GRAFİK SANAT TARİHİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

GTP214 GRAFİK SANAT TARİHİ 3 2 2 5

Amaç: Ders, öğrencilerin grafik tasarımın tarihsel gelişim süreçlerini öğrenmesini amaçlar.
İçerik: 19. Yüzyıl öncesinde grafik tasarımın durumu. Jugendstil, art and craft ve Art Nouveau, baskı tekniklerinin gelişimi, grafik tasarım ve reklam birlikteliği. Grafik tasarımda afişlerin etkisi, Dadaizim Fütürizm. Tüketim toplumunun getirmiş olduğu grafik tasarım uygulamaları ve grafik tasarımının öneminin anlaşılması. Grafik tasarımda modernleşme: Bauhaus ekolü. Grafik tasarım üzerinde birinci dünya savaşı etkisi ve propaganda. Kurumsal kimlik uygulamalarının başlangıcı ve grafik tasarımda ekiple çalışma süreçleri. Yeni tipografi hareketi ve New York okulunun etkisi. Pop Art ve yeni teknolojinin grafik tasarımdaki etkisi. Web Teknolojileri ve global grafik tasarım dilinin oluşması. Cumhuriyet öncesi grafik tasarımın gelişimi. Cumhuriyet sonrasında grafik tasarımın gelişimi.