TR EN

BESİN TOKSİKOLOJİSİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY316 BESİN TOKSİKOLOJİSİ 6 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Besinlerde bulunabilen toksik bileşikler ve bu bileşenlerin insan sağlığına etkileri ile toksik bileşenlerle ilgili yasal düzenlemelere ilişkin bilgileri kazandırmak amaçlamaktadır.
İçerik: Besinlerde bulunabilen ve toksik etki oluşturabilecek doğal bileşikler ile kimyasal kirleticiler, Kirleticilerin insan sağlığı üzerine etkileri Besin toksikolojisine ilişkin yasal düzenlemeler

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gıdalarda bulunan doğal toksik maddeleri listeler.
Çeşitli toksik maddeleri etki mekanizmalarıyla açıklar.
Gıdaları toksik bileşenler yönünden inceler.
Besin toksikolojisi ile ilgili temel bilgi açıklar.
Çevresel kaynaklı toksik bulaşanları açıklar.
Potansiyel olarak toksik gıda bileşenleri ile ilgili verileri uygun yöntemleri kullanarak ilişkilendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toksikolojide genel ilkeler Anlatım, Tartışma
2 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toksisiteyi etkileyen faktörler Anlatım, Tartışma
3 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Zehirlenme testleri, Besinlerdeki zehirli bileşiklerin belirlenmesi Anlatım, Tartışma
4 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Hayvansal besinlerdeki doğal zehirler Anlatım, Tartışma
5 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Bitkisel besinlerdeki doğal zehirler Anlatım, Tartışma
6 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besinlerdeki mikrobiyal zehirler; algler, mantarlar, bakteriler Anlatım, Tartışma
7 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Endüstriyel atıklarla oluşan zehirli bulaşmalar Anlatım, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda güvenliği değerlendirmesi Anlatım, Tartışma
10 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda katkı maddeleri Anlatım, Tartışma
11 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besinlerin işlenmeleri sırasında oluşan zehirli bileşikler Anlatım, Tartışma
12 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Besin alerjileri ve duyarlılıkları Anlatım, Tartışma
13 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Toksik maddelerin metabolizması ve vücuttan atılımı Anlatım, Tartışma
14 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda güvenliği değerlendirmesi Anlatım, Tartışma
15 Literatür Tarama, Bireysel Çalışma Gıda güvenliği değerlendirmesi Anlatım, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Tayfur M.,(2009), Gıda Hijyeni, Gıda Kaynaklı Enfeksiyonlar ve Zehirlenmeler, Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
Püssa, T. (2013). Principles of food toxicology. Taylor & Francis Group. Retrieved from https://search.proquest.com.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
2
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
3
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
3

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 14 3 42
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 2 7 14
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 5 5
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 147
Genel Toplam 147
Toplam İş Yükü / 25.5 5,8
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0