Kodu |
Dersin Adı |
Yarıyıl |
Süresi(T+U) |
Kredisi |
AKTS Kredisi |
BEY145 |
BESLENME İLKELERİ VE UYGULAMALARI I |
1 |
6 |
4 |
6 |
DERS BİLGİLERİ |
Dersin Öğretim Dili : |
Türkçe |
Dersin Düzeyi |
LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey |
Dersin Türü |
Zorunlu |
Dersin Veriliş Şekli |
- |
Dersin Koordinatörü |
Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM |
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi |
Öğr.Gör. ZEYNEP ŞEYDA BİLİM |
Ders Ön Koşulu |
Yok |
AMAÇ VE İÇERİK |
Amaç: |
Beslenme ve sağlık ilişkisini inceleyerek, karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal yapısı, özellikleri, kaynakları, sindirimi, emilimi ve metabolizması, gereksinmeler, işleme-pişirme-saklama yöntemleri, bazı temel ve geleneksel yemek tarifelerinin beslenme ilkelerine uygun olarak düzenlenmesine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır. |
İçerik: |
Beslenme ve sağlık ilişkisi, yeterli ve dengeli beslenmede besin grupları ve besin öğelerinin önemi, karbonhidrat ve proteinlerin sağlıklı beslenmedeki önemi,
karbonhidrat ve proteinlerin kimyasal yapısı, özellikleri, sınıflandırılması,
karbonhidrat ve proteinlerin fonksiyonları, kaynakları, günlük gereksinimleri,
besinlerin satın almadan servisine kadar geçen aşamalarındaki değişiklikleri içermektedir. |
DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.) |
Özel durumlarda (hasta, yaşlı, çocuk vb) besinlerin hangi özelliğinden dolayı seçileceğini yorumlar. |
Özel durumlarda (hasta, yaşlı, çocuk vb) besinlerin pişirilme metodlarını seçer. |
Besinlerin özelliklerine göre pişirme yöntemlerini uygular. |
Besinlerin özelliklerine uygun saklama yöntemlerini seçer. |
Besinlerde pişirme ile oluşan değişiklerin insan sağlığı üzerindeki etkilerini gösterir. |
Çeşit ve besin ögeleri açısından besinlerin insan beslenmesindeki önemini açıklar. |
Karbonhidratların vücuttaki görevlerini açıklar. |
Proteinlerin vücuttaki görevlerini açıklar. |
Gıda gruplarının (tahıl ve tahıl ürünleri, et ve et ürünleri, süt ve süt ürünleri vb.) faydalarını açıklar. |
HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI |
Hafta |
Ön Hazırlık |
Konular |
Yöntem |
1 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Besin ve Beslenme |
Anlatım, Tartışma |
2 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Beslenme ve Sağlık |
Anlatım, Tartışma |
3 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Ölçüm Teknikleri |
Anlatım, Tartışma |
4 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Pişirme Teknikleri |
Anlatım, Tartışma |
5 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Karbonhidratlar |
Anlatım, Tartışma |
6 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Karbonhidratlar |
Uygulama |
7 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Tahıllar |
Anlatım, Tartışma |
8 |
- |
ARA SINAV |
- |
9 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Proteinler |
Anlatım, Tartışma |
10 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Proteinler |
Anlatım, Tartışma |
11 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Yumurtalar |
Uygulama |
12 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Et-Tavuk-Balık |
Uygulama |
13 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Süt ve Süt Ürünleri |
Uygulama |
14 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Kurubaklagiller |
Uygulama |
15 |
Literatür tarama, Bireysel araştırma. |
Kurubaklagiller |
Anlatım, Tartışma |
16 |
- |
FİNAL |
- |
17 |
- |
FİNAL |
- |
KAYNAKLAR |
Smolin L, Grosvenor M. Nutrition, science and applications, Wiley, 4th edition. |
Baysal A. (2018). Diyet El kitabı. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi |
Türkiye Beslenme Rehberi TÜBER 2019, T.C. Sağlık Bakanlığı Yayın No: 1031, Ankara |
Şanlıer N, Ulusoy HG, Ceyhun Sezgin A. Beslenme İlkeleri Laboratuvar Uygulamaları, Vize Yayıncılık, 2019. |
İnanç N. Beslenme İlkeleri I, Hedef Yayıncılık, 2022. |
ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME |
Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi |
Etkinlik Sayısı |
Katkı Yüzdesi |
Açıklama |
(0) Etkisiz |
(1) En Düşük |
(2) Düşük |
(3) Orta |
(4) İyi |
(5) Çok İyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI
BİLGİ |
Kuramsal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
|
|
|
|
|
4 |
|
BİLGİ |
Olgusal |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
|
|
|
|
3 |
|
|
BECERİLER |
Bilişsel |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
|
|
1 |
|
|
|
|
2 |
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
|
|
|
|
|
|
5 |
BECERİLER |
Uygulamalı |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
|
|
|
|
|
|
5 |
YETKİNLİKLER |
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
|
|
|
|
|
|
5 |
2 |
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
|
|
1 |
|
|
|
|
YETKİNLİKLER |
Öğrenme Yetkinliği |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
|
|
|
|
3 |
|
|
YETKİNLİKLER |
İletişim ve Sosyal Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
|
|
|
|
3 |
|
|
2 |
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
|
|
|
|
|
4 |
|
YETKİNLİKLER |
Alana Özgü Yetkinlik |
|
Program Yeterlilikleri/Çıktıları |
Katkı Düzeyi |
0 |
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
1 |
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
|
|
|
2 |
|
|
|
2 |
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
|
0 |
|
|
|
|
|
3 |
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
|
0 |
|
|
|
|
|
4 |
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
|
0 |
|
|
|
|
|
5 |
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
|
0 |
|
|
|
|
|
DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü |
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri |
Etkinlik(hafta sayısı) |
Süresi(saat sayısı) |
Toplam İş Yükü |
Ders |
14 |
2 |
28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme |
14 |
1 |
14 |
Arazi Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Grup Çalışması / Ödevi |
0 |
0 |
0 |
Laboratuvar |
14 |
4 |
56 |
Okuma |
0 |
0 |
0 |
Ödev |
0 |
0 |
0 |
Proje Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Seminer |
0 |
0 |
0 |
Staj |
0 |
0 |
0 |
Teknik Gezi |
0 |
0 |
0 |
Web Tab. Öğrenme |
0 |
0 |
0 |
Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Yerinde Uygulama |
0 |
0 |
0 |
Mesleki Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Sosyal Faaliyet |
0 |
0 |
0 |
Tez Hazırlama |
0 |
0 |
0 |
Alan Çalışması |
0 |
0 |
0 |
Rapor Yazma |
0 |
0 |
0 |
Final Sınavı |
1 |
1 |
1 |
Final Sınavı Hazırlığı |
14 |
3 |
42 |
Ara Sınav |
1 |
1 |
1 |
Ara Sınav Hazırlığı |
7 |
1 |
7 |
Kısa Sınav |
0 |
0 |
0 |
Kısa Sınav Hazırlığı |
0 |
0 |
0 |
TOPLAM |
65 |
0 |
149 |
|
Genel Toplam |
149 |
|
|
Toplam İş Yükü / 25.5 |
5,8 |
|
|
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi |
6,0 |
|