Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY409E | NUTRITION IN FOOD SENSITIVITIES AND ALLERGIES | 7 | 3 | 3 | 6 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Besin duyarlılığı ve alerjilerinin irdelenmesi, bunlara neden olan besinler, uygulanan beslenme tedavileri ve korunma yollarına ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | "Besin duyarlılığına ve alerjisine neden olan besinler, Besin duyarlılığı ve alerjisi mekanizmaları, Besin duyarlılığı ve alerjisi için uygun beslenme tedavisi" |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Besin alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinleri tanır. |
Besin alerjisi ve duyarlılığını tanımlar. |
Besin alerjisi tanısında kullanılan testleri açıklar. |
Besin alerjisi ve duyarlılığında uygulanan beslenme ilkelerini açıklar. |
İlgili besin alerjisi ve duyarlılığına uygun tıbbi beslenme tedavisi planlar. |
Besin alerjilerindeki mekanizmaları açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Genel giriş | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
2 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığının tanımı ve sınıflandırması | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
3 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
4 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığının mekanizmaları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
5 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi tanısında kullanılan testler | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
6 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Süt, buğday) | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
7 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığına neden olan besinler (Yumurta, balık, kabuklu deniz canlıları, sert kabuklu yemişler) | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
10 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
11 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili güncel bir makaleyi sunma ve interaktif olarak tartışma | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
12 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığından korunma yolları | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
13 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığında Beslenme Tedavisi (Eliminasyon Diyetleri) | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
14 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığında Beslenme Tedavisi (Eliminasyon Diyetleri) | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
15 | Literatür tarama, Web tabanlı araştırma, Bireysel Araştırma | Besin Alerjisi ve duyarlılığı ile ilgili bir vakanın diyetini interaktif olarak tartışma | Sunum/Anlatım, örnek olay yöntemi, tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Metcalfe, D. D., Sampson, H. A., & Simon, R. A. (Eds.). (2011). Food allergy: adverse reactions to foods and food additives. John Wiley & Sons. |
Curtis, C. (2010). Book Review: Food Hypersensitivity: Diagnosing and Managing Food Allergies and Intolerance. Nutrition in Clinical Practice, 25(2), 220-220. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
|
2 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
|
1 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
|
4 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 6 | 84 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 15 | 15 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 10 | 10 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 153 |
Genel Toplam | 153 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 6 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 6,0 |