Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
HYM321 | REPRESENTATION, SUPERVISION AND MANAGEMENT | 5 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Doç.Dr. SARP BAĞCAN |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu ders, havacılık sektöründe çalışmak amacıyla, profesyonel seviyede tüm hava yolu temsil gözetim ve yönetim fonksiyonlarını üst seviyede ifa etmek üzere, teorik ve pratik yönetim tekniklerine hakim, hizmete yönelik liderlik stili sergileyecek yetkinlikte eleman yetiştirmeyi amaçlamaktadır |
Contents of the Course Unit: | hava yolu yönetim gözetim denetim fonksiyonlarına yönelik yük, yer, uçuş, denetim, gözetim bölümleri ve bu bölümlerin alt birimlerine ait tüm yönetim tekniklerinin öğretilmesi dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Yönetimde temsil gözetim, denetim fonksiyonları, hizmete yönelik liderlik stili hakkında değerlendirme yapar. |
Temsil, Gözetim, Denetim ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
Temsil, Gözetim, Denetim Süreçleri ile ilgili değerlendirme yapar. |
Yolcu hareket senaryoları, yolcu yük ve uçak arası akış sürecini formüle eder. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Yönetimde temsil gözetim ve yönetim fonksiyonları, hizmete yönetil liderlik | Sunum |
2 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Havacılık tarihi, yolcu hizmetleri, uçuşa yönelik hizmetle | Sunum |
3 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | AIP ve bölümleri, güvenlik denetim | Sunum |
4 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Kayıp bagaj yönetimi ve kargo operasyon hizmetleri | Sunum |
5 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Tehlikeli maddeler, ramp emniyet ve apron kuralları | Sunum |
6 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Yolcu yük ve uçak arası akış süreci | Sunum |
7 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Yolcu ve seyehat tipleri yolcu profili ve trafiği, seyehat yönetim dökümanları | Sunum |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Yolcu ve seyehat tipleri yolcu profili ve trafiği, seyehat yönetim dökümanları | Sunum |
10 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Yolcu hareket senaryoları, yolcu yük ve uçak arası akış süreci | Sunum |
11 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Görüntü sistemlerinin yönetimi | Sunum |
12 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Kişi, nesne sayım ve takip sistemi | Sunum |
13 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Geliş gidişe bağlı hizmetler | Sunum |
14 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Ticari hizmetler | Sunum |
15 | Tez inceleme, kitap okuma, sunum hazırlama | Konaklama hizmetleri | Sunum |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
DHMİ : ‘Yönetim Sistemleri Eğitim Kitabı’ (2018) : Havacılık Eğitim Dairesi Başkanlığı İşletme Eğitim Planlama ve Uygulama Müdürlüğü |
İnan ÖZALP, Yönetim ve Organizasyon I. Cilt |
https://www.sgs.com/en/transportation/aerospace-and-aviation/aviation-management-and-flight-operations-services, Eylül 2018 |
http://web.shgm.gov.tr/tr/haberler/794-temsil-ile-gozetim-ve-yonetim-kuruluslarina-egitim |
http://web.shgm.gov.tr/documents/sivilhavacilik/files/pdf/kurumsal/yayinlar/Gozetim_ve_Yonetim_Hizmeti_Kitabi.pdf |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Describe basic communication theories with the knowledge gained in public relations and publicity.
|
||||||
2 |
List the main features of communication in items.
|
||||||
3 |
Interpret the basic characteristics of communication and create a creative solution to ensure reconciliation in an existing communication problem.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the basic information in the field of Public Relations and Publicity in interdisciplinary studies.
|
||||||
2 |
Evaluate the knowledge related to social and natural sciences and produce projects in professional life.
|
||||||
3 |
Tell the basic concepts of public relations and advertising in detail.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Analyze and evaluate social events at national and international level in the light of current debates.
|
||||||
2 |
Use the leadership, communication and presentation skills in occupational events.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Follow the innovations in the field of communication and important written and oral communication tools related to the field.
|
||||||
2 |
Write press releases for the purpose of introducing the institution he/she works at or owns.
|
||||||
3 |
Create communication programs within the public relations and advertising campaign.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use published domestic and foreign data sources related to public relations and advertising in the field of communication and communication area in his / her own works such as articles and projects.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Evaluate the planning processes of past communication programs, public relations and advertising practices.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use communication techniques in the right place, environment and time.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan communication programs in the awareness of ethical values in the professional work.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 13 | 26 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 33 | 0 | 126 |
Total Workload of the Course Unit | 126 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |