SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

FTY412 SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM 5 3 3 6

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi GÜLŞAH KONAKOĞLU

Amaç: İlk yardımın amacı ve tarihçesini, AFAD hakkında bilgi, KBN savaşlarından korunmayı, pansuman yapmayı, tansiyon ölçmeyi, iğne yapmayı, O2 tedavisini(nebulisör), aspirasyon(suction), ventilatör kullanımını, yaralının kurtarılması, yaralının taşınmasını, kalp ve solunum durmalarında, boğulmalarda, kanamalarda, donmalarda, yanıklarda, travmalarda, zehirlenmelerde, böcek sokmaları ve hayvan ısırıklarında ve doğal afetlerde uygulanacak ilk yardım ve acil bakım ile ilgili temel bilgiyi öğrenecek, bireye bu bilgiler doğrultusunda servislerde gerekli bakımı verebilmeye ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: İlk yardımın tarihçesi ve amacı, AFAD hakkında bilgi, KBN savaşlarından korunmayı, pansuman yapmayı, kalp-akciğer canlandırması, kanamalarda, boğulma ve solunum yolu tıkanmalarında, travmalarda, kırık-çıkık ve burkulmada, yanık ve donmalarda, zehirlenmelerde, böcek ve hayvan ısırıklarında ve doğal afetlerde ilkyardım uygulamayı, haberleşmeyi ve hasta taşıma teknikleri konuları.

İlk yardımın amacını açıklar.
Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD) amacını açıklar.
Acil yardım prosedürlerini uygular.
Kalp-solunum durmasını açıklar.
Boğulma ve solunum yolu tıkanmasını açıklar.
Kanamayı ve travmaları açıklar.
Kalp-akciğer canlandırmasını uygular.
Kanamayı durdurma yöntemlerini uygular.

1 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Giriş, Tanıtım, Amaç, Zaman Yönetimi Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
2 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Afet ve Acil Durum Yönetimi (AFAD), Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer Tehlikeler ve Korunma Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
3 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama İlk yardımın Tarihçesi ve İlkyardım Bilgileri Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
4 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Yaralının Kurtarılması, Haberleşme ve Taşınma, Hasta Taşıma tekniklerini Uygulama Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
5 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Kalp-Akciğer Canlandırması / Boğulma ve Solunum Yolu Tıkanmasında İlkyardım, Çocuk ve Yetişkin Maketi Üzerinde CPR Uygulama Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
6 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Kanamalar ve Şokta İlk Yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
7 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Yaralanmalarda İlk yardım / Pansumanlar ve Sargılar, Pansuman Materyalini Tanıtma ve Üçgen Sargı Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
9 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Yanık, Elektrik çarpmaları ve Donmalarda İlk yardım, Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
10 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Bilinç Bozuklukları ve Sıcak acillerinde İlk yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
11 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Kırık, Çıkık ve Burkulmada İlk yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
12 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Zehirlenmelerde İlk yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
13 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Böcek ve Hayvan Isırıklarında İlk yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
14 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama Doğal Afetlerde ve Crush (Ezilme) Sendromunda İlk yardım Anlatım, Tartışma, Örnek Olay
15 Web tabanlı araştırma, Bireysel araştırma, Literatür tarama İğne Yapma, Tansiyon Ölçme, Aspirasyon (Hava Yolu Temizleme) Yapma Anlatım, Tartışma, Örnek Olay

Süzen, BL. (2009). Temel İlk Yardım, Nobel Tıp Kitabevi.
Davidson, S., Austin, M., Crawford, R., Armstrong, V. J., Mulligan, J., Newman, J., & Aw-Yong, M. (2009). The first aid manual: The authorised manual of St. John Ambulance, St. Andrew's Ambulance Association and the British Red Cross. Dorling Kindersley.
First Aid Manual 11th Edition: Written and Authorised by the UK's Leading First Aid Providers-2021

Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanındaki güncel kuram ve uygulamaları tanımlar.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanıyla ilgili diğer tıp bilimlerinin temel kavramlarını açıklar
Fizyoterapi ve rehabilitasyonun alt alanlarının temel olgularını, ilkelerini, süreçlerini ve uygulama alanındaki yöntemlerini açıklar, temel düzeyde analiz ve değerlendirmeler yapar.
Öğrendiği kuramsal ve uygulamalı bilgilerle fizyoterapi ve rehabilitasyon programını planlama becerisine sahiptir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon programını etik prensiplere uygun olarak uygular, takibini yapar, gerektiğinde programı değiştirir veya sonlandırır.
Edindiği ileri düzey bilgilerini toplum sağlığını korumaya yönelik çalışmalarda kullanır.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon alanı ile ilgili bilgi birikimini kullanarak mesleki ve akademik çalışmaları bağımsız olarak yürütür, karşılaştığı sorunlara çözüm üretir.
Kişisel gelişim ve yaşam boyu öğrenmeyi benimser.
Öğrenme gereksinimlerini gidermek için gereken kaynaklara nasıl ulaşacağını bilir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon hizmetleri sırasında konuyla ilgili diğer meslek gruplarıyla etkin iletişim kurar.
Mesleğiyle ilgili kalite geliştirme, eğitim ve tanıtım programlarına katkı verir.
Farklı disiplerin gerçekleştirdiği ortak çalışmalarda ekip üyesi olarak sorumluluk alır, konusuyla ilgili katkıda bulunur.
Mesleki otonomisini kullanabilecek yeterlilikte klinik uygulama deneyimine sahiptir.
Fizyoterapi ve rehabilitasyon kliniğindeki tüm ekipman ve donanımı kullanır, kliniğin çevresel ve görev akışıyla ilgili düzenini sağlar.
Hizmet kalitesinin izlenmesi ve bilimsel araştırmalar için gereken kayıtları tutar, rapor hazırlar, proje uygulamalarında yer alır.

Toplam İş Yükü / 25.5 6