TR EN

QUALITY SYSTEMS IN PUBLIC NUTRITION SERVICES DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY410E QUALITY SYSTEMS IN PUBLIC NUTRITION SERVICES 8 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplu beslenme sistemlerinde kalite yönetim sistemleri konusunda bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Kalitenin tanımı ve önemi, Kalite sistemleri ve tüketici beklentileri, ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi, HACCP sisteminin tanımı, tarihçesi, ön hazırlık adımları, temel prensipleri, amaçları ve yararları, Gıda güvenliği ve gıda güvenliğine yeni yaklaşımlar

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemini tanımlar.
TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini toplu beslenme sistemleri yönünden yorumlar.
FSSC 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemini toplu beslenme sistemleri yönünden yorumlar.
Besin güvenliği yönünden HACCP sisteminin önemini açıklar.
Toplu beslenme Sistemlerinde HACCP sisteminin kurulması aşamasını değerlendirir.
Gıda güvenliği yönetim sistemlerini toplu beslenme sistemleri ile ilişkilendirir.
Gıda işletmelerinde kalite yönetim sisteminin önemini açıklar.
Toplu beslenme yapan kurumlarda kalite yönetim sistemi gerekliliklerini uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Web taraması, Bireysel araştırma Kalitenin tanımı ve önemi Anlatım, Tartışma
2 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda güvenliği ve tüketici beklentiler Anlatım, Tartışma
3 Web taraması, Bireysel araştırma ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi Anlatım, Tartışma
4 Web taraması, Bireysel araştırma HACCP Sisteminin Tanımı, Önemi, Tarihçesi, Amaçları Ve Yararları Ve HACCP Sistemindeki Ana Tanımlar Anlatım, Tartışma
5 Web taraması, Bireysel araştırma HACCP Sistemi Ön Gereksinim Programları ve Ön Hazırlık Adımları Anlatım, Tartışma
6 Web taraması, Bireysel araştırma ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile HACCP Sisteminin Entegre Anlatım, Tartışma
7 Web taraması, Bireysel araştırma ISO 9000:2000 Kalite Yönetim Sistemi ile HACCP Sisteminin Entegre Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Web taraması, Bireysel araştırma Genel Tekrar Anlatım, Tartışma
10 Web taraması, Bireysel araştırma Toplu Beslenme sistemlerinde HACCP Uygulamaları Anlatım, Tartışma
11 Web taraması, Bireysel araştırma TS EN ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi Anlatım, Tartışma
12 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar Anlatım, Tartışma
13 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Güvenliğinde Yeni Yaklaşımlar Anlatım, Tartışma
14 Web taraması, Bireysel araştırma FSSC 22000 Gıda Güvenliği Sistemi Anlatım, Tartışma
15 Web taraması, Bireysel araştırma Genel Tekrar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Clute, M. (2008). Food industry quality control systems. Retrieved from https://search.proquest.com
Puckett, R. P. (2012). Foodservice manual for health care institutions. Retrieved from https://search.proquest.com.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
2
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
2
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
2
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
4
2
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2
2
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
3
2
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
3
2
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3
2
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 14 1 14
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 2 28
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 79 0 149
Genel Toplam 149
Toplam İş Yükü / 25.5 5,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0