Code |
Name of the Course Unit |
Semester |
In-Class Hours (T+P) |
Credit |
ECTS Credit |
GSY430 |
VEGAN CUISINE |
5 |
3 |
3 |
5 |
GENERAL INFORMATION |
Language of Instruction : |
Türkçe |
Level of the Course Unit : |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Type of the Course : |
Seçmeli |
Mode of Delivery of the Course Unit |
- |
Coordinator of the Course Unit |
Doç.Dr. HAKAN ÖZCAN |
Instructor(s) of the Course Unit |
|
Course Prerequisite |
No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
Objectives of the Course Unit: |
Bu dersin amacı öğrencilere vejetaryen beslenmenin özelliklerini tanıtmak ve vejetaryen yiyecek ve içecek hazırlama tekniklerini öğretmektir. |
Contents of the Course Unit: |
Bu dersin içeriği vejetaryen mutfak özellikleri, kullanılan malzemeler, dini inançların etkisi, vejetaryen restoranlar, vejetaryen yemek reçeteleri ve vejetaryen beslenmenin sağlık üzerine etkileridir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
Öğrenciler vejetaryen mutfağın neyi ifade ettiğini açıklar. |
Vejetaryen mutfak anlayışında hangi yiyeceklerin ve metotların kullanıldığına örnek verir. |
Öğrenciler vejetaryen mutfak anlayışının diğer mutfak alışkanlıkları ile farklarını ve benzerliklerini ayırt eder. |
Vejetaryen mutfak ilkelerine uygun reçeteler düzenler. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
Week |
Preparatory |
Topics(Subjects) |
Method |
1 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmenin Tanımı ve Nedenleri |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
2 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Yemeklerde Kullanılan Malzemeler |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
3 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenme Çeşitleri |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
4 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmede Vitamin Dengesi |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
5 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmede Hayvansal Gıdaların İkamesi |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
6 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmenin Sağlık Üzerine Etkisi |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
7 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmeyi Tercih Eden Dahiler |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmede Dinlerin Etkisi |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
10 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmede Standardizasyon |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
11 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Restoranlar |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
12 |
Literatür Taraması |
Asya Mutfağında Vejetaryen Beslenme |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
13 |
Literatür Taraması |
Yöresel Ürünlerde Vejetaryen Özellikler |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
14 |
Literatür Taraması |
Vejetaryen Beslenmede Yemek Reçeteleri |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
15 |
Literatür Taraması |
Dünya Genelinde Vejetaryen Beslenme |
Anlatım - Soru/Cevap - Tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
Acarya, A. (2000), Vejetaryen Beslenme, Okyanus, İstanbul. |
Sarıışık, M. ve Özbay, G. (2019), Uluslararası Gastronomi-Temel Özellikler/Örnek Menüler ve Reçeteler, 5. Baskı, Ankara: Detay Yayıncılık. |
ASSESSMENT |
Assessment & Grading of In-Term Activities |
Number of Activities |
Degree of Contribution (%) |
Description |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
CONTRIBUTION OF THE COURSE UNIT TO THE PROGRAMME LEARNING OUTCOMES
KNOWLEDGE |
Theoretical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Define basic concepts related with banking, insurance and finance.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Relates the theoretical and practical knowledge in the field to economics, business, law, statistics, accounting and marketing
|
0 |
|
|
|
|
|
KNOWLEDGE |
Factual |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Relate banking and insurance applications to financial theories, mathematical and statistical methods.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Relate the information and facts in the field with other social sciences such as law, sociology, philosophy and history.
|
0 |
|
|
|
|
|
SKILLS |
Cognitive |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Explain the planning and implementation process in banking and insurance transactions.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Provide solutions for the problems encountered in banking and insurance transactions.
|
0 |
|
|
|
|
|
SKILLS |
Practical |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Use theoretical and practical knowledge in the field of banking and insurance transactions.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
By analyzing economic data accurately, manage savings and portfolio investments to minimize financial risks.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Autonomy & Responsibility |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
He/She works as a leader or a team member in a teamwork from the planning of the banking transactions to the implementation and performs the task assigned to them within the team.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Learning to Learn |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Gain the basic knowledge necessary for the planning process of banking and insurance activities and human resources performance management.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Use the computer programs related with field in banking and insurance transactions.
|
0 |
|
|
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Communication & Social |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Cooperate to bring innovative ideas to the stakeholders in the sector using banking insurance-related databases, information and communication technologies.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Research on scientific, sectoral developments and innovations related to the field with lifelong learning as a principle.
|
|
|
2 |
|
|
|
OCCUPATIONAL |
Occupational and/or Vocational |
|
Programme Learning Outcomes |
Level of Contribution |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Analyze financial data related to his / her field.
|
0 |
|
|
|
|
|
2 |
Apply knowledge and skills related to his / her field by taking into account his legal, social and ethical responsibilities.
|
|
|
2 |
|
|
|
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
Workload for Learning & Teaching Activities |
Type of the Learning Activites |
Learning Activities (# of week) |
Duration (hours, h) |
Workload (h) |
Ders |
14 |
3 |
42 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
3 |
42 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
0 |
0 |
0 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
4 |
4 |
Final Sınavı Hazırlığı |
8 |
3 |
24 |
Ara Sınav |
1 |
3 |
3 |
Ara Sınav Hazırlığı |
6 |
2 |
12 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
44 |
0 |
127 |
|
Total Workload of the Course Unit |
127 |
|
|
Workload (h) / 25.5 |
5 |
|
|
ECTS Credits allocated for the Course Unit |
5,0 |
|