TR EN

TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY243 TÜRK VE DÜNYA MUTFAĞI 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Türk ve Dünya mutfaklarında yemek ve kültür ilişkisi konusuna ilişkin bilgileri kazandırmak amaçlanmaktadır.
İçerik: Yemek ve kültür ilişkisi, Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarının özellikleri Türk Mutfağı ve Dünya mutfaklarında kullanılan besinler ve yemekler, pişirme teknikleri ve reçeteler

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Türk ve Dünya Mutfağının kültürel özelliklerini tarihsel gelişimiyle açıklar.
Türk mutfağının tarihsel süreçteki gelişimini açıklar.
Ülke mutfaklarının yemek reçetelerini açıklar.
Dünya mutfaklarını birbirleriyle karşılaştırır.
Ülkelerin sofra adaplarını karşılaştırır.
Yemeğin kültür ile ilişkisini açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yemek ve Kültür Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Mutfağın Tarihsel Gelişimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Türk Mutfağı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Türk Geleneksel Besinleri ve Sağlık Etkileşimi Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Türk Mutfağı: Bölgeler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Asya Kıtası Ülkeleri Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Asya Kıtası Ülkeleri Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Avrupa Kıtası Ülkeleri Mutfakları: Batı/Doğu Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Avrupa Kıtası Ülkeleri mutfakları: Kuzey/Güney Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Kuzey Amerika Kıtası Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Güney Amerika Kıtası Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Kuzey Afrika Kıtası Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Güney Afrika Kıtası Mutfakları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma İçecekler ve Kültür, Ödev Sunumları Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Sarıışık, M.(2017). Uluslararası Gastronomi, Detay Yayıncılık, Ankara.
Gürsoy, D. (2013) Tarihin süzgecinde mutfak kültürümüz - Oğlak Yayıncılık, İstanbul.
Bilgin, A., Samancı, Ö., Orancı, C. (2015). Turkish Cuisine. Republic of Turkey Ministry of Culture and Tourism pub., Ankara.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
2
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
2
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
4

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 4 56
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 46 0 152
Genel Toplam 152
Toplam İş Yükü / 25.5 6
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0