TR EN

GASTROTURİZM DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
GSY420 GASTROTURİZM 5 3 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Seçmeli
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Bu dersin amacı, gastronomi ve turizmi tek bir potada eriterek ortaya çıkmış bulunan Gastroturizm kavramının detaylarını öğrencilere aktarmak ve Gastroturizm'den bir değer olarak nasıl faydalanılabileceğini araştırmaktır.
İçerik: Dersin içeriği; gastronomi - turizm ilişkisi, gastronominin unsurları, gastronominin turizm çatısı altındaki yeri, toplumsal gastronomi kültürleri ve turizm kavramlarıdır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Gastronomi ile turizm iş birliği hakkında bağlantılar kurar.
Turizmin gastronomi kültürü üzerindeki harekete geçirici etkilerini değerlendirir.
Gastronomi turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışır.
Yiyecek, kültür ve turizm ilişkisi üzerine hipotezler ortaya koyar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi: Kavramsal Yaklaşım ve Trendler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Turistik Ürün olarak Gastronomi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Sürdürülebilirlik ve Gastronomi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Gastronomide Trendler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Türk Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Doğu Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Batı Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Güney Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Uzak Doğu Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Avusturalya Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Amerika Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Afrika Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Türk Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Kurgun, H. Ve Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

KNOWLEDGE
Theoretical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
0
2
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
0
KNOWLEDGE
Factual
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
0
2
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
0
SKILLS
Cognitive
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
0
2
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
0
SKILLS
Practical
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
0
2
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
0
OCCUPATIONAL
Autonomy & Responsibility
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
0
OCCUPATIONAL
Learning to Learn
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
0
2
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
0
OCCUPATIONAL
Communication & Social
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
0
2
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
2
OCCUPATIONAL
Occupational and/or Vocational
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Analyze financial data related to his / her field.
0
2
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
2

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 15 15
Final Sınavı Hazırlığı 1 15 15
Ara Sınav 1 15 15
Ara Sınav Hazırlığı 1 15 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 31 0 128
Genel Toplam 128
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0