TR EN

BUSINESS MANAGEMENT PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
SMP209 BUSINESS MANAGEMENT 3 3 3 3

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey
Type of the Course : Seçmeli
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Öğr.Gör. SEVAL FATMA YILMAZ
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı öğrencilere işletmeciliğin temel kavramları ile yönetim, insan kaynakları, üretim, halkla ilişkiler ile ilgili temel bilgileri sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: İşletmeyle ilgili temel bilgiler, işletme türleri, işletmelerin kuruluş süreçleri ve yönetim, insan kaynakları, üretim, halkla ilişkiler

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

İşletme alanı ile ilgili temel kavramları bilir.
İşletme biliminin diğer bilim dalları ile arasındaki ilişkilerini öğrenir.
Yönetim-Organizasyon, insan kaynakları, üretim, halkla ilişkiler ile ilgili terimleri tanımlar.
İşletmelerin amaç ve sorumluluklarını öğrenir.
İşletmelerin sınıflandırılmasını ve kuruluş işlemlerini temel düzeyde tanımlar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Yazılı kaynaklar, literatür taraması Ders tanıtımı, ders içeriği, Yönetim, İşletme Kavramı Anlatım, Soru Cevap
2 Literatür taraması Yönetim ve yönetici özellikleri Anlatım, Soru Cevap
3 Literatür taraması İşletme yönetimi düşünceleri, Klasik Yönetim Anlatım, Soru Cevap
4 Literatür taraması İşletme yönetimi düşünceleri, Modern Yönetim Anlatım, Soru Cevap
5 Literatür taraması İşletme türleri Anlatım, Soru Cevap
6 Literatür taraması Yönetim fonksiyonları, Planlama Anlatım, Soru Cevap
7 Soru-cevap Quiz çalışması Anlatım, Soru Cevap
8 - ARA SINAV -
9 Literatür taraması Yönetim fonksiyonları, örgütleme Anlatım, Soru Cevap
10 Literatür taraması Yönetim fonksiyonları, koordinasyon Anlatım, Soru Cevap
11 Literatür taraması Yönetim fonksiyonları, yöneltme Anlatım, Soru Cevap
12 Literatür taraması Yönetim fonksiyonları, denetim Anlatım, Soru Cevap
13 Literatür taraması İşletmenin fonksiyonları Anlatım, Soru Cevap
14 Literatür taraması Modern yönetim ve organizasyon Anlatım, Soru Cevap
15 Soru-cevap Quiz çalışması Anlatım, Soru Cevap
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Koçel, T. (2010). İşletme Yöneticiliği: İstanbul: Beta Yayınevi
Parlak, B. (2011). Yönetim Bilimi ve Çağdaş Yönetim Teknikleri. İstanbul: Beta Yayınevi
Saruhan, Ş. C. ve Yıldız, M.L. (2009). Çağdaş Yönetim Bilimi. İstanbul: Beta Yayınevi
Eren, E. (2010). Yönetim ve Organizasyon. İstanbul: Beta Yayınevi.
Genç, N. (2007). Yönetim ve Organizasyon. Ankara: Seçkin Yayıncılık.
Özkalp, E. ve Kırel, Ç. (2011). Örgütsel Davranış. Bursa: Etkin Basım Yayıncılık.
Robbins, S.P ve Coulter, M. (2009). Management. New Jersey: Pearson Prentice

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description Examination Method
Ara Sınav (Vize) 1 50
DÖNEM SONU- Sınavı (Final) 1 50
TOPLAM 2 100
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Defines the basic concepts in the field of Oral and Dental Health Program.
2
Uses medical terminology in the field in which he/she will serve as an intermediate staff member.

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Collaborates with the physician on a team.
2
Communicates effectively with patients, colleagues, and other segments of society, primarily physicians.

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Knows tools and equipment related to his/her field and follows technological developments related to them.
2
Can gain proficiency in computer usage skills.

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Gains competence in applying hygiene rules.

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Applies the processes of obtaining patient information, taking anamnesis and preparing patient files accurately and effectively.
2
Independently creates and implements care plans in oral and dental health services.

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Recognizes professional ethics and legal regulations and explains the scope of professional responsibilities.

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
The concept of lifelong learning and self-development to gain competence in acquiring.

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Ability to express professional ideas to relevant individuals and institutions verbally or in writing, and to examine national and international agendas related to oral and dental health and evaluate possible outcomes.

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 2 28
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 5 5
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 3 3
Kısa Sınav 1 1 1
Kısa Sınav Hazırlığı 1 1 1
TOPLAM 34 0 82
Total Workload of the Course Unit 82
Workload (h) / 25.5 3,2
ECTS Credits allocated for the Course Unit 3,0