Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
- | ALAN DIŞI SEÇMELİ Y-42 | 4 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Dersin Türü | Seçmeli |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | İş hukukunun temel kavramları, iş sözleşmesi türleri, iş sözleşmesinin sona ermesinin hüküm ve sonuçları, toplu iş hukuku ve sosyal güvenlik hukukunun temel kavramları hakkında bilgi verilmesi amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Bu ders İş Hukukunun Temel Kavramları, İş Hukukuna Özgü Sınırlamalar, İş Sözleşmesinin Şekli ve İş Sözleşmesi Türleri, İş Sözleşmesinde Tarafların Borçları, Çalışma Süreleri, Fazla Çalışma, Dinlenme Süreleri: Günlük Dinlenme, Yıllık Dinlenme, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller, İş Sözleşmesinin Sone Ermesinin Hüküm ve Sonuçları, Kıdem Tazminatı, Fesih Bildirim Süreleri, İhbar Tazminatı, İş Sözleşmesinin İşçi ve İşveren Tarafından Haklı Nedenle Derhal Feshi, İş Güvencesi, Sözleşmenin Feshinde Usul, İşe İade Davası, Toplu İş Hukuku, Toplu İş Sözleşmeleri, Grev ve Lokavt, Sosyal Güvenlik, Sigortalı Sayılanlar, İsteğe Bağlı Sigortalılık, Sigortalıların Kuruma Bildirilmesi, Kuruma Bildirilmeyen Çalışmaların Tespiti: Fiilen ve Kayden Tespit, Hizmet Tespiti Davacı konularını içerir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Knows the types of employment contracts, the form of the employment contract, the terms and results of the termination of the employment contract. |
Knows the rights and receivables of the employee arising from the termination of the employment contract. |
Knows the working periods and rest periods of an employee whose employment contract is in progress. |
Defines the basic concepts of collective labor law, collective bargaining, strike and lockout. |
Explain the basic information about social security law, those who are insured and the conditions of optional insurance. |
Explain the basic information about social security law, those who are insured and the conditions of optional insurance. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | - | İş Hukukunun Temel Kavramları | - |
2 | - | İş Hukukuna Özgü Sınırlamalar | - |
3 | - | İş Sözleşmesinin Şekli, İş Sözleşmesi Türleri | - |
4 | - | İş Sözleşmesinde Tarafların Borçları | - |
5 | - | Çalışma Süreleri, Fazla Çalışma | - |
6 | - | Dinlenme Süreleri: Günlük Dinlenme, Yıllık Dinlenme, Ulusal Bayram ve Genel Tatiller | - |
7 | - | İş Sözleşmesinin Sona Ermesinin Hüküm ve Sonuçları, Kıdem Tazminatı | - |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | - | Fesih Bildirim Süreleri, İhbar Tazminatı | - |
10 | - | İş Sözleşmesinin İşçi ve İşveren Tarafından Haklı Nedenle Derhal Feshi | - |
11 | - | İş Güvencesi, Sözleşmenin Feshinde Usul, İşe İade Davası | - |
12 | - | Toplu İş Hukuku ve Toplu İş Sözleşmeleri, Grev ve Lokavt | - |
13 | - | Sosyal Güvenlik, Sigortalı Sayılanlar, İsteğe Bağlı Sigortalılık | - |
14 | - | Sigortalıların Kuruma Bildirilmesi | - |
15 | - | Kuruma Bildirilmeyen Çalışmaların Tespiti: Fiilen ve Kayden Tespit, Hizmet Tespiti Davası | - |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
ŞAKAR,M.(2017).İş Hukuku ve Sosyal Güvenlik Hukuku.İstanbul: Beta Yayınları |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda yönetmelik ve mevzuat koşullarını kavrayarak risk tespitinde bulunur.
|
||||||
2 |
Gıda bileşenlerinin karakteristik özelliklerini analiz eder.
|
||||||
3 |
Etkin bir şekilde numune alabilir, deney ve analiz aracılığıyla veri toplar.
|
||||||
4 |
Gıdaların mikrobiyolojik analizlerini gerçekleştirir.
|
||||||
5 |
Elde ettiği verileri yorumlama ve değerlendirme becerisi kazanır.
|
||||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine bağlı üretilen ürünlerin kalite kontrolü ve kalite kriterlerinin tespitinde bulunur.
|
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Temel matematik ve fen bilimleri konularında temel teknik bilgileri kullanır.
|
||||||
2 |
Gıda ürünleri ve bileşenleri hakkında bilgi sahibi olup bu bilgileri gıda işlemede kullanır.
|
||||||
3 |
Gıda alanında farklı ve güncel tekniklerle araştırma yapıp bilgilerini kullanır.
|
||||||
4 |
Gıda alanında, mesleki etik ve genel ahlaki değerleri benimser.
|
||||||
5 |
Gıda ile ilgili mikrobiyolojik terimleri kullanır.
|
||||||
6 |
Gıda alanındaki teknoloji ve muhafaza tekniklerine ilişkin bilgi kazanır.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda sektörünün talep ve gelişmelerine cevap verebilen özgün fikirler üretir ve AR-GE çalışmalarında yer alır.
|
||||||
2 |
Gıda sektöründe üretim ve/veya AR-GE alanlarında sorumluluk alır.
|
||||||
3 |
Gıda güvenliği ve üretim teknolojileri ile ilgili bilgi kaynaklarını kullanır.
|
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda maddelerine ve gıda ile temasta bulunan madde ve malzemelere ilişkin öngörülen kontrol ve analizleri yürüterek ilgili mevzuata uygunluğunun tespiti sorumluluğunu alır.
|
||||||
2 |
Gıda Laboratuvarlarında deney yaparak, sonuçları sorumlulukları ölçüsünde değerlendirir.
|
||||||
3 |
Gıda laboratuvarlarında alanı ile ilgili temel cihaz ve ilgili teknolojileri kullanır.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Gıda laboratuvardaki fiziksel, kimyasal, duyusal ve mikrobiyoloji analizleri uygular.
|
||||||
2 |
Gıda hijyen uygulamalarında görev alır.
|
||||||
3 |
Sorumlulukları dahilinde takım çalışmalarında yer alır veya bireysel çalışır.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliğinin bilincine sahiptir.
|
||||||
2 |
Kendini yenileyerek alanındaki mesleki ve akademik gelişmeleri sürdürür, geliştirir ve kullanabilir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Bilgi teknolojilerini etkin bir şekilde kullanarak sunumlar hazırlayabilir.
|
||||||
2 |
Görsel, yazılı ve sözlü iletişimi etkili biçimde kullanır.
|
||||||
3 |
Alanı ile ilgili güncel çalışmaları takip edecek yabancı dil bilgisine sahip olur.
|
||||||
4 |
Alanının gerektirdiği temel düzeyde bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanır.
|
||||||
5 |
Alanı ile ilgili ekip çalışmalarında yer alabilir.
|
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Alanında meslek etiğinin gözetilmesi konusunda sorumluluk alabilir.
|
||||||
2 |
Çeşitli gıda ürünlerinin üretim ve kalite tespitinde görev alabilir.
|
||||||
3 |
Gıda hijyeni ve sanitasyonunun değerlendirilmesinde yetkinliği bulunabilir.
|
||||||
4 |
Gıda mevzuatının takibi ve uygulanmasında görev alabilir.
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 0 | 0 | 0 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 12 | 4 | 48 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 28 | 0 | 78 |
Genel Toplam | 78 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 3,1 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |