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi, 31001 Risk Yönetim Sistemi, ISO50001 Enerji Yönetim Sistemi, Türk Standartları Enstitüsü, CE Belgesi, Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi (ISM).

İşletme ve Yönetim kavramlarını açıklar.
Yönetim Uygulamaları, Örgütsel Yapı ve Tasarım kavramlarını açıklar.
İşletmenin fonksiyonlarının neler olduğunu, bu fonksiyonların önemini açıklar.
Yönetim biliminin gelişimini ve yönetim düşünce okullarının neler olduğunu açıklar.
Yönetim düşünce okulları, Klasik yönetim, Neo-Klasik Yönetim ve Modern Yönetim okullarının öncülerini ve özelliklerini açıklar.
Kalite kavramını ve felsefesini açıklar.
Kalite Yönetim Sistemlerinde Temel Kavramlar: Kalite Kontrol, Kalite Güvence ve Kalite İyileştirme’yi tanımlar
Çevre Yönetim sistemini, İş sağlığı ve güvenliği sistemlerinin neler olduğunu ve temel özelliklerini açıklar.

1 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Entegre Yönetim Sistemine Giriş ve Kavramlar Anlatım, Soru ve Cevap.
2 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Uluslararası Standartlar Örgütü (ISO) ve Tanımları Anlatım, Soru ve Cevap.
3 Kitap Okuma, Araştırma Yapma ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Anlatım, Soru ve Cevap.
4 Kitap Okuma, Araştırma Yapma ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Anlatım, Soru ve Cevap.
5 Kitap Okuma, Araştırma Yapma OHSAS 18001 - ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi Anlatım, Soru ve Cevap.
6 Kitap Okuma, Araştırma Yapma ISO 10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Anlatım, Soru ve Cevap.
7 Kitap Okuma, Araştırma Yapma ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi ISO 50001 Enerji Yönerim Sistemi Anlatım, Soru ve Cevap.
9 Kitap Okuma, Araştırma Yapma ISO 31001 Risk Yönetim Sistemi ve Risk Değerlendirmeleri Anlatım, Soru ve Cevap.
10 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Türk Standartları Enstitüsü (TSE) ve CE Belgesi Anlatım, Soru ve Cevap.
11 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Uluslararası Emniyetli Yönetim Sistemi (ISM) Anlatım, Soru ve Cevap.
12 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Uluslararası Gemi ve Liman Tesisleri Güvenliği Sistemi (ISPS) Anlatım, Soru ve Cevap.
13 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Entegre Yönetim Sisteminin kurulması, işletilmesi ve yönetilmesi Anlatım, Soru ve Cevap.
14 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Entegre Yönetim Sisteminin Takibi, Güncellenmesi ve Revizesi Anlatım, Soru ve Cevap.
15 Kitap Okuma, Araştırma Yapma Entegre Yönetim Sisteminin Oluşturulması ve Örnek Olaylar Anlatım, Soru ve Cevap.

Buzlu, H., B.(2018). Kalite Yönetim Sistemleri. İzmir: Zeus Yayınevi - Kitapevi
Tuna, M., Güler, İ.(Ed.)(2012). Kalite Yönetim Sistemleri. Ankara: Detay Yayıncılık
Yurtsever, M.(2017). Kalite-Çevre-İş Sağlığı ve Güvenliği Entegre Yönetim Sistemi. İstanbul: Cinius Sosyal Matbaası
Cerit, A.G., Deveci, A. ve Esmer, S.(Ed.).(2016). Denizcilik İşletmeleri Yönetimi. İstabnul:Beta Basım Yayım Dağıtım A.Ş.

Deniz ve Liman İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak.Genel gemicilik terimlerini, gemi tiplerini ve özelliklerini, gemi ölçülerini tanıyabilme ve kullanabilmek
Denizcilik tarihi ve mirasını göz önünde bulundurarak günümüz denizcilik ve limancılık endüstrisindeki gelişmeleri tartışabilmek
Günümüz denizcilik ve limancılık endüstrisindeki gelişmeleri tartışabilmek, olay ve olgulardan sonuçlar çıkararak alanına etkilerini öngörebilmek.
Liman İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak. Liman operasyonları, işletmeciliği, lojistiği, pazarlaması konularında görev alabilecek bilgi sahibi olmak.
İşletmecilik, yönetim, gümrük, dış ticaret, ekonomi alanlarında temel bilgi ve kavramları bilmek. Bu kavramları Deniz Ve Liman İşletmeciliği alanlarında kullanabilmek.
Denizcilik piyasalarını bilmek ve birbirleri ile olan döngüsel ilişkilerini anlamak. Gelişmelere göre etki ve sonuçlarını değerlendirebilmek.
Ulaştırma modlarını, ekonomisini ve politikalarını bilerek ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilmek. Denizcilik ve ilgili sektörlere etkilerini tahmin edebilmek.
Deniz İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak.Genel gemicilik terimlerini, gemi tiplerini ve özelliklerini, gemi ölçülerini tanıyabilme ve kullanabilme. Ayrıca Gemi İşletmeciliği ile Acente, Forwarder vd firmalar arası ilişkileri anlamak, bu alanlarda faaliyet gösterebilmek.
Gemi ihtiyaçlarını bilmek, bu ihtiyaçlara göre gerekli tedarik ve satınalma süreçlerini idare edebilmek. Temin edilen ihtiyaçların gemiye ulaştırma işlemlerinin koordinasyonunu yapabilmek.
Liman işletmeciliği ve liman operasyonlarıyla ilgili kavram ve konulara hakim olmak ve bunları uygulayabilme becerisine sahip olmak.
Denizcilik geçmişini ışığında alandaki güncel gelişmeleri tartışabilmek.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9