TR EN

GASTROTOURISM PROGRAMME COURSE DESCRIPTION

Code Name of the Course Unit Semester In-Class Hours (T+P) Credit ECTS Credit
GSY420 GASTROTOURISM 5 3 3 5

GENERAL INFORMATION

Language of Instruction : Türkçe
Level of the Course Unit : LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Type of the Course : Seçmeli
Mode of Delivery of the Course Unit -
Coordinator of the Course Unit Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN
Instructor(s) of the Course Unit
Course Prerequisite No

OBJECTIVES AND CONTENTS

Objectives of the Course Unit: Bu dersin amacı, gastronomi ve turizmi tek bir potada eriterek ortaya çıkmış bulunan Gastroturizm kavramının detaylarını öğrencilere aktarmak ve Gastroturizm'den bir değer olarak nasıl faydalanılabileceğini araştırmaktır.
Contents of the Course Unit: Dersin içeriği; gastronomi - turizm ilişkisi, gastronominin unsurları, gastronominin turizm çatısı altındaki yeri, toplumsal gastronomi kültürleri ve turizm kavramlarıdır.

KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to)

Gastronomi ile turizm iş birliği hakkında bağlantılar kurar.
Turizmin gastronomi kültürü üzerindeki harekete geçirici etkilerini değerlendirir.
Gastronomi turizminin önemi, gastronomi rotaları, gastronomik kimliğin genel özellikleri üzerine tartışır.
Yiyecek, kültür ve turizm ilişkisi üzerine hipotezler ortaya koyar.

WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY

Week Preparatory Topics(Subjects) Method
1 Kaynakların İlgili Bölümleri Gastronomi: Kavramsal Yaklaşım ve Trendler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
2 Kitap Okuma Turistik Ürün olarak Gastronomi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
3 Literatür Araştırması Sürdürülebilirlik ve Gastronomi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
4 Güncel Sektör Araştırması Küreselleşme ve Yerelleşme Ekseninde Gastronomi ve Turizmin Etkisi Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
5 Kitap Okuma Gastronomide Trendler Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
6 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Türk Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
7 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Doğu Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
8 - ARA SINAV -
9 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Batı Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
10 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Güney Avrupa Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
11 Makale Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Uzak Doğu Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
12 Araştırma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Avusturalya Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma, Grup Çalışması
13 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Amerika Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
14 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Afrika Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
15 Kitap Okuma Uluslararası Gastronomi ve Turizm, Türk Mutfağı Anlatım, Soru-Cevap, Tartışma
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING

Akbaba, A. ve Çetinkaya, N. (2018). Gastronomi Ve Yiyecek Tarihi, Detay Yayıncılık.
Kurgun, H. Ve Özşeker, D. B. (2016). Gastronomi ve Turizm, Detay Yayıncılık.
JOTAGS, Süreli Yayın (Dergi).

ASSESSMENT

Assessment & Grading of In-Term Activities Number of Activities Degree of Contribution (%) Description
Level of Contribution
0 1 2 3 4 5

CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES

KNOWLEDGE

Theoretical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
0
2
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
0

KNOWLEDGE

Factual

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
0
2
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
0

SKILLS

Cognitive

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
0
2
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
0

SKILLS

Practical

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
0
2
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
0

OCCUPATIONAL

Autonomy & Responsibility

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
0

OCCUPATIONAL

Learning to Learn

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
0
2
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
0

OCCUPATIONAL

Communication & Social

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
0
2
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
2

OCCUPATIONAL

Occupational and/or Vocational

Programme Learning Outcomes Level of Contribution
0 1 2 3 4 5
1
Analyze financial data related to his / her field.
0
2
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
2

WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT

Workload for Learning & Teaching Activities

Type of the Learning Activites Learning Activities (# of week) Duration (hours, h) Workload (h)
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 13 2 26
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 15 15
Final Sınavı Hazırlığı 1 15 15
Ara Sınav 1 15 15
Ara Sınav Hazırlığı 1 15 15
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 31 0 128
Total Workload of the Course Unit 128
Workload (h) / 25.5 5
ECTS Credits allocated for the Course Unit 5,0