TR EN

BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY242 BESİN KİMYASI VE ANALİZLERİ II 4 5 4 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Gıda gruplarının kimyasal yapıları ve bunların işlenmesi, taşınması ve depolanması sırasındaki değişimlerie ilgili, gıda endüstrisinde kullanılan enzimler ile ilgili, fonksiyonel gıdalar ve kimyasal bulaşanlar ve kimyasal kalite kontrol analizlerine ilişkin bilgi ve becerilerin kazandırılması amaçlanmaktadır.
İçerik: Besin kalitesini etkileyen etmenlerin değerlendirilmesinde kullanılan yöntemler, fonksiyonel besinler, probiyotikler ve prebiyotikler, genetik modifiye besinler, sebze ve meyveler, yumurta, süt ve süt ürünleri, et ve ürünleri, tahıllar, renk ve aroma bileşenleri besin kalitesi kavramı ve besin kalitesini değerlendirme yöntemleri tarmak, besinlerde meydana gelen kimyasal reaksiyonlar, besinlerdeki biyoaktif bileşenler ve sağlık üzerine olan etkileri.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Doğal pigmentlerin ve renklendiricilerin yapı ve özelliklerini tanımlar.
Gıda katkı maddelerinin gıda kalitesi ve güvenliği üzerindeki etkilerini tartışır.
Gıda endüstrisinde kullanılan enzimlere örnek gösterir.
Gıdaların işlenmesi sürecinde besinlerde meydana gelen önemli kimyasal reaksiyonları açıklar.
Besin gruplarının kimyasal özelliklerini açıklar.
Fonksiyonel besinlerin sağlık üzerine etkilerini açıklar.
Gıda katkı maddelerini sınıflandırır.
Besinlerin kimyasal analizlerinde kullanılan temel laboratuvar tekniklerini uygular.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besin kimyası ve analizleri II dersine giriş Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Enzimlerin yapısı, sınıflandırılması ve gıda endüstrisinde kullanım alanları Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Et ve et ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Yumurta kimyası Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Süt ve süt ürünlerinin özellikleri ve fonksiyonları Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Tahıl ve kuru baklagillerin özellikleri ve fonksiyonları Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besinlerde bulunan doğal renk ve tat maddeleri Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besin katkı maddeleri; gıda boyaları, koruyucu maddeler vb. Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besinlerde bulunan toksik öğeler Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Fonksiyonel besinler; prebiyotikler ve probiyotikler Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Fonksiyonel besinler; fitokimyasal içeren besinler Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Genetiği değiştirilmiş gıdalar Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Çay, kahve, kakao ve çikolatanın özellikleri ve fonksiyonları Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Genel tekrar Anlatım, Tartışma, Laboratuvar, Grup Çalışması, Web tabanlı öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

Demirci M. (2008). Gıda Kimyası, 4.baskı. Onur Grafik, İstanbul.
Bilişli A. (2015). Gıda Kimyası, 3.baskı. Sidas Yayıncılık, İzmir.

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
3
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
4
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
2
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
2
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
2
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
4
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
5
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
5
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
4
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
4
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
5
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
0
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
0
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
0
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
0

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 3 42
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 14 1 14
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 14 1 14
Laboratuvar 14 2 28
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 0 0 0
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 14 1 14
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 12 1 12
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 1 7
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 91 0 133
Genel Toplam 133
Toplam İş Yükü / 25.5 5,2
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0