TR EN

General Information

Aim of the Program

Moda Tasarımı Programı, öğrencilerine sürekli gelişen ve kendini yenileyen hazır giyim ve moda sektörünün gereksinimlerine uygun nitelikler kazandırarak; bilimsel düşünceleri estetik ve çağdaş bir şekilde tasarıma dönüştürebilen, aynı zamanda kalıbını çıkararak üretebilen ve alanıyla ilgili her türlü teknolojik, sanatsal, kültürel gelişmeye hâkim tasarımcılar, modelistler yetiştirmeyi amaçlamaktadır.

 

 

 

Target of the Program

Moda Tasarımı Programında, sanat ve tasarım alanında gerekli bilgilerin edinilmesinin yanı sıra; öğrencilere kalıp, dikim ve üretim becerilerinin kazandırılması hedeflenmektedir. Moda sektörünün her alanında iş imkanı bulabilmeleri, kendilerini geliştirebilmeleri veya kendi markalarını oluşturabilmeleri üzere öğrencilerimize elde, bilgisayarda çizim ve kalıp dersleri; tasarladıkları giysileri hayata geçirebilmeleri için üretim dersleri; üretirken tasarıma uygun seçilmesi gereken kumaş, aksesuar, malzeme bilgilerini edinebileceği tekstil teknolojisi dersleri; ürettiğini hem sözel hem de kreatif anlamda ifade edebileceği moda pazarlama dersleri verilerek, tasarımcı kimliğini geliştirmeyi başarmış olan geleceğin moda tasarımcılarının yetiştirilmesi amaçlanmıştır.  Ayrıca öğrencilere dönemin moda trendlerini yakından tanımalarına fırsat verecek trend seminerleri, fuarlar, workshoplar ve sergiler gibi etkinlikler düzenlenerek; öğrencilerin aldığı eğitimin yanı sıra sektördeki yenilikleri takip etmeleri sağlanmaktadır. Öğrenciler, eğitim süreci boyunca edindikleri mesleki eğitim ile tekstil sektöründe alanın gerektirdiği iş imkânlarını bulabilmekte; kişisel yetenek ve ilgilerini destekleyen Moda Tasarımı Programı ile alanını destekleyici farklı departmanlarda da istihdam edilebilmektedirler.


.

 

Career Opportunities

Moda Tasarımı Programından mezun olan öğrencilerimiz; sektörde moda tasarımcısı (stilist), kalıp uzmanı (modelist), aksesuar tasarımcısı, tekstil tasarımcısı (desen, kumaş tasarımcısı), ürün ve marka sorumlusu, koleksiyon planlama, satın alma uzmanı, üretim planlama, kalite kontrol sorumlusu olarak görev alabilir ya da kendi atölyelerini ve moda evlerini açarak kişiye özel giysi tasarımı yapabilir, üretebilirler. Ayrıca kendi alanına ek olarak; moda dergileri için moda editörlüğü, moda fotoğrafçılığı, moda ve stil danışmanlığında bulunabilirler. Mağazacılık sektörü için moda pazarlamacı ve görsel/vitrin düzenleme sorumlusu; online mağazacılık için ise kategori sorumlusu, sahne sanatları sektöründe kostüm tasarımcısı olarak da görev alabilirler. Ayrıca bir ya da daha fazla firma için serbest tasarımcı (freelance) olarak koleksiyonlar hazırlayabilme fırsatına da sahiptirler.

 

 

Future of the Department

Teknolojik gelişmeler hazır giyim ve moda sektörünün dinamik yapısına hız kazandırıyor. Özellikle hızlı moda kavramı ve tüketicilerin değişim,çeşitlilik arayışı ile koleksiyonlar kısa sürede hızla yenileniyor. Bu hızlı üretim ortamında yeni-farklı tasarımlar yapabilecek tasarımcılara, bu tasarımların üretiminde kalıplarının oluşturulması için modelistlere ihityaç duyuluyor. Hazır giyim sektörü Türkiye'nin önemli ihracat alanlarından birisidir, bu sektörde istihdam alanları oldukça geniştir. 

Who Should Choose

Moda sektörünün dinamik yapısı gereği kendini her alanda geliştirmeye açık; yeniliğe, trendlere odaklı; araştırmacı ve analiz yeteneği olan; analitik düşünebilen; düşüncelerini görselleştirebilen, ürüne dönüştürebilen; rekabeti seven lider ruhlu; yaratıcı, özgün tasarımlar üretecek olan, modaya liderlik edebilecek kişiler için uygun tercih olabilir. 

Working Places

Hazir Giyim Sektörü, Özel İşletmeler, Moda Evleri, Tekstil İhracat Firmalari, Tekstil Fabrikalari ve Atölyeleri, 

Programmes allowing Horizontal Transfer

Programımızın öğrencileri aşağıdaki programlara yatay geçiş yapabilmektedir.

  • Moda Tasarımı
  • Moda Yönetimi
  • Giyim Üretim Teknolojisi
  • Ayakkabı Tasarım ve Üretimi
  • Tekstil Teknolojisi
  • Tekstil ve Halı Makineleri
  • Geleneksel Tekstillerin Korunması ve Restorasyonu gibi porgramlara yatay geçiş yapabilmektedir.

Programmes allowing Vertical Transfer

Programımızdan mezun olan öğrencilerimiz, Dikey Geçiş Sınavı (DGS) ile aşağıdaki bölümlere dikey geçiş yapabilmektedir:

  • Moda Tasarımı
  • Moda ve Tekstil Tasarımı
  • Tekstil Tasarım
  • Tekstil ve Moda Tasarımı
  • Tekstil Mühendisliği