Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
AVM322 | BASIC HEALTH INFORMATION AND FIRST AID | 5 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | İnsan vücudunun temel uzuvlarını sayabilmek, tanımlayabilmek ve acil durumlarla karşılaştığında sağlık problemlerini doğru bir şekilde tanılayarak müdahale edebilmek dersin temel amacını oluşturmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Bireyin yaşamı tehlikeye girdiğinde solunum, dolaşım sistemlerine ve tüm organ yaralanmalarında uygulanacak ilk yardım ve buna bağlı olarak tüm müdahaleler ile güvene alınan hastanın yetkin sağlık birimine ulaştırılması dersin içeriğini oluşturmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Temel sağlık bilgisi ile ilgili kavramları tanımlar. |
Acil durumlarda karşılaşılan sorumları tartışır. |
Kişisel ve toplumsal sağlığın korunması ile ilgili bilgileri açıklar. |
İlk yardım kurallarını uygular. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | KİTAP OKUMA | İLK YARDIMIN TEMEL ILKELERI | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
2 | KİTAP OKUMA | BİREYİN DEĞERLENDİRİLMESİ | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
3 | KİTAP OKUMA | YETİŞKİN TEMEL YAŞAM DESTEĞİ | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
4 | KİTAP OKUMA | SOLUNUM SİSTEMİNE İLİŞKİN İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
5 | KİTAP OKUMA | DOLAŞIM SİSTEMİNE İLİŞKİN İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
6 | KİTAP OKUMA | KANAMALARDA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
7 | KİTAP OKUMA | ŞOK, BAYILMA, EPİLEPSİ VE KOMADA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | KİTAP OKUMA | ŞOK, BAYILMA, EPİLEPSİ VE KOMADA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
10 | KİTAP OKUMA | KIRIK, ÇIKIK VE BURKULMALARDA ILK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
11 | KİTAP OKUMA | KAFA, GÖĞÜS YARALANMALARINDA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
12 | KİTAP OKUMA | BATIN VE SPİNAL YARALANMALARDA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
13 | KİTAP OKUMA | ZEHIRLENMELER, HAYVAN ISIRMALARI VE SOKMALARINDA ILK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
14 | KİTAP OKUMA | BOĞULMALARDA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
15 | KİTAP OKUMA | KULAK, BURUN, GÖZ VE BOĞAZA YABANCI CİSİM KAÇMASI DURUMLARINDA İLK YARDIM | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
American Academy of Orthopaedic Surgeons (AAOS), American College of Emergency Physicians (ACEP), Alton L. Thygerson, Steven M. Thygerson |
Aksel, S, Oztora, S. 2002,İlkyardım El Kitabi, Inkılap Bookstore, Istanbul |
ACEP First Aid Manual 5th Edition: The Step-by-Step Guide for Everyone |
The Pocket First Aid Field Guide Treatment and Prevention of Outdoor Emergencies, George E. Dvorchak 2010 |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
||||||
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
||||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
||||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
||||||
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
||||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
||||||
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
||||||
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 13 | 26 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 33 | 0 | 126 |
Total Workload of the Course Unit | 126 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |