Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY245E | HEALTHY FOOD CHOICES | 3 | 3 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | İngilizce |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Besin seçimini etkileyen etmenlere ve bireyleri doğru besin seçimine yöneltecek modellere ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Yeterli ve dengeli beslenmede besin seçiminin önemi, Besin seçimini etkileyen biyolojik, ekonomik, fiziksel, sosyal ve psikolojik etmenler, Sağlıklı besin ve özellikleri, farklı gruplarda sağlıklı besin seçimi. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Farklı gruplarda sağlıklı besin seçimini yorumlar. |
Besin seçiminde etkili olan açlık, lezzet ve iştah mekanizmalarını ve aralarındaki etkileşimi açıklar. |
Besin seçiminde etkili olan çeşitli etmenleri açıklar. |
Bireyleri besin seçiminde sağlıklı seçimler yapabilmesi için geliştirilen modelleri açıklar. |
Besin satın almada tüketiciyi etkileyen etmenleri açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Yeterli ve Dengeli Beslenmede Besin Seçiminin Önemi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
2 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin Seçimini Etkileyen Biyolojik Etmenler, Genetik Tat Markerları, İştah Mekanizması ve Besin Seçimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
3 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin Seçimini Etkileyen Ekonomik Etmenler, Fiziksel Etmenler,Sosyal Etmenler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
4 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin Seçimini Etkileyen Psikolojik Etmenler, Besin Neofobisi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
5 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Beslenme ve Yaşam Tarzı Değişikliklerini Engelleyen Etmenler, Yeni Besin Seçimi Öğrenmeyi Etkileyen Etmenler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
6 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Tüketici Eğitimi, Besin Etiket Bilgisi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
7 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Çocuklarda ve Adölesan Dönemde Besin Seçimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Ödev Sunumları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
10 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Obezitede Besin Seçimi ve Lezzet | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
11 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Besin Seçimi ve Yeme Bozuklukları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
12 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Fonksiyonel Besinler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
13 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Farklı Gruplarda (Çocuk, Yaşlı, Gebe ve Emzikli, İşçi, Sporcu, Vejetaryen) Besin Seçimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
14 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Ödev Sunumları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
15 | Literatür tarama, Bireysel araştırma | Genel Tekrar | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Lands, William E.M.(2013). Nutrition Education in the K-12 Curriculum : The Role of National Standards: Workshop Summary, National Academies Press. |
Realine, Beatra F.(2009). Nutrition Education and Change, Nova Science Publishers. |
Kutluay Merdol, T.(2012). Beslenme Antropolojisi 1. Ankara, Hatiboğlu Yayınevi. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
3 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
|
4 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 2 | 2 | 4 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 14 | 1 | 14 |
Ödev | 12 | 2 | 24 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 14 | 2 | 28 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 6 | 2 | 12 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 78 | 0 | 154 |
Genel Toplam | 154 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 6 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |