TR EN

YETİŞKİN HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ VE UYGULAMALARI II DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Kodu Dersin Adı Yarıyıl Süresi(T+U) Kredisi AKTS Kredisi
BEY346 YETİŞKİN HASTALIKLARINDA BESLENME TEDAVİSİ VE UYGULAMALARI II 6 4 3 5

DERS BİLGİLERİ

Dersin Öğretim Dili : Türkçe
Dersin Düzeyi LİSANS, TYY: + 6.Düzey, EQF-LLL: 6.Düzey, QF-EHEA: 1.Düzey
Dersin Türü Zorunlu
Dersin Veriliş Şekli -
Dersin Koordinatörü Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi HATİCE MERVE BAYRAM
Ders Ön Koşulu Yok

AMAÇ VE İÇERİK

Amaç: Farklı hastalıklarda uygulanacak tıbbi diyet tedavisinin öğrencilere aktarılmasıdır.
İçerik: Karaciğer, pankreas, safra kesesi hastalıkları, bariatrik cerrahi, böbrek hastalıkları, enteral ve parenteral beslenme, solunum sistemi hastlaıkları, kanser, malnütrisyon, yara ve yanık, enfeksiyon hastalıkları, nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar ile besin alerjileri ve intöleransında tıbbi beslenme tedavisi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

DERSİN ÖĞRENME ÇIKTILARI (Öğrenciler, bu dersi başarı ile tamamladıklarında aşağıda belirtilen bilgi, beceri ve/veya yetkinlikleri gösterirler.)

Yetişkinlerde karaciğer, pankreas ve safra kesesi hastalıklarını ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde bariatrik cerrahiyi ve bu hastalarda tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde böbrek hastalıklarını ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde enteral beslenmeyi açıklar.
Yetişkinlerde parenteral beslenmeyi açıklar.
Yetişkinlerde solunum hastalıklarını ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde kanser ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar
Yetişkinlerde malnütrisyon, yara ve yanıkta tıbbi beslenme tedavisini açıklar.
Yetişkinlerde enfeksiyon hastalıkları ve AİDS’te tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde nörolojik ve psikiyatrik hastalıklar ve tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Yetişkinlerde besin alerjileri ve intoleranslarda tıbbi beslenme tedavisi yaklaşımlarını açıklar.
Test diyetleri açıklar.

HAFTALIK DERS KONULARI VE ÖNGÖRÜLEN HAZIRLIK ÇALIŞMALARI

Hafta Ön Hazırlık Konular Yöntem
1 Literatür tarama, Bireysel araştırma Karaciğer, pankreas ve safra kesesi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
2 Literatür tarama, Bireysel araştırma Bariatrik cerrahi ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
3 Literatür tarama, Bireysel araştırma Böbrek hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
4 Literatür tarama, Bireysel araştırma Böbrek hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
5 Literatür tarama, Bireysel araştırma Enteral Beslenme Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
6 Literatür tarama, Bireysel araştırma Parenteral Beslenme Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
7 Literatür tarama, Bireysel araştırma Solunum sistemi hastalıkları ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
8 - ARA SINAV -
9 Literatür tarama, Bireysel araştırma Kanser ve tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
10 Literatür tarama, Bireysel araştırma Malnütrisyon, yara ve yanıkta tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
11 Literatür tarama, Bireysel araştırma Enfeksiyon hastalıkları ve AİDS Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
12 Literatür tarama, Bireysel araştırma Nörolojik ve psikiyatrik hastalıklarda tıbbi beslenme tedavisi Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
13 Literatür tarama, Bireysel araştırma Besin Alerjileri ve intolerans Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
14 Literatür tarama, Bireysel araştırma Test diyetleri Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
15 Literatür tarama, Bireysel araştırma Tıbbi beslenme tedavisi uygulamaları Anlatım, Örnek Olay, Probleme dayalı öğrenme
16 - FİNAL -
17 - FİNAL -

KAYNAKLAR

ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME

Yarıyıl İçi Yapılan Çalışmaların Ölçme ve Değerlendirmesi Etkinlik Sayısı Katkı Yüzdesi Açıklama
(0) Etkisiz (1) En Düşük (2) Düşük (3) Orta (4) İyi (5) Çok İyi
0 1 2 3 4 5

DERSİN PROGRAM ÖĞRENME ÇIKTILARINA KATKISI

BİLGİ
Kuramsal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Özellikle insan, çevre ve besin arasındaki ilişkiyi inceleyen, Beslenme ve Diyetetik uygulama biliminin temelini oluşturan tüm disiplinler ile ilgili bilgiyi değerlendirir.
5
2
Beslenme ve Diyetetik alanındaki güncel bilgi ve uygulamaları tanımlar.
5
BİLGİ
Olgusal
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanında bilgi edinme ve bilgi verme sürecinde güncel teknolojik kaynakları kullanır.
5
BECERİLER
Bilişsel
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenmeyle ilintili genel sağlık sorunlarını belirler.
5
2
Beslenme ve Diyetetik uygulamalarını, bu alandaki bilgi birikimini kullanarak açıklar.
4
BECERİLER
Uygulamalı
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgilerin kullanımında yasal ve etik ilkeleri uygular.
1
YETKİNLİKLER
Bağımsız Çalışabilme ve Sorumluluk Alabilme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanındaki bilgi ve becerileri uygular.
3
2
Diyetisyenlik mesleğini etkileyen plan, politika, yasa, yönetmelik ve mevzuatları takip eder.
3
YETKİNLİKLER
Öğrenme Yetkinliği
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Beslenme ve Diyetetik alanı ile ilgili bilgileri eleştirel bir bakış açısı ile değerlendirir.
3
YETKİNLİKLER
İletişim ve Sosyal Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Yeterli düzeyde yabancı dil bilgisi ile Beslenme ve Diyetetik alanında yeni gelişmeleri takip eder.
2
2
Bireyler arası yazılı ve sözlü etkin iletişim kurar.
2
YETKİNLİKLER
Alana Özgü Yetkinlik
Program Yeterlilikleri/Çıktıları Katkı Düzeyi
0 1 2 3 4 5
1
Üretim-tüketim zincirinde birey ve toplumun besin kalitesine etki eden etmenleri değerlendirir.
0
2
Danışanların sağlık, sosyal ve çevre durumları ile ilgili sorunlarına cevap verir.
5
3
Danışanların beslenme durumlarını değerlendirir.
5
4
Danışanların klinik bulgularını beslenme açısından yorumlar.
5
5
Danışana özgü beslenme tedavileri planlar.
5

DERSİN İŞ YÜKÜ VE AKTS KREDİSİ

Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri İş Yükü
Öğrenme-Öğretme Etkinlikleri Etkinlik(hafta sayısı) Süresi(saat sayısı) Toplam İş Yükü
Ders 14 2 28
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme 0 0 0
Arazi Çalışması 0 0 0
Grup Çalışması / Ödevi 0 0 0
Laboratuvar 0 0 0
Okuma 0 0 0
Ödev 0 0 0
Proje Hazırlama 0 0 0
Seminer 0 0 0
Staj 0 0 0
Teknik Gezi 0 0 0
Web Tab. Öğrenme 0 0 0
Uygulama 14 2 28
Yerinde Uygulama 0 0 0
Mesleki Faaliyet 0 0 0
Sosyal Faaliyet 0 0 0
Tez Hazırlama 0 0 0
Alan Çalışması 0 0 0
Rapor Yazma 0 0 0
Final Sınavı 1 1 1
Final Sınavı Hazırlığı 14 4 56
Ara Sınav 1 1 1
Ara Sınav Hazırlığı 7 2 14
Kısa Sınav 0 0 0
Kısa Sınav Hazırlığı 0 0 0
TOPLAM 51 0 128
Genel Toplam 128
Toplam İş Yükü / 25.5 5
Dersin AKTS(ECTS) Kredisi 5,0