TR EN

SERVİS TEKNİKLERİ VE GÖRGÜ KURALLARI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY223 SERVİS TEKNİKLERİ VE GÖRGÜ KURALLARI 3 3 3 6

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi NEVRUZ BERNA TATLISU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. KEMAL ŞAHANLIK
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı öğrencileri temel servis prensipleri hakkında donanımlı hale getirerek klasik ve modern usüllerde servis yapma yeterliklerini geliştirmektir.
İçerik: Bu dersin içeriği konukları karşılama ve eşlik etme, menü kartı takdim etme, sipariş alma, hesap takdim etme, farklı usül ve konseptlerde servis becerisi geliştirmektir.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Öğrenciler servis türleri arasındaki farkları ayırt eder.
Servis esnasında yaşanabilecek beklenmeyen olaylar karşısında eyleme geçer.
Görgü kurallarının tanımını yapar.
İletişim ile beden dilinin ilişkisini açıklar.
Sofra protokol kurallarını sıralar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kitap Okuma Yiyecek içecek organizasyonlarının zorluğu, uygulanacak servis usulünün belirlenmesi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Serviste kullanılacak araçlar Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Dünya servisleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Fransız, İngiliz, Rus servisleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Karma servis, çorba servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Hamur işlerinin servisi ve ramazan sofrası Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Peynir, salata, flambe, istiridye servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Ziyafetlerde protokol ve servis düzenleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Konuk tipleri ve davranışları Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Misafir ağırlama teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Peçete katlama Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Yiyecek içecek servisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Hijyen, sanitasyon ve çöpler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Bar servis teknikleri Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Alptekin, S., (2006). Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi Ve İşletmeciliği, Detay, Ankara.
Alptekin, S., (2009). Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Servis Teknikleri ve Uygulamaları, Detay, Ankara.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gastronomi ile ilgili temel kavramları tanımlar.
3
2
Alanıyla ilgili temel kavramları, çalışma alanları ve yaklaşımları yorumlar.
2
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanıyla ilgili bilgi ve olguları sosyal bilimlerin Hukuk, Sosyoloji, Felsefe ve Ekonomi gibi alanlarıyla ilişkilendirir.
2
2
Ulusal ve uluslararası mutfakları benzerlik ve farklılıkları yönünden karşılaştırır.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeme içme sanatının işleyişini, sistemlerini ve yapılarını analiz eder.
4
2
Mutfak faaliyetlerinin teknik altyapısını ve içeriğini hazırlar.
2
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gıda bilimi ile ilgili teorik bilgileri gastronomi alanına uygular.
1
2
Alanındaki paydaşlarıyla yeni fikirler, ürünler meydana getirmek için işbirliği yapar.
0
3
Temel mutfak tekniklerini ve ürün hazırlama prensiplerini günümüz teknolojisine entegre eder.
3
4
Yiyecek-içecek işletmelerinde iş düzenini ve akışını planlar.
2
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yiyecek ve içecek alanında maliyetleri hesaplar.
2
2
Bir yiyecek-içecek işletmesini etkin bir şekilde yürütecek yönetim teorilerini, işe alım ve değerlendirme süreçlerini uygular.
2
3
Alanındaki ulusal ve uluslararası yarışma ve fuarlara katılımı organize eder.
0
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke olarak kabul ederek alanıyla ilgili gelişmeleri, değişimleri ve yenilikleri araştırır.
0
2
Alanıyla ilgili planlama, icra ve düzenleme hatalarını sistematik şekilde bulur.
2
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Sunum ve iletişim tekniklerini kullanarak fikirlerini yazılı ve sözlü bir şekilde ifade eder.
2
2
Alanıyla ilgili etkinlikler düzenler.
0
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Mesleğiyle ilgili etik değerleri ve kanuni düzenlemeleri mevzuatta yer alan maddeler doğrultusunda yorumlar.
1
2
Tarihi, kültürel ve coğrafi zenginlikleri kullanarak alanında toplumsal ve sosyal içerikli projeler tasarlar.
0
3
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri kullanarak bilimsel araştırmalar yapar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 4 56
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 4 56
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 4 4
Final Sınavı Hazırlığı 10 2 20
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 47 0 153
Genel Toplam 153
Toplam İş Yükü / 25.5 6
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 6,0