UÇUŞ MEKANİĞİ DERS TANITIM VE UYGULAMA BİLGİLERİ

Dersin Türü Zorunlu
Dersin Koordinatörü Prof.Dr. AHMET CİHAT BAYTAŞ
Dersi Veren Öğretim Üyesi/Öğretim Görevlisi Prof.Dr. OSMAN ERGÜVEN VATANDAŞ

Amaç: 1.Uçak aerodinamiği, itki sistemleri ve hareket denklemleri hakkında temel kavramların öğrencilere aktarılması. 2.Öğrencilerin uçuşun tüm evreleri için uçak performansını analitik olarak hesaplayabilmesi 3.Öğrencilerin yazılı, sözlü ve grafiksel iletişim kabiliyetlerini kazanması.
İçerik: Uçak üzerine gelen kuvvetler ve altsistemler: Atmosfer özellikleri, aerodinamik kuvvetler, itki altsistemleri. Turbojet uçaklar: Düşey düzlemdeyatay uçuş, İlgili denklemler, yatay uçuş, tavan irtifası, menzil, havada en uzun süre kalma . Düsey düzlemdeki diğer uçuşlar: Kalkış ve iniş, tımanma uçuşu, güç kullanmadan süzülüş. Yatay düzlemde dönüş uçuşu: ilgili denklemler, maksimum yük katsayısı, yatış açısı, dönüş oranı ve dönüş yarıçapı. Piston pervaneli uçaklar: Düşey düzlemdeki uçuşlar, ilgili denklemler, yatay uçuş ve tavan irtifası, en iyi menzil, havada en uzun süre kalma. Diğer uçuşlar: Kalkış ve iniş, tırmanma uçuşu, dönüş uçuşu, turboproplar ve turbofanlar. Mach sayısı, uçuş ve manevra zarfları, rüzgarın performans üzerindeki etkisi.

Temel aerodinamik bilgilerini uçak performans analizi için kullanmak
Uçak performans tayininde problem çözümleri tartışmak
Uçak performans hesaplamalarında excell ve matlab gibi yardımcı araçlar kullanmak
Uçak performans analizinde kullanacak kadar itki sistemleri hakkında bilgi sahibi olmak
Uçağın statik kararlılık şartlarını oluşturmak
Farklı uçuş tiplerine göre matematiksel modeller geliştirmek

1 - Giriş: Temel aerodinamik, standart atmosfer, kanat profilleri, kanat taşıma ve sürüklemesi, hava hızları -
2 - Uçak üzerine gelen kuvvetler ve Alt sistemler: Aerodinamik kuvvetler ve itki alt sistemleri. -
3 - Turbojetler-Düşey düzlemde yatay uçuş: Hareket denklemleri, yatay uçuş, tavan irtifası. -
4 - Turbojetler-Düşey düzlemde yatay uçuş: Hareket denklemleri, yatay uçuş, tavan irtifası. -
5 - Yatay uçuş en iyi menzili ve havada maksimum kalma süresi. -
6 - Kalkış ve iniş. -
7 - Tırmanma uçuşu. -
9 - Maksimum hız ile, maksimum açı ile ve minimum yakıt harcaması ile tırmanma uçuşları. -
10 - Süzülüş uçuşu. -
11 - Yatay düzlemde dönüş uçuşu: Hareket denklemleri, maksimum yük katsayısı, yatış açısı, dönüş oranı ve dönüş yarıçap -
12 - Maksimum yük katsayısı ile, maksimum hız ile ve minimum dönüş yarıçapı ile dönüş uçuşları. -
13 - Piston pervaneli uçaklar için uçuş performansı: Hareket denklemleri, yatay uçuş ve tavan irtifası özellikleri ,en iyi menzil ve havada maksimum kalma süresi. Uçuş ve manevra zarfları. -
14 - Uçuş statik kararlılığı ve kontrolü: Hücum açısı, yana kayma açısı, yuvarlanma, yunuslama ve sapma kontrolleri. -
15 - Uzunlamasına sabit ve serbest dümen statik kararlılığı.Yönlemesine statik kararlılık. -

John D. Anderson, 1999, Aircraft Performance and Design, McGraw- Hill, ISBN:978007001971.
Hale, F.J., 1984, Introduction to Aircraft Performance, Selection and Design, John Wiley & Sons, Inc., ISBN:978047107885.

Matematik, fen bilimleri ve mühendislik bilgilerini uygulayabilme becerisi.
Matematik, fen bilimleri ve mühendislik bilgilerini uygulayabilme becerisi.
Deney tasarlama, deney yapma, veri toplama, sonuçları analiz etme ve yorumlama becerisi.
Bir sistemi, ürünü veya süreci ekonomik, çevre, sosyal, politik, etik, sağlık ve güvenlik, yapılabilirlik ve surdürebilirlik gibi gerçekçi kısıtlar ve koşullar altında, belirli gereksinimleri karşılayacak şekilde tasarlama becerisi.
Farklı disiplinli takımlarda çalışabilme becerisi
Mühendislik problemini belirleme, formüle etme ve çözme becerisi
Mesleki ve etik sorumluluklara sahip olma bilinci.
Etkin sözlü ve yazılı iletişim kurabilme becerisi.
Mühendislik çözümlerinin küresel ve toplumsal boyutlarda etkisini kavramak için geniş kapsamlı bir eğitime sahip olma özelliği.
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilinci ve bunu yapabilme becerisi.
Güncel/çağdaş konulara ilişkin bilgi sahibi olma özelliği.
Mühendislik uygulamaları için gerekli teknikleri, çağdaş mühendislik ve hesaplama donanımlarını kullanabilme becerisi.

Toplam İş Yükü / 25.5 4,9