Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
HYM320 | GROUND HANDLING MANAGEMENT | 5 | 3 | 3 | 5 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : | Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Prof.Dr. KAMİL KAYA |
Instructor(s) of the Course Unit | |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Öğrencilerin yer hizmetleri kavramı ve yer hizmetleri kuruluşlarında yönetim ve organizasyonun nasıl gerçekleştiğine dair bilgi sahibi olmalarını sağlamak. Yer hizmetlerinin alt dalları olan; temsil, yolcu hizmetleri, yük kontrolü ve haberleşme, ramp, kargo ve posta, uçak hat bakım, uçuş operasyon, ulaşım, ikram servis, gözetim ve yönetim ile özel güvenlik hizmetlerini tanıtmak. |
Contents of the Course Unit: | Dersin içeriği; yer hizmetleri kavramı, yer hizmetleri sunum süreçleri, yer hizmetleri kuruluşları, yer hizmeti kuruluşlarındaki yönetim ve organizasyon yapısı, yer hizmetlerinde kullanılan ekipmanlar ve gerek yolculara gerekse havayolu firmalarına sunulan yer hizmet türlerinin ayrıntılı şekilde incelenmesinden oluşmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Yer hizmetleri kavramını tanımlar. |
Yer hizmetleri kuruluşlarının organizasyon yapısını açıklar. |
Yer hizmet departmanlarını tanır ve işlevlerini açıklar. |
Yer hizmetlerinde kullanılan ekipmanları tanır. |
Uluslararası ve ulusal sivil havacılık kuruluşlarını tanır. |
Yer hizmetleri ile ilgili uluslararası ve ulusal yayınlar hakkında bilgi sahibi olur ve bunlara nasıl ulaşılabileceğini bilir. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kavramı ve Gelişimi-I | Görsel destekli düz anlatım |
2 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kavramı ve Gelişimi-II | Görsel destekli düz anlatım |
3 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yer Hizmetleri Kuruluşlarında Yönetim ve Organizasyon | Görsel destekli düz anlatım |
4 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Temsil Hizmeti | Görsel destekli düz anlatım |
5 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yolcu Hizmetleri | Görsel destekli düz anlatım |
6 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Yük kontrolü ve Haberleşme | Görsel destekli düz anlatım |
7 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Ramp Hizmetleri | Görsel destekli düz anlatım |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Kargo ve Posta | Görsel destekli düz anlatım |
10 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçak Hat Bakım | Görsel destekli düz anlatım |
11 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçuş Operasyon | Görsel destekli düz anlatım |
12 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Ulaşım | Görsel destekli düz anlatım |
13 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | İkram Servis | Görsel destekli düz anlatım |
14 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Gözetim ve Yönetim | Görsel destekli düz anlatım |
15 | Ders notlarının okunması ve konunun araştırılması | Uçak Özel Güvenlik Hizmet ve Denetimi | Görsel destekli düz anlatım |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Bahar, Emre (2020); Hava Yolu Endüstrisinde Yer Hizmetleri Yönetimi (Ground Handling), Birinci Baskı, Nobel Akademik Yayıncılık, Ankara. |
Durmaz, Vildan (Ed.) (2016); Yer Hizmetleri Yönetimi, Anadolu Üniversitesi AÖF Yayını, Eskişehir. |
Akça, İhsan; Yer Hizmetleri, İstanbul Üniversitesi AUZEF Yayını, İstanbul. |
SHGM; Havaalanı Yer Hizmetleri El Kitabı, Ankara. |
SHGM (2014); Ramp Hizmetleri, Birinci Baskı, Ankara. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students define the concepts they learned and match them with their corresponding phenomena in the social world.
|
||||||
2 |
Students interpret concepts and theories taking into account their historical-cultural contexts.
|
||||||
3 |
Students compare sociological theories with reference to social problems.
|
||||||
4 |
Students distinguish the significance of ecological, social and economical sustainability for world’s future.
|
||||||
5 |
Students develop their knowledge on sustainability by the use of information and communication technologies.
|
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students evaluate qualitative and quantitative data of sociological research studies.
|
||||||
2 |
Students analyse the complicated interactions between the social, cultural, political, economical and demographical phenomena of the global world.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students design a research by their acquired knowledge and experience.
|
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students research field study considering the principle of cultural relativity, scientific and ethical values.
|
||||||
2 |
Students efficiently apply the most suitable information and communication technologies in their studies.
|
||||||
3 |
Students use their knowledge on ecological, social and economical sustainability in all aspects of their lives.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students research on problems which reflect on their fields in the global world undergoing rapid and profound change.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.
|
||||||
2 |
Students develop their knowledge and skills within the frame of scientific, technological and current developments via adopting the principle of lifelong learning.
|
||||||
3 |
Students act ethically impartial in their research studies.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.
|
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Students apply the principle of cultural relativity, scientific and ethical values with reference to sustainability throughout their studies in their careers.
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 3 | 42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 13 | 2 | 26 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 2 | 15 | 30 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 2 | 13 | 26 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 33 | 0 | 126 |
Total Workload of the Course Unit | 126 | ||
Workload (h) / 25.5 | 4,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 5,0 |