Code | Name of the Course Unit | Semester | In-Class Hours (T+P) | Credit | ECTS Credit |
---|---|---|---|---|---|
MAT111 | MATHS | 1 | 2 | 2 | 3 |
GENERAL INFORMATION |
|
---|---|
Language of Instruction : | Türkçe |
Level of the Course Unit : | ÖNLİSANS, TYY: + 5.Düzey, EQF-LLL: 5.Düzey, QF-EHEA: Kısa Düzey |
Type of the Course : | Zorunlu |
Mode of Delivery of the Course Unit | - |
Coordinator of the Course Unit | Dr.Öğr.Üyesi NEGİN AZARABADİ |
Instructor(s) of the Course Unit | Öğr.Gör. ALEYNA ÇAVDAR |
Course Prerequisite | No |
OBJECTIVES AND CONTENTS |
|
---|---|
Objectives of the Course Unit: | Bu derste öğrencilere, temel matematik bilgisi ile matematik problemlerinin çözümü için uygulama becerisi kazandırılması amaçlanmaktadır. |
Contents of the Course Unit: | Sayı kavramları, denklemler, eşitsizlikler, bölünebilme kuralları, basamak kavramı, ebob-ekok, faktöriyel, üslü ve köklü sayılar, çarpanlara ayırma, özdeşlik, problem ve mesleki istatistik uygulaması konularını içermektedir. |
KEY LEARNING OUTCOMES OF THE COURSE UNIT (On successful completion of this course unit, students/learners will or will be able to) |
---|
Karşılaştığı problemlere analitik çözümler planlar. |
Teknik problemlerin çözümüne yönelik hesaplamaları kullanır. |
Ortaöğretimde kazanılan yeterlilikler üzerine kurulan matematik ile ilgili materyalleri kullanarak problemleri analiz eder, değerlendirir. |
Matematik bilimindeki kavramları, teorileri ve verileri, bilimsel yöntemlerle değerlendirerek, karşılaşılan problem ve konuları belirler, analiz eder, tartışmalar yapar, kanıta ve araştırmalara dayalı öneriler sıralar. |
Matematik bilimi ile ilgili verilerin toplanması, yorumlanması, duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel ve etik değerlere sahip olur. |
WEEKLY COURSE CONTENTS AND STUDY MATERIALS FOR PRELIMINARY & FURTHER STUDY |
|||
---|---|---|---|
Week | Preparatory | Topics(Subjects) | Method |
1 | KAYNAK TARAMA | Doğal sayılar ve dört işlem | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
2 | KAYNAK TARAMA | Rasyonel sayılar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
3 | KAYNAK TARAMA | Denklemler ve eşitsizlikler | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
4 | KAYNAK TARAMA | Bölünebilme kuralları | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
5 | KAYNAK TARAMA | Basamak kavramı ve asal sayılar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
6 | KAYNAK TARAMA | Ebob-ekok | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
7 | KAYNAK TARAMA | Genel tekrar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
8 | - | ARA SINAV | - |
9 | KAYNAK TARAMA | Faktöriyel | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
10 | KAYNAK TARAMA | Üslü sayılar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
11 | KAYNAK TARAMA | Köklü sayılar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
12 | KAYNAK TARAMA | Çarpanlara ayırma | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
13 | KAYNAK TARAMA | Fonksiyonlar | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
14 | KAYNAK TARAMA | Özdeşlikler | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
15 | KAYNAK TARAMA | Problemler ve Mesleki istatistik uygulamaları | Anlatım Soru-Cevap Problem Çözme |
16 | - | FİNAL | - |
17 | - | FİNAL | - |
SOURCE MATERIALS & RECOMMENDED READING |
---|
Çuvalcıoğlu, G. (2010). Üniversiteler için temel matematik. Murathan Yayınevi. |
Dernek, A. (2009). Genel matematik. Nobel. |
McGregor, C., Nimmo, J., & Stothers, W. (2010). Fundamentals of university mathematics. Elsevier. |
ASSESSMENT |
|||
---|---|---|---|
Assessment & Grading of In-Term Activities | Number of Activities | Degree of Contribution (%) | Description |
Level of Contribution | |||||
---|---|---|---|---|---|
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Theoretical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
It determines the risk by understanding the food regulations and legislation conditions.
|
0 | |||||
2 |
Analyze the characteristic properties of food components.
|
0 | |||||
3 |
They can take samples effectively, collect data through experimentation and analysis.
|
0 | |||||
4 |
Performs microbiological analysis of foods.
|
0 | |||||
5 |
Gains the ability to interpret and evaluate the data obtained.
|
0 | |||||
6 |
They determine the quality control and quality criteria of the products produced in accordance with the technology and preservation techniques in the food field.
|
0 |
KNOWLEDGE |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Factual |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Uses basic technical knowledge in basic mathematics and science subjects.
|
5 | |||||
2 |
Has knowledge about food products and ingredients and uses this information in food processing.
|
0 | |||||
3 |
Uses knowledge by doing research with different and up-to-date techniques in the field of food.
|
0 | |||||
4 |
In the field of food, it adopts professional ethics and general moral values.
|
0 | |||||
5 |
Uses food-related microbiological terms.
|
0 | |||||
6 |
Gain knowledge of technology and preservation techniques in the field of food.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Cognitive |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They produce original ideas that can respond to the demands and developments of the food industry and take part in R&D studies.
|
0 | |||||
2 |
They take responsibility in the fields of production and/or R&D in the food industry.
|
0 | |||||
3 |
They use information resources related to food safety and production technologies.
|
0 |
SKILLS |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Practical |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
They take the responsibility of determining their compliance with the relevant legislation by carrying out the prescribed controls and analyzes on foodstuffs and substances and materials in contact with food.
|
0 | |||||
2 |
Evaluates the results within the scope of their responsibilities by conducting experiments in Food Laboratories.
|
0 | |||||
3 |
Uses basic devices and related technologies related to the field in food laboratories.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Autonomy & Responsibility |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Applies physical, chemical, sensory and microbiology analyzes in the food laboratory.
|
0 | |||||
2 |
They take part in food hygiene practices.
|
0 | |||||
3 |
She/He takes part in teamwork or works individually within her responsibilities.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Learning to Learn |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
It is aware of the necessity of lifelong learning.
|
5 | |||||
2 |
Maintains, develops and uses professional and academic developments in the field by renewing herself/himself
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Communication & Social |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
Can prepare presentations by using information technologies effectively.
|
0 | |||||
2 |
Uses visual, written and verbal communication effectively.
|
0 | |||||
3 |
Have foreign language knowledge to follow current studies related to the field.
|
0 | |||||
4 |
Uses information and communication technologies at the basic level required by the field.
|
0 | |||||
5 |
She/He can take part in team work related to her field.
|
0 |
OCCUPATIONAL |
|||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|
Occupational and/or Vocational |
|||||||
Programme Learning Outcomes | Level of Contribution | ||||||
0 | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | ||
1 |
May take responsibility for observing professional ethics in the field.
|
0 | |||||
2 |
They can take part in the production and quality determination of various food products.
|
0 | |||||
3 |
May have competency in the evaluation of food hygiene and sanitation.
|
0 | |||||
4 |
They can take part in the follow-up and implementation of food legislation.
|
0 |
WORKLOAD & ECTS CREDITS OF THE COURSE UNIT |
|||
---|---|---|---|
Workload for Learning & Teaching Activities |
|||
Type of the Learning Activites | Learning Activities (# of week) | Duration (hours, h) | Workload (h) |
Ders | 14 | 2 | 28 |
Derse Ön Hazırlık ve Ders Sonrası Pekiştirme | 14 | 2 | 28 |
Arazi Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Grup Çalışması / Ödevi | 0 | 0 | 0 |
Laboratuvar | 0 | 0 | 0 |
Okuma | 0 | 0 | 0 |
Ödev | 0 | 0 | 0 |
Proje Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Seminer | 0 | 0 | 0 |
Staj | 0 | 0 | 0 |
Teknik Gezi | 0 | 0 | 0 |
Web Tab. Öğrenme | 0 | 0 | 0 |
Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Yerinde Uygulama | 0 | 0 | 0 |
Mesleki Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Sosyal Faaliyet | 0 | 0 | 0 |
Tez Hazırlama | 0 | 0 | 0 |
Alan Çalışması | 0 | 0 | 0 |
Rapor Yazma | 0 | 0 | 0 |
Final Sınavı | 1 | 2 | 2 |
Final Sınavı Hazırlığı | 1 | 8 | 8 |
Ara Sınav | 1 | 2 | 2 |
Ara Sınav Hazırlığı | 1 | 5 | 5 |
Kısa Sınav | 0 | 0 | 0 |
Kısa Sınav Hazırlığı | 0 | 0 | 0 |
TOPLAM | 32 | 0 | 73 |
Total Workload of the Course Unit | 73 | ||
Workload (h) / 25.5 | 2,9 | ||
ECTS Credits allocated for the Course Unit | 3,0 |