TR EN

General Information

Aim of the Program

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programının amacı; öğrencilere teorik derslerin yanında meslekleri ile ilgili olan uygulamalı dersleri de vererek basın yayın kuruluşlarında, kendi stüdyosunda, sinema ve reklam sektöründe fotoğrafçı veya kameraman olarak çalışacak mesleki teknik eleman yetiştirmektir.

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programında okumak isteyenlerin renkleri ve şekilleri algılama yeteneklerinin yüksek olması ve estetik görüş sahibi olmaları, kamera çekimi yapmaya ilgili olması, kamerayla çekim yaparken hazırlık aşamasında neler yapılması gerektiği, ayarlarının yapılarak çekime hazır hale getirmek hakkında bilgili ve ilgili olması beklenir.

 

Target of the Program

Fotoğrafçılık ve Kameramanlık Programını başarıyla tamamlayanlara “Fotoğraf Teknikeri”, “Kameraman veya Kamera Teknikeri” unvanı verilir. Fotoğraf teknikeri fotoğrafı çekilecek cismin ışık durumuna göre, konumunu belirler; çekilen fotoğrafı eski sistemde kimyasal maddelerle banyo eder; fotoğrafı karta basar, üzerinde gerekli düzeltmeleri yapar, yeni sisteme göre ise dijital ortama aktarıldıktan sonra fotoğraflar gerekli photoshop gibi programlarda düzenlenerek basıma hazır hale getirilir. Kameramanlık alanına yönelecek öğrencilerin kamera ile çekim yapmaya başlamadan önce kameranın gerekli ayarları olan beyaz ayarı, ışık değerlerini ve kamera kurulumunu öğrenerek bunlara göre çekimleri yaparak programı, haberi ve çekilen filmleri vb. hatasız yapılmasını sağlayarak hazır hale getirir.

 

Career Opportunities

Özel ve kamu kuruluşlarının halkla ilişkiler ve tanıtım departmanları, tüm bakanlıkların özel kalem ve halkla ilişkiler alanlarında reklam ajansları, tanıtım ofisleri

Working Places

Fotoğraf teknikerleri matbaalarda, basında, grafik ve reklam şirketlerinde özel ve resmi televizyon kuruluşlarında görev alabilirler, isterlerse mesleği ile ilgili özel işyeri açabilirler. Kameramanlık mesleğini seçen kişiler ise herhangi bir film şirketinde, stüdyolarda, özel günlerde çekimler yaparak kendi mesleğini icra edebilir bu alanda ilerleyebilir.

 

Programmes allowing Horizontal Transfer

ÖSYM’nin YGS 4 puan türüne göre aynı puan türünden bütün programlara yatay geçiş yapılabilir.

 

Programmes allowing Vertical Transfer

Basın ve Yayın, Film Tasarımı, Fotoğraf, Fotoğraf ve Video, Gazetecilik, Görsel İletişim, Görsel İletişim Tasarımı, Görsel Sanatlar ve Görsel İletişim Tasarımı, Grafik, Grafik Sanatlar ve Grafik Tasarımı, Grafik Sanatları, Grafik Tasarım, Grafik Tasarımı, İletişim, İletişim Bilimleri, İletişim Sanatları, İletişim Tasarımı, İletişim ve Tasarım, Medya ve İletişim, Medya ve İletişim Sistemleri, Radyo ve Televizyon, Radyo, Televizyon ve Sinema, Sinema ve Televizyon, Televizyon, Haberciliği ve Programcılığı, Yeni Medya.