Kodu | Dersin Adı | Yarıyıl | Süresi(T+U) | Kredisi | AKTS Kredisi |
---|---|---|---|---|---|
BEY107 | MESLEKİ ORYANTASYON | 1 | 2 | 2 | 3 |
DERS BİLGİLERİ |
|
---|---|
Dersin Öğretim Dili : | Türkçe |
Dersin Düzeyi | LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü | Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli | - |
Dersin Koordinatörü | Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi | Öğr.Gör. ZEYNEP ŞEYDA BİLİM |
Ders Ön Koşulu | Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
|
---|---|
Amaç: | Beslenme ve diyetetik biliminin ve bölümününün tanıtımı, diyetisyenin temel ve mesleki özellikleri, görev ve yetkileri, çalışma alanları, meslek örgütleri ve çalışmaları, mesleki eğitim, uygulama standartları ve meslek etiği konularına ilişkin bilgilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: | Beslenme ve diyetetik bölümününün ve derslerinin tanıtımı, diyetisyenin temel ve mesleki özellikleri, görev ve yetkileri, çalışma alanları, beslenme, besin ve besin öğeleri ile ilgili temel kavramlar, dünden bugüne beslenme ve diyetetik biliminin gelişimi, ulusal ve uluslararası meslek örgütlerinin tanıtımı, Türkiye Diyetisyenler Derneği’nin kuruluşu ve çalışmaları, diyetisyenlik meslek etiği ve önemi, meslek ile ilgili temel bilgi kaynakları ve ulaşım yollarının tanıtımı, diyetisyenlikte kariyer sürecini içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
---|
Diyetisyenlerin çalışma alanlarını sınıflandırır. |
Diyetisyenlerin çalışma alanlarına göre görevlerini açıklar. |
Mesleğin eğitim standartlarını açıklar. |
Beslenme bilimi ile ilgili temel kavramları tanımlar. |
Dünden bugüne beslenme biliminin gelişimini yorumlar. |
Meslek örgütlerini listeler. |
Diyetisyenlik meslek etiğini özetler. |
Meslek ile ilgili temel bilgi kaynaklarını keşfeder. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
|||
---|---|---|---|
Hafta | Ön Hazırlık | Konular | Yöntem |
1 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Dünden Bugüne Beslenme ve Diyetetik Biliminin Gelişimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
2 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme ve Diyetetik Eğitim-Öğretimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
3 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenin Resmi Belgelerdeki Yeri, Tanımı, Görevleri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
4 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenlerin Çalışma Alanları, Besin ve Beslenme Alanında Bilgi ve Beceriler | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
5 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenin Temel ve Mesleki Özellikleri, Görev ve Yetkileri | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
6 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Türkiye Diyetisyenler Derneği'nin Kuruluşu ve Çalışmaları | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
7 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyenin Kariyer Süreci ve Zaman Yönetimi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Yetişkinlerin Beslenme Bakımı-Klinik Diyetisyen | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
10 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Toplum Diyetisyeni | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
11 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Diyetisyen ve Toplu Beslenme Sistemleri, Toplu Beslenme Sistemlerinde Yönetim, Organizasyon ve Liderlik | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
12 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Eğitmen Olarak Diyetisyen | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
13 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Etik Kavramı ve Meslek Etiği Diyetisyenlik Meslek Etiği ve Önemi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
14 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme ve Diyetetik Alanında Bilginin Güvenirliği Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
15 | Literatür tarama, Grup araştırması, Bireysel araştırma | Beslenme ile İlgili Temel Kavramlar ve Sağlıklı Beslenmenin Önemi | Anlatım, Tartışma, Bireysel çalışma |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
KAYNAKLAR |
---|
Tayfur M. (2014). Dünyada ve Türkiye’de Beslenme ve Diyetetik Eğitim- Öğretimi, Diyetisyenin Meslek Etiği. Hatiboğlu Yayıncılık. |
Tayfur M. (2014). Diyetisyenin Çalışma Rehberi. Hatiboğlu Yayıncılık. |
Beslenme ve Diyetetik Eğitimi Ulusal Çekirdek Eğitim Programı. https://www.yok.gov.tr/Documents/Kurumsal/egitim_ogretim_dairesi/Ulusal-cekirdek-egitimi-programlari/beslenme_ve_diyetetik.pdf |
https:// www.mevzuat.gov.tr/ |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
|||
---|---|---|---|
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi | Etkinlik Sayısı | Katkı Yüzdesi | Açıklama |
(0) Etkisiz | (1) En Düşük | (2) Düşük | (3) Orta | (4) İyi | (5) Çok İyi |
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Kuramsal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
|
5 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
|
4 |
BİLGİ | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Olgusal | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
|
2 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bilişsel | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
|
2 | |||||
2 |
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
|
4 |
BECERİLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Uygulamalı | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
|
1 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
|
1 | |||||
2 |
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
|
5 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenme Yetkinliği | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
|
4 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
İletişim ve Sosyal Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
|
2 | |||||
2 |
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
|
3 |
YETKİNLİKLER | |||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Alana Özgü Yetkinlik | |||||||
Program Yeterlilikleri/Çıktıları | Katkı Düzeyi | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
|
1 | |||||
2 |
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
|
1 | |||||
3 |
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
|
1 | |||||
4 |
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
|
1 | |||||
5 |
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
|
1 |
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
|||
---|---|---|---|
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü | |||
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri | Etkinlik(hafta sayısı) | Süresi(saat sayısı) | Toplam İş Yükü |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 2 | 2 | 4 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 2 | 2 | 4 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 1 | 1 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 3 | 3 |
Ara Sınav | 1 | 1 | 1 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 2 | 2 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 36 | 0 | 71 |
Genel Toplam | 71 | ||
Toplam İş Yükü / 25.5 | 2,8 | ||
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi | 3,0 |