TR EN

GIDA KATKI MADDELERİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY251 GIDA KATKI MADDELERİ 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Gıda katkı maddelerinin genel özellikleri, sınıflandırılması, toksikolojik değerleri ve sağlık üzerine etkilerine ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Gıda katkı maddelerinin tanımı ve kullanım amaçları, gıda katkı maddelerinin sınıflandırılması, gıda katkı maddeleri ile ilgili toksikolojik değerlendirmeler, gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemeler ve gıda katkı maddelerinin sağlık üzerine etkileri

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gıda katkı maddelerini tanımlar.
Gıda katkı maddelerinin kullanım amaçlarına göre sınıflandırır.
Gıda katkı maddeleri ile ilgili yasal düzenlemelerini açıklar.
Gıda katkı maddelerini toksikolojik açıdan yorumlar.
Gıda katkı maddelerini kullanım alanlarına göre kategorize eder.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları Anlatım, Tartışma
2 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddelerinin Tanımı ve Kullanım Amaçları Anlatım, Tartışma
3 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler Anlatım, Tartışma
4 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Yasal Düzenlemeler Anlatım, Tartışma
5 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddeleri ile İlgili Toksikolojik Değerlendirmeler Anlatım, Tartışma
6 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddelerinin Sınıflandırması Anlatım, Tartışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Genel Tekrar Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Antioksidanlar Anlatım, Tartışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Asitliği düzenleyiciler-Emülgatörler Anlatım, Tartışma
11 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Renklendiriciler, Koruyucular Anlatım, Tartışma
12 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Tatlandırıcılar, Stabilizatörler, Kıvam arttırıcılar, Jelleştiriciler ve Suda Çözünen Gumlar Anlatım, Tartışma
13 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddelerinin Sağlık Üzerine Etkileri Anlatım, Tartışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda Katkı Maddelerinin Sağlık Üzerine Etkileri Anlatım, Tartışma
15 - Genel Tekrar Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Codex Alimentarius Commission, www.codexalimentarius.net
Gıda ve Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı,Türk Gıda Kodeksi http://www.gkgm.gov.tr/mevzuat/kodeks/kodeks_liste.html
Organization, World Health. Evaluation of Certain Food Additives : Eighty-Sixth Report of the Joint FAO/WHO Expert Committee on Food Additives, World Health Organization, 2019. ProQuest Ebook Central, https://www.proquest.com/legacydocview/EBC/5910086?accountid=150320.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 1 14
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 14 3 42
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 65 0 149
Genel Toplam 149
Toplam İş Yükü / 25.5 5,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0