Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
UIT416 |
MANAGEMENT OF INTERNATIONAL BUSINESSES |
5 |
3 |
3 |
5 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Prof.Dr. KAMİL KAYA |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Bu derste öğrencilerin, uluslararası işletmelerde uygulanan yönetim sistemleri, faaliyetleri ve stratejileri anlaması ve uluslararası firmaların yönetiminde bu stratejileri kullanabilme yeterliliği kazanması amaçlanmaktadır. Ders sürecinde öğrenciler uluslararası örgütlerin yer aldıkları farklı çevresel koşulları yorumlar ve bu örgütlerin rekabetçi güçlerini arttırmalarını sağlamak için kullanacakları stratejileri örnekleyebilir. |
Contents of the Course Unit: |
Dersin içeriği, uluslararası işletme, stratejik yönetim, dış ticaret, uluslararası ticaret teorileri, yönetim ve organizasyon, uluslararası ticari organizasyonlar konularından oluşmaktadır. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Uluslararası ticareti etkileyen pek çok uluslararası kurum ve uygulamaları açıklar. (Understanding) (Bloom’s 5) |
Farklı ülkelerdeki çevresel koşulların, uluslararası operasyonlarda ne kadar etkili olabileceğini hesaplar. (Applying) (Bloom’s 4) |
Ulusal düzenlememelerin uluslararası işletmelere olan etkilerini tanımlar (Remembering) (Bloom’s 6) |
Kültürel farkların bireyi nasıl etkilediğini ve bu etkinin uluslararası işletmelerce nasıl değerlendirilmesi gerektiğini açıklar. (Understanding) (Bloom’s 5) |
Uluslararası pazarlara giriş aşamasında yapılması gereken araştırmaları belirler ve sonuçları sıralar. (Remembering) (Bloom’s 6) |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Okuma ve kaynak tarama |
Uluslararası Strateji ve Örgüt |
Anlatım tartışma |
2 |
Okuma ve kaynak tarama |
Temel Çekim Faktörleri ve Yerel Faktörler |
Anlatım tartışma |
3 |
Okuma ve kaynak tarama |
Pazar ve Bölgelerin Karşılaştırılması ve Seçimi |
Anlatım tartışma |
4 |
Okuma ve kaynak tarama |
Giriş Yöntemlerinin Seçimi ve Yönetimi |
Anlatım tartışma |
5 |
Okuma ve kaynak tarama |
Giriş Yöntemlerinin Seçimi ve Yönetimi |
Anlatım tartışma |
6 |
Okuma ve kaynak tarama |
Ürün Stratejilerinin Geliştirilmesi |
Anlatım tartışma |
7 |
Okuma ve kaynak tarama |
Tutundurma, Dağıtım ve Fiyatlandırma Stratejileri |
Anlatım tartışma |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Okuma ve kaynak tarama |
Uluslararası Üretim Yönetimi |
Anlatım tartışma |
10 |
Okuma ve kaynak tarama |
Üretim faaliyetlerinin Finansmanı |
Anlatım tartışma |
11 |
Okuma ve kaynak tarama |
Çalışanların İşe Alınması ve Yönetimi |
Anlatım tartışma |
12 |
Okuma ve kaynak tarama |
Çalışanların İşe Alınması ve Yönetimi |
Anlatım tartışma |
13 |
Okuma ve kaynak tarama |
Uluslararası Örnek Olaylar |
Anlatım tartışma |
14 |
Okuma ve kaynak tarama |
Genel Değerlendirme |
Anlatım tartışma |
15 |
Okuma ve kaynak tarama |
FİNAL |
Anlatım tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Mirze, S.K. (2018), Uluslararası İşletmecilik ve Yönetim, İstanbul: Beta Yayınevi |
Kabar, M. M. (2011), Uluslararası İşletmelerde Yönetim-Organizasyon Politikaları ve Stratejiler, Ankara: Seçkin Yayınevi |
Özalp, İ. (2012), Uluslararası İşletmeler ve Yönetim Stratejileri, Ankara: Nisan Kitabevi |
Cavusgil,T. , Knight, G. & Riesenberger, J. (2007) International Business: Strategy, Management and the New Realities, London: Pearson |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students define the concepts they learned and match them with their corresponding phenomena in the social world.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Students interpret concepts and theories taking into account their historical-cultural contexts.
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Students compare sociological theories with reference to social problems.
|
|
|
|
|
|
|
4 |
Students distinguish the significance of ecological, social and economical sustainability for world’s future.
|
|
|
|
|
|
|
5 |
Students develop their knowledge on sustainability by the use of information and communication technologies.
|
|
|
|
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students evaluate qualitative and quantitative data of sociological research studies.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Students analyse the complicated interactions between the social, cultural, political, economical and demographical phenomena of the global world.
|
|
|
|
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students design a research by their acquired knowledge and experience.
|
|
|
|
|
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students research field study considering the principle of cultural relativity, scientific and ethical values.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Students efficiently apply the most suitable information and communication technologies in their studies.
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Students use their knowledge on ecological, social and economical sustainability in all aspects of their lives.
|
|
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students research on problems which reflect on their fields in the global world undergoing rapid and profound change.
|
|
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.
|
|
|
|
|
|
|
2 |
Students develop their knowledge and skills within the frame of scientific, technological and current developments via adopting the principle of lifelong learning.
|
|
|
|
|
|
|
3 |
Students act ethically impartial in their research studies.
|
|
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students criticize their advanced knowledge and skills in an analytical manner.
|
|
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Students apply the principle of cultural relativity, scientific and ethical values with reference to sustainability throughout their studies in their careers.
|
|
|
|
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
2 |
28 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
7 |
5 |
35 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
5 |
4 |
20 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
42 |
0 |
127 |
|
Total Workload of the Course Unit |
127 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
5 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
5,0 |
|