TR EN

CULINARY TECHNOLOGY PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY328 CULINARY TECHNOLOGY 5 3 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Seçmeli
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, öğrencilerin mutfak bilgilerini pekiştirmek ve edindikleri bilgileri uygulama esnasında gözlemleme fırsatı sağlamaktır.
Contents of the Course Unit: Bu dersin içeriği, mutfak bilgisi, mutfak kısımları, mutfak-salon ilişkisi, besinlerin saklanması, satınalma, yemek maliyet kontrolü, mutfak çalışanları, ekipmanlar, kıyafetler, temel gıda ürünleri, temel pişirme ve süsleme teknikleri, su ürünleri, av hayvanları, taze sebze ve meyveler, karbonhidratlı yiyecekler, yağlar, baharatlar ve otlardır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Mutfak kısımlarını ve mutfak-restoran ilişkisini bilirler.
Mutfak kıyafet ve ekipmanlarının kullanımını gözlemlerler.
Yemek fabrika mutfaklarında sanitasyonun sağlanması için fikirler üretirler.
Mutfakta uyulması gereken kuralları tartışırlar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 - Mutfak Bilgisi Anlatım, Uygulama
2 Kitap okuma Mutfak Çeşitleri Anlatım, Uygulama
3 Kitap okuma Mutfağın Bölümleri Ve Çalışma Alanları Anlatım
4 Öğrenci ödev hazırlama Mutfak-Salon İlişkisi Anlatım, Uygulama
5 Kitap okuma Mutfak Bölümünün Diğer Departmanlarla İlişkileri Anlatım
6 Literatür taraması Mutfak Çalışanları, Kıyafetler Anlatım
7 Literatür taraması Mutfakta Hijyen ve Sanitasyon Anlatım
8 - ARA SINAV -
9 Kitap okuma Karbonhidratlar,Su Anlatım
10 Kitap okuma Proteinler Uygulama
11 Kitap okuma Yağlar, Vitaminler, Mineraller Uygulama
12 Öğrenci ödev hazırlama Tahıl teknolojisi Uygulama
13 Öğrenci ödev hazırlama Süt teknolojisi Uygulama
14 Öğrenci ödev hazırlama Et teknolojisi Anlatım, Uygulama
15 Kitap okuma Meyve sebze teknolojisi Anlatım
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Türkan, C. (2016). Mutfak Teknolojisi, Cemalturkan Yayınları.

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
0
2
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
0
2
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
0
2
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
0
2
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
0
2
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
0
2
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Analyze financial data related to his / her field.
0
2
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 3 42
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 3 3
Final Sınavı Hazırlığı 8 3 24
Ara Sınav 1 3 3
Ara Sınav Hazırlığı 6 2 12
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 126
Total Workload of the Course Unit 126
Workload (h) / 25.5 4,9
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0