MATEMATİK DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Doç.Dr. MUSTAFA ÇANAKÇIOĞLU
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Dr.Öğr.Üyesi BEDİA MERİH ÖZÇETİN

Amaç: Bu dersle öğrencilere matematikle ilgili temel kavramları hakkında bilgi verilmesi ve matematiğin öneminin ve analitik düşünce kavramının öğretilmesi amaçlanmaktadır.
İçerik: Bu ders, doğal sayılar kümesi, tamsayılar kümesi, rasyonel sayılar kümesi, gerçel sayılar kümesi ve özellikleri, İkinci dereceden denklem ve eşitsizlikler, doğrunun analitik incelenmesi, çemberin analitik incelenmesi ve ilgili uygulamalar, fonksiyon kavramı, polinomlar, rasyonel fonksiyonlar, trigonometrik fonksiyonlar, hiperbolik fonksiyonlar, üstel ve logaritmik fonksiyonlar ve bunların terslerinden oluşan elemanter fonksiyonlar, fonksiyonların grafikleri, Tümevarım ilkesi, toplam ve çarpım sembolü özellikleri, dizi ve serilerle ilgili temel kavramlar, karmaşık sayılar ve özellikleri konularını içermektedir.

Ekonomik problemlerin matematiksel modellerini kurar.
Matematiksel kullanım ve iktisadi çözümleme arasındaki bağlantıyı değerlendirir.
Matematik teknikleri iktisadi problemlere uygular.
İktisat uygulamaları için gerekli değişkenleri analiz eder.

1 - Kümeler ve Küme İşlemleri Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
2 Kitap okuma Sayı Kümeleri, Aralık Kavramı, Mutlak Değer Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
3 Kitap okuma Polinom Fonksiyonunun Tanımı, Birinci Dereceden Polinom Fonksiyonlarının İncelenmesi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
4 Kitap okuma İkinci Dereceden Polinom Fonksiyonlarının İncelenmesi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
5 Kitap okuma Birinci Dereceden ve İkinci Dereceden Eşitsizliklerin Çözümü Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
6 Kitap okuma Üstel ve Logaritmik Fonksiyonlar Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
7 Kitap okuma Üstel ve Logaritmik Fonksiyonların Uygulamaları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
9 Kitap okuma Limit ve Süreklilik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
10 Kitap okuma Türev Kavramı ve Türevin Uygulamaları Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
11 Kitap okuma Matrisler ve Matris Üzerinde Yapılan İşlemler Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
12 Kitap okuma Doğrusal Denklem Sistemlerinin Çözümü Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
13 Kitap okuma Çok Değişkenli Fonksiyonlar, Kısmi Türev Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
14 Kitap okuma Türev Piyasa Dengesi, Başabaş Analizi Anlatım, Soru Cevap, Tartışma
15 Kitap okuma Marjinal Analiz ve Esneklik Anlatım, Soru Cevap, Tartışma

1.Mehmet PEKKAYA, İşletme ve İktisat için Genel Matematik ve Matematiksel Yöntemler, Ekin Basım Yayın, İstanbul 2014.
2.Keith DEVLIN, Introduction to Mathematical Thinking, First Published, CA July 2012.
3.Prof. Dr. Sinan Çevik, Öğr. Gör. Engin Bozacı, Genel Matematik I, 7. Basım, Nobel, 2012

Elektronik ticaret ile ilgili temel bilgileri öğrenir.
Proje ve risk yönetim becerisi; girişimciliğin, yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınmanın önemi hakkında farkındalık kazanır.
Dijital pazarlamayı öğrenerek, yeni nesil pazarlama stratejilerini takip eder.
Elektronik ticaret ile bilgi ve iletişim teknolojileri arasındaki ilişkiyi doğru bir biçimde ilişkilendirir.
Alanıyla ilgili bilgi ve becerileri toplumsal ve etik sorumluluklarını da göz önünde tutarak uygular.
Yaşam boyu öğrenmeyi ilke edinerek, bilim ve teknolojideki gelişmeleri araştırır ve kendisini sürekli yenileyebilmenin önemini kavrar.
Web ve grafik tasarımı ile ilgili beceri kazanır.
Dijital araçları etkin bir biçimde kullanmayı öğrenerek, yenilikçi işler ortaya koyabilme yeteneğine sahip olur.
Aldığı ortak fakülte dersleri ışığında dünyadaki gelişmeleri entelektüel bir perspektiften değerlendirir.
Güncel e-ticaret ortamını analiz eder.

Toplam İş Yükü / 25.5 6