TEMEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

HIY346 TEMEL SAĞLIK BİLGİSİ VE İLK YARDIM 5 3 3 5

Dersin Türü Seçmeli
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HANDE ULUSOY

Amaç: İnsan vücudunun temel uzuvlarını sayabilmek, tanımlayabilmek ve acil durumlarla karşılaştığında sağlık problemlerini doğru bir şekilde tanılayarak müdahale edebilmek dersin temel amacını oluşturmaktadır.
İçerik: Bireyin yaşamı tehlikeye girdiğinde solunum, dolaşım sistemlerine ve tüm organ yaralanmalarında uygulanacak ilk yardım ve buna bağlı olarak tüm müdahaleler ile güvene alınan hastanın yetkin sağlık birimine ulaştırılması dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Temel sağlık bilgisi ile ilgili kavramları tanımlar.
Acil durumlarda karşılaşılan sorumları tartışır.
Kişisel ve toplumsal sağlığın korunması ile ilgili bilgileri açıklar.
İlk yardım kurallarını uygular.

1 KİTAP OKUMA İLK YARDIMIN TEMEL ILKELERI Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 KİTAP OKUMA BİREYİN DEĞERLENDİRİLMESİ Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 KİTAP OKUMA YETİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 KİTAP OKUMA SOLUNUM SİSTEMİNE İLİŞKİN İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 KİTAP OKUMA DOLAŞIM SİSTEMİNE İLİŞKİN İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 KİTAP OKUMA KANAMALARDA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 KİTAP OKUMA ŞOK, BAYILMA, EPİLEPSİ VE KOMADA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 KİTAP OKUMA ŞOK, BAYILMA, EPİLEPSİ VE KOMADA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 KİTAP OKUMA KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA ILK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 KİTAP OKUMA KAFA, GÖĞÜS YARALANMALARINDA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 KİTAP OKUMA BATIN VE SPİNAL YARALANMALARDA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 KİTAP OKUMA ZEHIRLENMELER, HAYVAN ISIRMALARI VE SOKMALARINDA ILK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 KİTAP OKUMA BOĞULMALARDA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
15 KİTAP OKUMA KULAK, BURUN, GÖZ VE BOĞAZA YABANCI CİSİM KAÇMASI DURUMLARINDA İLK YARDIM Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

Aksel, S, Öztora, S. 2002,İlkyardım El Kitabı, İnkılap Kitabevi, İstanbul
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS), American College of Emergency Physicians (ACEP), Alton L. Thygerson, Steven M. Thygerson
First Aid Manual 11th Edition: Written and Authorised by the UK's Leading First Aid Providers-2021

Medyanın temel kavramlarını, çalışma alanlarını, kuramlarını ve yaklaşımlarını yorumlar.
Alanıyla ilgili güncel bilgileri iletişim kuramlarıyla ilişkilendirerek açıklar.
İletişim bilimleri ile ilgili temel kavramları tanımlar.
Alanındaki kuramsal bilgileri kullanarak güncel olayları, siyasi, kültürel ve ekonomik gelişmeleri eleştirel bağlamda yorumlar.
Alanındaki bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Reklam, Sinema ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
Televizyon haber ve program türlerinin teknik altyapısı ve içeriği için yeni strateji ve yöntemler belirler.
Alanıyla ilgili kuramsal bilgileri günümüz teknolojisine entegre eder.
Kendi alanları ile ilgili yaratıcı içerik üretir.
Alanında edindiği kuramsal ve uygulamalı bilgileri yorumlar.
Farklı izleyici kitleleri için TV programları üreterek bilgi ve deneyimlerini paylaşır.
Haberin üretiminden sunum aşamasına kadar bir ekip çalışmasında lider ya da ekip üyesi olarak görev alır ve ekip içinde kendilerine verilen görevleri yerine getirir.
Medyanın üretim süreçlerini ve bu süreçlerde kullanılan teknik altyapı ve yaratıcı yaklaşımlara ilişkin temel bilgiyi kazanır.
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
Programcılık ve habercilik alanlarındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için iş birliği yapar.
Ulusal ve uluslar arası gündemde yer alan olayları izleyerek toplumsal sorumluluk bilinciyle yaşadığı sosyal çevre için proje ve etkinlikler düzenler.
Gündeme ilişkin yazılı, sözlü ve görsel çalışmaları takip ederek yorumlar.
Alanıyla ilgili bilgi ve becerilerini, hukuki, toplumsal ve etik sorumluluklarını da göz önünde tutarak uygular.
Bir medya profesyonelinde bulunan kamera kullanımı, editöryal süreç kontrolü, ekip liderliği ve yaratıcı içerik üretimi gibi özellikler gösterir.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,8