TR EN

TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ I DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY341 TOPLU BESLENME SİSTEMLERİ I 5 3 3 4

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Tüm gruplara uygun, tüketilebilir, yüksek hijyenik kalite ve besin değeri içeren, yeterli ve dengeli menülerle ekonomik toplu beslenme hizmeti verme ilkelerine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Toplu beslenme ve önemi, toplu beslenme sistem tipleri/ yeni üretim sistemleri, yönetim ve organizasyon, mutfak/yemekhane planlama, kullanılan araç gereçler, menü yönetimi ve denetimi, standart yemek tarifeleri ve denetimi.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Toplu beslenme sistemlerinin tarihçesini, tanımını ve önemini açıklar.
Ticari nitelikli işletmeleri tanımlar.
Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyonun önemini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde personel yönetimini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde fiziki koşulları açıklar ve mutfak planlamasını anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde kullanılan araç ve gereçleri tanımlar.
Menü planlama ilkelerini açıklar.
Standart tarife geliştirme/menü zenginleştirme ilkelerini açıklar.
Toplu beslenme sistemlerinde satın alma- hammadde seçim ve kabul kriterlerini anlatır.
Toplu beslenme sistemlerinde teslim alma, depolama ve stok yönetimini anlatır.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Toplu Beslenme Sistemlerine Giriş Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Ticari Nitelikli İşletmeler Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon/stratejik yönetim I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Toplu beslenme sistemlerinde yönetim ve organizasyon/stratejik yönetim II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Personel Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Fiziki koşullar-Mutfak Planlama Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Araç Gereçler Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Menü Planlama İlkeleri I Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Menü Planlama İlkeleri II Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Farklı Gruplar İçin Menü Planlama İlkeleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Standart Tarife Geliştirme Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Satın Alma -Hammadde seçimi ve kabul kriterleri Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Teslim Alma, Depolama ve Stok Yönetimi Anlatım, Tartışma, Grup Çalışması
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Beyhan, Y. (2022). Toplu Beslenme Yapılan Kurumlarda Yönetim ve Organizasyonu. Ankara Nobel Tıp Kitabevi.
Beyhan, Y. (1993). Hızlı Hazır Yemek (Fast-food) Yemek Sistemi. Türkiye Diyetisyenler Derneği Yayınları; 6.
Merdol, T. K. (2003). Standart yemek tarifeleri: toplu beslenme yapılan kurumlar için. Ankara: Hatipoğlu Yayınevi.
Baysal, A., & Kutluay, M. (2009). Yemek Planlama Kuralları ve Yıllık Yemek Listeleri. Ankara: Hatipoğlu yayınevi. Prof.Dr. Ayşe Baysal, Prof.Dr. Türkan Kutluay Merdol

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
5
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
3
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
4
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
4
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
4
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
5
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
0
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
3
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
0
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
0
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 3 42
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 37 0 100
Genel Toplam 100
Toplam İş Yükü / 25.5 3,9
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 4,0