TR EN

TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY347 TOPLUMDA BESLENME DURUMUNUN SAPTANMASI 5 2 2 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Öğr.Gör. MÜNEVVER GAYE AYBEY
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Toplum beslenmesini ve beslenme durumunun saptanması yöntemlerini öğrenme, açıklama ve bu yöntemleri hasta ve sağlıklı bireylerin beslenme durumunun saptanmasında uygulamaya ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplum beslenmesi, beslenme durumunun saptanması yöntemleri, beslenme durumunu tarama testleri ulusal ve uluslararası besin ve beslenme politikaları.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplumda beslenme durumunun saptanmasının önemini açıklar.
Toplum beslenmesi ve toplumda beslenme durumunu saptama yöntemlerini anlatır.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümleri açıklar.
Yetişkinlerde antropometrik ölçümlerin pratik uygulamasını gösterir.
Çocuklarda antropometrik ölçümleri açıklar.
Klinik bulgular ve biyokimyasal testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Biyofizik testleri tanımlar ve önemini açıklar.
Besin tüketim saptama yöntemlerini açıklar.
Sağlık araştırmaları ve diyet kalite indekslerini anlatır.
BEBİS programını tanımlar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesini açıklar.
Malnütrisyon, beslenme durumunu tarama testleri ve değerlendirmesinin pratikte kullanımını gösterir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplumda Beslenme Durumunun Saptanması Giriş Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
2 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Toplum Beslenmesi ve Toplumda Beslenme Durumunu Saptama Yöntemleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
3 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
4 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Yetişkin Uygulama) Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
5 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Antropometrik Ölçümler (Çocuk) ve WHO ANTHRO Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
6 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Klinik Bulgular ve Biyokimyasal Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
7 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Biyofizik Testler Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
10 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Besin Tüketim Saptama Yöntemleri-II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
11 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Sağlık Araştırmaları ve Diyet Kalite İndeksleri Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
12 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma BEBİS Programı Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
13 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi I Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
14 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi II Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
15 Literatür tarama, Veri tabanı inceleme, Grup araştırması, Bireysel araştırma Malnütrisyon, Beslenme Durumunu Tarama Testleri ve Değerlendirmesi Uygulama Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma, Örnek olay
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Baysal, A. ve ark. (2018), Beslenme Durumunun Saptanması, Diyet El Kitabı, 10. Baskı
Baysal A, Aksoy M, Besler T., (2011), Diyet El Kitabı, Hatiboğlu Yayınları, Ankara.
Pekcan G. (2008). Beslenme Durumunun Saptanması, T.C. Sağlık Bakanlığı, Ankara.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
4
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
5
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
3
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
3
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
4
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
3
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
3
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
0
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
0
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
0
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 14 2 28
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 44 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0