Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
ITR315 | INTRODUCTION TO GLOBALIZATION | 5 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | İngilizce |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi ÇAĞLA TUĞBERK ARIKER |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu dersle öğrencilere küreselleşme olgusunun temel kavramlarının anlaşılması yönünde beceri kazandırılması; bu olgunun sosyolojik, ekonomik, politik dinamiklerinin analizinin yapılabilmesinin ve küreselleşme olgusunun eleştirel bir yaklaşımla değerlendirilebilmesinin öğretilmesi amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Dersin içeriği, küreselleşmeyle ilgili temel kavramlar, küreselleşmenin tarihsel gelişimi, Fordizm ve Postfordizm kavramları üzerine, küreselleşme ve dünya sistemi, Modern ve Postmodern toplumun özellikleri, küreselleşmenin ideolojik arka planı, farklı düşünce okullarının küreselleşme olgusuna yaklaşımları, ulus devlet ve milliyetçilik, küreselleşme ve din, küreselleşme ve kültür, küreselleşmenin ekonomik etkileri, küreselleşmenin gelir dağılımına etkileri, ve küreselleşmeye tepkilerin özellikleri konularını kapsamaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Küreselleşme olgusunun temel kavramlarını detaylı olarak açıklar |
Küreselleşme sürecini tarihsel olarak sınıflandırır |
Küreselleşmenin faydalarını ve zararlarını ekonomik, sosyal ve politik perspektiften pratik ölçekte örneklerle kategorize eder |
Küreselleşme yönündeki tepkileri yerel ve bölgesel düzeyde karşılaştırır |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Kitap okuma | Küreselleşmeyle İlgili Temel Kavramlar | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
2 | Kitap okuma | Küreselleşmenin Tarihsel Gelişimi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
3 | Kitap okuma | Fordizm ve Postfordizm Kavramları Üzerine | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
4 | Kitap okuma | Küreselleşme ve Dünya Sistemi | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
5 | Kitap okuma | Modern ve Postmodern Toplumun Özellikleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
6 | Kitap okuma | Küreselleşmenin İdeolojik Arka Planı | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
7 | Kitap okuma | Farklı Düşünce Okullarının Küreselleşme Olgusuna Yaklaşımları | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Kitap okuma | Ulus Devlet ve Milliyetçilik | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
10 | Kitap okuma | Küreselleşme ve Din | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
11 | Kitap okuma | Küreselleşme ve Kültür | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
12 | Kitap okuma | Küreselleşmenin Ekonomik Etkileri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
13 | Kitap okuma | Küreselleşmenin Gelir Dağılımına Etkileri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
14 | Kitap okuma | Küreselleşmeye Tepkilerin Özellikleri | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
15 | Kitap okuma | Genel Tekrar | Anlatım, Soru Cevap, Tartışma Yöntemi |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Bauman, Z. (1998). Globalization : The Human Consequences. Oxford, United Kingdom: Polity Press. |
Scholte, J. A. (2013). Globalization : A Critical Introduction. Basingstoke, United Kingdom: Palgrave MacMillan. |
Ritzer , G. and Dean, P. (2015). Globalization : A Basic Text. Chicester, United Kingdom: John Wiley and Sons Ltd. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Define the theories, concepts and principles of the basic and sub-fields of business.
|
||||||
2 |
Explain business functions and processes based on current scientific sources.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Relate internationally valid business cases with the theories and concepts of other social sciences.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Explain the current events and facts in his / her field analytically and systematically based on advanced knowledge and skills he / she has.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Use the theoretical and factual knowledge in business for occupational practices.
|
||||||
2 |
Solve individual and organizational problems in business life.
|
||||||
3 |
Use computer programs (SPSS, R, Excel, Stata) efficiently against the complex business problems.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Plan research and work using knowledge and skills gained in the field of business.
|
||||||
2 |
Organize the activities for organizational goals and purposes independently.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Criticize advanced knowledge and skills in the field with a critical approach.
|
||||||
2 |
Develop the existing knowledge and skills with a critical point of view under the impact of scientific, technological and current developments.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Express his/her knowledge, thoughts and solutions on business to related stakeholders in written and verbal ways.
|
||||||
2 |
Use the information and communication technology software and equipment required for business.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Apply the social, scientific, cultural and ethical values at the stages of collection of data, their implementation, interpretation and announcement of results in the field of business.
|
||||||
2 |
Relate the concepts of social rights, occupational safety, employee health, quality management and sustainability with the cases in business life.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 7 | 5 | 35 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 5 | 4 | 20 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 41 | 0 | 125 |
Total Workload of the Course Unit | 125 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |