Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
HYM320 | GROUND HANDLING MANAGEMENT | 5 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Doç.Dr. SARP BAĞCAN |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Öğrencilerin yer hizmetleri kavramı ve yer hizmetleri kuruluşlarında yönetim ve organizasyonun nasıl gerçekleştiğine dair bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Yer hizmetlerinin alt dalları olan; temsil, yolcu hizmetleri, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, kargo ve posta, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis, gözetim ve yönetim ile özel güvenlik hizmetlerini tanıtmak. |
Contents of the Course Unit: | Dersin içeriği; yer hizmetleri kavramı, yer hizmetleri sunum süreçleri, yer hizmetleri kuruluşları, yer hizmeti kuruluşlarındaki yönetim ve organizasyon yapısı, yer hizmetlerinde kullanılan ekipmanlar ve gerek yolculara gerekse havayolu firmalarına sunulan yer hizmet türlerinin ayrıntılı şekilde incelenmesinden oluşmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Yer hizmetleri kavramını tanımlar. |
Yer hizmetleri kuruluşlarının organizasyon yapısını açıklar. |
Yer hizmet departmanlarını tanır ve işlevlerini açıklar. |
Yer hizmetlerinde kullanılan ekipmanları tanır. |
Uluslararası ve ulusal sivil havacılık kuruluşlarını tanır. |
Yer hizmetleri ile ilgili uluslararası ve ulusal yayınlar hakkında bilgi sahibi olur ve bunlara nasıl ulaşılabileceğini bilir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kavramı ve Gelişimi-I | Görsel destekli düz anlatım |
2 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kavramı ve Gelişimi-II | Görsel destekli düz anlatım |
3 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kuruluşlarında Yönetim ve Organizasyon | Görsel destekli düz anlatım |
4 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Temsil Hizmeti | Görsel destekli düz anlatım |
5 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yolcu Hizmetleri | Görsel destekli düz anlatım |
6 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yük kontrolü ve Haberleşme | Görsel destekli düz anlatım |
7 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Ramp Hizmetleri | Görsel destekli düz anlatım |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Kargo ve Posta | Görsel destekli düz anlatım |
10 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçak Hat Bakım | Görsel destekli düz anlatım |
11 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçuş Operasyon | Görsel destekli düz anlatım |
12 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Ulaşım | Görsel destekli düz anlatım |
13 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | İkram Servis | Görsel destekli düz anlatım |
14 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Gözetim ve Yönetim | Görsel destekli düz anlatım |
15 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçak Özel Güvenlik Hizmet ve Denetimi | Görsel destekli düz anlatım |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Bahar, Emre (2020); Hava Yolu Endüstrisinde Yer Hizmetleri Yönetimi (Ground Handling), Birinci Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. |
Durmaz, Vildan (Ed.) (2016); Yer Hizmetleri Yönetimi, Anadolu Üniversitesi AÖF Yayını, Eskişehir. |
Akça, İhsan; Yer Hizmetleri, İstanbul Üniversitesi AUZEF Yayını, İstanbul. |
SHGM; Havaalanı Yer Hizmetleri El Kitabı, Ankara. |
SHGM (2014); Ramp Hizmetleri, Birinci Baskı, Ankara. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe basic communication theories with the knowledge gained in public relations and publicity.
|
||||||
2 |
List the main features of communication in items.
|
||||||
3 |
Interpret the basic characteristics of communication and create a creative solution to ensure reconciliation in an existing communication problem.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the basic information in the field of Public Relations and Publicity in interdisciplinary studies.
|
||||||
2 |
Evaluate the knowledge related to social and natural sciences and produce projects in professional life.
|
||||||
3 |
Tell the basic concepts of public relations and advertising in detail.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Analyze and evaluate social events at national and international level in the light of current debates.
|
||||||
2 |
Use the leadership, communication and presentation skills in occupational events.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow the innovations in the field of communication and important written and oral communication tools related to the field.
|
||||||
2 |
Write press releases for the purpose of introducing the institution he/she works at or owns.
|
||||||
3 |
Create communication programs within the public relations and advertising campaign.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use published domestic and foreign data sources related to public relations and advertising in the field of communication and communication area in his / her own works such as articles and projects.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the planning processes of past communication programs, public relations and advertising practices.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use communication techniques in the right place, environment and time.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan communication programs in the awareness of ethical values in the professional work.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 13 | 26 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 33 | 0 | 126 |
Total Workload of the Course Unit | 126 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |