TR EN

NÜTRİSYONEL GENETİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY418 NÜTRİSYONEL GENETİK 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Dersin amacı; bireyin kalıtsal yapısının beslenme alışkanlıklarının belirlenmesindeki etkisinin açıklanması, genetik olarak yatkınlık taşıdığı hastalıklardan olabildiğince uzak kalması ve yüksek yaşam kalitesinin sağlanması için beslenmenin önemini ve etkisini değerlendirmektir.
İçerik: Bu dersin içeriği; besin öğeleri, gen ekspresyonları, beslenme ve genetik ilişkisi, diyet ve hastalıklardır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Genetik faktörlerin beslenme ile ilişkisini yorumlayabilecektir.
Genetik ve diyet ilişkisini açıklar.
Beslenmeye bağlı genetik faktörleri ilişkilendirir.
Besin alerjisi, kolesterol düzeyi, kan şekeri gibi kişilere bağlı farklılık gösteren parametrelerin genetik alt yapısını açıklar.
Hastalıklara bağlı gen ekspresyonunu çözümleyecek yolları tartışır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 - Biyokimyasal Temeller ve Genetik Bilimine Giriş Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
2 Literatür taraması Proteomik, Genomik, Biyoenformatik tanımlamaları, nükleik asitler, enzimler ve hücre yapılarının genel özellikleri Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
3 Literatür taraması Besin ögeleri ve Gıda Bileşenlerinin Etkinliği: Karbonhidratlar Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
4 Literatür taraması Besin ögeleri ve Gıda Bileşenlerinin Etkinliği: Proteinler, Vitaminler Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
5 Literatür taraması Genetik varyasyon: Beslenme uygulamalarındaki yeri ve önemi Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
6 Literatür taraması Beslenme Genomiği ve Beslenme Genetiği Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
7 Literatür taraması Genetik Modifikasyon ve Genetik Modifiye Besinler I, Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Genetik Modifikasyon ve Genetik Modifiye Besinler II Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
10 Literatür taraması Beslenme ve Genomik, Beslenme ve Transkriptomik, Beslenme ve Proteomik Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
11 Literatür taraması Beslenme ve Metobolomik, Beslenme ve Epigenomik Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
12 Literatür taraması Tek nükleotid polimorfizmleri ve hastalık riskleri ile ilişkileri Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
13 Literatür taraması Gen: Çevresel etkileşimler ve koronar kalp hastalığı, Kanser nutrigenomikleri Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
14 Literatür taraması Tip 1 Diyabette gen-besin etkileşimi, Obezite genetiği, Epigenetik Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
15 Literatür taraması Genel Tekrar Anlatım, Soru-Cevap Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Ordovas JM. (2004). Nutrigenetics And Nutrigenomics, World Review of Nutrition and Dietetics,Vol.93.
Fisunoglu M., Buyuktuncer Z., Ozel H., Besler H.T. (2010). Nutritional genomics and Turkish dietitians’practice, Proceedings of The Nutrition Society 69(OCE6). DOI: 10.1017/S0029665110003320

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
0
2
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
0
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
0
2
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
0
2
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
0
2
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
0
2
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
0
2
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Analyze financial data related to his / her field.
0
2
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 8 3 24
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 6 2 12
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 126
Genel Toplam 126
Toplam İş Yükü / 25.5 4,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0