TR EN

GIDA ATÖLYESİ UYGULAMALARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
YSD304 GIDA ATÖLYESİ UYGULAMALARI 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi TURGAY DAĞTEKİN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Gıda teknolojisi ve bilimin farklı yaklaşımlarla değerlendirilmesini sağlamak ve yapılacak olan uygulamalar ile öğrencilere bilgi, beceri ve yetkinlik kazandırmaktır.
İçerik: Bu ders kapsamında uzayda gıda teknolojisi, helal gıda, GDO’lu gıda, 3D ile gıda üretimi, gıda tasarımı, gıda atık yönetimi, çevre bilinci, medya gibi popüler konular ile ilgili farklı yaklaşımlar arasında ilişki kurulacak ve atölye uygulamaları ile desteklenerek ders işlenecektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler yeni ürün geliştirme hakkında bilgi edinir.
Öğrenciler malzeme bilgisi - gıda tasarımı hakkında yorum yapabilecek yetkinlikte olur.
Öğrenciler helal gıda ve GDO’lu gıdalar hakkında bilgi edinir.
Öğrenciler 3D gıda üretimi ile kavramları açıklar.
Öğrenciler yaparak öğrenme becerisine sahip olurlar.
Öğrenciler gıdalar kapsamında çevre ve gıda sektöründeki gelişmelerin bilincine salip olurlar
Öğrenciler sürdürülebilir atık yönetimi ile ilgili katkı sağlayabilecek bilgiye sahip olurlar.
Öğrenciler akademi ve endüstri arasında gıda ile ilgili köprüler kurabilecek düzeyde bilgiye sahip olurlar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür taraması Gıda Sektöründe Yeni/İnovatif Ürün Geliştirme Süreci Anlatım
2 Literatür taraması İnstant Gıda Üretimi Anlatım
3 Literatür taraması Uzayda Gıda Teknolojisi Anlatım
4 Literatür taraması GDO’lu Gıdalar Anlatım
5 Literatür taraması Helal Gıda Anlatım
6 Literatür taraması Sürdürülebilir Gıda Atık Yönetimi Anlatım
7 Literatür taraması Nörogastronomi Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Mikroorganizmaların Lezzete Katkısı Anlatım/Uygulama
10 Literatür taraması Çay Teknolojisi ve Duyusal Değerlendirme Anlatım/Uygulama
11 Literatür taraması 3D Yazıcı ile Gıda Üretimi Anlatım
12 Literatür taraması Alkolsüz İçecek Uygulaması Anlatım/Uygulama
13 Literatür taraması Fonksiyonel Gıdalar Anlatım
14 Literatür taraması Gıda ve Elitizm Anlatım
15 Literatür taraması Sosyal İletişim Araçlarının Diyet Kritiği Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Albayrak, B.B., Tuncel, N.B. ve Kocabıyık, H. (2021), Bazı İnstant Gıdaların Üretiminde Kızılötesi Kurutmanın Etkisi, Journal of Advanced Research in Natural and Applied Sciences, 7(1), 100-113.
Yücel, G. ve Kurnaz, L. (2021), Yeni Gerçeğimiz Sürdürülebilirlik, İstanbul: Yeni İnsan Yayınevi.
Akbulut, N. ve Karagözlü, C. (2019), Gıda Bilimi ve Teknolojisi, Sidaş Yayıncılık.
Güngör, E. ve Demiryürek, K. (2021), Türkiye’de genetiği değiştirilmiş Organizmalar, TEAD, 7(2), 140-154.
Taş, D. Ve Olum, E. (2020), Yiyecek-İçecek Sektöründe Sürdürülebilirlik ve Yenilikçi Yaklaşımlar, Türk Turizm Araştırmaları Dergisi, 4(3), 3082-3098.
Kurgun, H. (2017), Gastronomi Trendleri Milenyum ve Ötesi, Ankara: Detay Yayıncılık.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Perfüzyon alanındaki güncel bilgileri içeren ders notları, uygulama araç-gereçleri ve görsel ve nesnel kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı derslerden edindiği bilgileri mesleki olarak değerlendirebilir ve uygulayabilir.
2
Hastayı monitörize edip, gerektiğinde uygun ilaçları uzman doktor ve anestezi teknikeri gözetiminde hazırlayıp kardiyopulmoner bypass sistemine uygulayabilir.
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Kalp-akciğer makinesini ve diğer yardımcı ekipmanların hazırlığını ve uygulamasını yapabilir.
2
İlkyardım gerektiren durumlarda gerekli uygulamaları yapabilir.
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Ekip çalışmasının mesleğinin temelini oluşturduğunun bilincinde olarak ekip olarak hasta veya olgu ile ilgili verileri analiz eder, yorumlar ve sonuç üretir.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Perfüzyon ile ilgili tüm uygulamaları tekniğine uygun olarak yapabilir.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Ekip içindeki bireysel sorumluluğunun bilincinde olup bu görevi eksiksiz yerine getirebilir.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenme bilinciyle temel düzeydeki bilgi ve becerilerini güncelleyip kendini kişisel ve mesleki olarak daha ileri düzeye taşıyabilir.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Hastalar, hasta yakınları ve diğer sağlık profesyonelleri ile sözlü ve yazılı etik kurallara uygun bir biçimde iletişim kurabilir.
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Kalp Akciğer Makinesi ve benzeri destek cihazlarını hazırlayıp kullanabilme gibi Perfüzyon ile ilgili tüm uygulamaları tekniğine uygun olarak yapabilir
2
Takımı ile uyumlu çalışarak, bireysel sorumlulukları yerine getirebilir.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 3 1 3
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 3 1 3
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 1 3 3
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 14 1 14
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 1 3 3
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 1 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 73 0 133
Genel Toplam 133
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0