İNSAN KAYNAKLARI PLANLAMASI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Düzeyi ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Öğr.Gör. LEVENT BAKIR

Amaç: Öğrencilerin insan kaynakları yönetiminin temel kavramlarını bilerek konu ile ilgili bilgi sahibi olmaları ve uygulamada kullanabilecekleri yeteneği kazandırmaktır. Öğrencilere insan kaynakları yönetimi hakkında bilimsel bir farkındalık yaratmaktır.
İçerik: İnsan kaynakları yönetiminin tanımı ve önemi. İnsan kaynakları yönetimindeki temel yaklaşımlar ve fonksiyonlar üzerine çalışmalar.İnsan kaynaklarında sıkça kullanılan terimler ve kavramlar, İnsan kaynakları planlaması türleri ve aşamaları ile ilgili bilgi ve beceri geliştirilmesi, İKP’de Analiz Yöntemleri, İK ihtiyacının planlanması, İKP’de Kavramsal Modeller ve Sayısal Teknikler.

İnsan Kaynakları Planlaması ile ilgili gerekli olan teknik ve araçları seçme ve kullanma becerisi; bilişim teknolojilerini etkin kullanma becerisi elde eder.
İnsan Kaynakları Planlaması süreçlerini analiz etme, istenen gereksinimleri karşılama ve çağdaş İK Planlaması yöntemlerini uygulama becerisine sahip olur.
Örnek Olay çalışmaları yapma, İnsan Kaynakları sistemleri kurarak veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi geliştirir.
İnsan kaynakları alanının temel konuları hakkında bilgi sahibi olur.
Şirketlerin İnsan Kaynakları departmanında çalışabilecek yetkinliğe ulaşır.
Kariyer planı, kariyer yönetimini, insan kaynaklarının eğitimi ve yetiştirilmesi, performans değerlendirmesi ve ücret sistemleri hakkında bilgi sahibidir.

1 Okulun sitesinden müfredatın incelenmesi, kaynakların araştırılması. İnsan Kaynakları Yönetimine Giriş Anlatım, Soru-Cevap
2 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Yönetiminde İletişim Anlatım, Soru-Cevap
3 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Yönetiminde Motivasyon Anlatım, Soru-Cevap
4 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Yönetimi ve Liderlik Anlatım, Soru-Cevap
5 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynaklarının Planlanması Anlatım, Soru-Cevap
6 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planının Uygulanması ve Sonuçlarının Değerlemesi Anlatım, Soru-Cevap
7 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planının Uygulanması ve Sonuçlarının Değerlemesi Anlatım, Soru-Cevap
9 Önceki ders konularının tekrarı ve ara sınav hazırlığı İnsan Kaynaklarının Seçimi Anlatım, Soru-Cevap
10 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planlanmasında;Eğitim ve Geliştirme Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap
11 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planlanmasında; Kariyer ve Yetenek Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap
12 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planlanmasında; Sağlık ve Güvenlik Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap
13 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planlanmasında; Ücret Yönetimi Anlatım, Soru-Cevap
14 Önceki ders konularının tekrarı ve işlenecek konunun araştırılması İnsan Kaynakları Planlanmasında; Çalışma İlişkilerinin Düzenlenmesi Anlatım, Soru-Cevap
15 Önceki ders konularının tekrarı ve final sınavı hazırlığı Uluslararası İKP Anlatım, Soru-Cevap

İnsan Kaynakları Yönetimi, Editör:Yrd.Doç.Dr.Uğur Dolgun
İnsan Kaynakları Yönetimi, İlhami Fındıkçı
Stratejik İnsan Kaynakları Yönetimi, Prof. Dr. İsmet Barutçugil
İnsan Kaynakları Yönetimi, Nuri Tortop, Burhan Aykaç, Hüseyin Yayman, M. Akif Özer
İletişimci Gözüyle İnsan Kaynakları Yönetimi, Gaye Özdemir Erel, Mustafa Yalçın

Deniz ve Liman İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak.Genel gemicilik terimlerini, gemi tiplerini ve özelliklerini, gemi ölçülerini tanıyabilme ve kullanabilmek
Denizcilik tarihi ve mirasını göz önünde bulundurarak günümüz denizcilik ve limancılık endüstrisindeki gelişmeleri tartışabilmek
Günümüz denizcilik ve limancılık endüstrisindeki gelişmeleri tartışabilmek, olay ve olgulardan sonuçlar çıkararak alanına etkilerini öngörebilmek.
Liman İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak. Liman operasyonları, işletmeciliği, lojistiği, pazarlaması konularında görev alabilecek bilgi sahibi olmak.
İşletmecilik, yönetim, gümrük, dış ticaret, ekonomi alanlarında temel bilgi ve kavramları bilmek. Bu kavramları Deniz Ve Liman İşletmeciliği alanlarında kullanabilmek.
Denizcilik piyasalarını bilmek ve birbirleri ile olan döngüsel ilişkilerini anlamak. Gelişmelere göre etki ve sonuçlarını değerlendirebilmek.
Ulaştırma modlarını, ekonomisini ve politikalarını bilerek ulusal ve uluslararası gelişmeleri takip edebilmek. Denizcilik ve ilgili sektörlere etkilerini tahmin edebilmek.
Deniz İşletmeciliği alanında temel bilgi ve kavramlara sahip olmak.Genel gemicilik terimlerini, gemi tiplerini ve özelliklerini, gemi ölçülerini tanıyabilme ve kullanabilme. Ayrıca Gemi İşletmeciliği ile Acente, Forwarder vd firmalar arası ilişkileri anlamak, bu alanlarda faaliyet gösterebilmek.
Gemi ihtiyaçlarını bilmek, bu ihtiyaçlara göre gerekli tedarik ve satınalma süreçlerini idare edebilmek. Temin edilen ihtiyaçların gemiye ulaştırma işlemlerinin koordinasyonunu yapabilmek.
Liman işletmeciliği ve liman operasyonlarıyla ilgili kavram ve konulara hakim olmak ve bunları uygulayabilme becerisine sahip olmak.
Denizcilik geçmişini ışığında alandaki güncel gelişmeleri tartışabilmek.

Toplam İş Yükü / 25.5 3,8