TR EN

FOOD-RELATED LEGISLATION DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY445E FOOD-RELATED LEGISLATION 7 2 2 2

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : İngilizce
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi BAŞAK GÖKÇE ÇÖL
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Besin kontrolü ve mevzuatına ilişkin bilgi ve tutumların kazandırılması amaçlanmaktadır
İçerik: Besin kalitesi ve özellikleri, yasal düzenlemeler ve yaptırımlar, besin güvenirliğini bozan etmenler ve sağlık üzerine etkileri, besin katkı maddeleri ve kimyasal bulaşmalar, ISO22000 ve HACCP sistemlerinin uygulama ilkeleri, Türkiye'de besinlerle ilgili yasal düzenlemeler.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Başlıca gıda ürünlerinin bileşenlerini tanımlar.
Gıda üretiminde kullanılan alet ve ekipmanları listeler.
Temel besin işleme yöntemlerini isimlendirir.
Gıda muhafaza yöntemlerinin temel prensiplerini tartışır.
Besin işleme yöntemlerinin sağlık üzerine etkilerini yorumlar.
Gıda muhafaza yöntemlerini örnekler.
Besinlerin muhafazası ve işlenmesi sırasında meydana gelen değişiklikleri değerlendirir.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Web taraması, Bireysel araştırma Besin Kontrolü ve Gıda Mevzuatı Giriş Anlatım, Tartışma
2 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Mevzuatı Tarihsel Gelişimi Anlatım, Tartışma,
3 Web taraması, Bireysel araştırma Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu (5996) Anlatım, Tartışma,
4 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Hijyeni Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
5 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Mikrobiyolojik Kriterler Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
6 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği Anlatım, Tartışma,
7 Web taraması, Bireysel araştırma Gıda Işınlama Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
8 - ARA SINAV -
9 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Etiketleme ve Tüketicileri Bilgilendirme Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
10 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Et, Hazırlanmış Et karışımları ve Et Ürünleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
11 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi İçme Sütleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
12 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Fermente Süt Ürünleri Tebliği Anlatım, Tartışma,
13 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
14 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Takviye Edici Gıdalar Tebliği Anlatım, Tartışma,
15 Web taraması, Bireysel araştırma Türk Gıda Kodeksi Gıda Katkı Maddeleri Yönetmeliği Anlatım, Tartışma,
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

http://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/en/
Pomeranz, J. L. (2015). Food Law for Public Health.Oxford University Press. Retrieved from https://search.proquest.com
https://kms.kaysis.gov.tr/Home/Kurum/24308110
Kirchsteiger-Meier, E., & Baumgartner, T. (Eds.). (2014). Global Food Legislation: An Overview (1st ed.). John Wiley & Sons, Incorporated. ISBN: 9783527335558.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar. Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
3
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanının gerektirdiği düzeyde tıbbi ve fen bilimleri ile ilgili kuramsal ve uygulamalı bilgiye dayalı kavramları tanımlar
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Tıbbi ve fen bilimlerini baz alarak Beslenme ve Diyetetik alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri tanımlar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme Ve Diyetetik alanında bilgilerini kullanır.
2
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık faaliyetlerin yürütülmesinde bireysel veya ekip üyesi olarak sorumluluk alır.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanında edindiği ileri düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini yazılı ve sözlü olarak aktararak alanı ile ilgili konularda ilgili kişi ve kurumları bilgilendirir
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere uygun hareket eder.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 9 1 9
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 1 2 2
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 1 1 1
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 27 0 56
Genel Toplam 56
Toplam İş Yükü / 25.5 2,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 2,0